Lattialämmitys

Lämmitä lattialämmityksellä vain sitä huonetta, johon se on asennettu ja sulje ovet muihin huoneisiin.

Laita huonekalujen jalkoihin huopatassut

Lukijan vinkki. Laita huonekaluihisi (sohva, tuoli, kaapit, sänky jne) jalkoihin huopatassut, esim. kun tuot ne kaupasta kotiin tai vaikka muuton yhteydessä. Näin lattiasi säästyy naarmuilta ja kulumisjäljiltä. Kun huonekalujen jaloissa on huopatassut, niitä voi myös liuttaa varovasti paikasta toiseen tarvitsematta nostaa niitä. Myös mattoa voi käyttää apuna huonekalujen siirtoon sisätiloissa riittävän liukkaan lattian päällä.

Lukijan vinkki

Kurastoppari

Pidä oven ulko- ja sisäpuolella sellaista kurastoppari mattoa, joka kerää hiekan, kuran ja muun kökön. Säästät siivouskuluissa sekä rahaa että vaivaa. Lisäksi mm. parkettisi ikä pitenee.

Esiharjaus

Harjaa pahimmat hiekat, sahanpurut yms. pois eteisestä ennen imurointia. Hiekka ja sahanpurut yms. voivat tukkia pölypussin ja ennen kaikkea heikentää imutehoa. Heikentynyt imuteho heikentää siivoustulosta ja kasvattaa myös sähkönkulutusta, sillä joudut imuroimaan samasta kohdasta pidemmän aikaa saadaksesi sen puhtaaksi. Hiekan harjaaminen estää myös lattian naarmuuntumisen imurin alta.

Riisu kengät

Riisu aina kenkäsi sisätiloissa. Imuroinnin ja siivouksen tarve vähenee, joten säästät vettä ja sähköä ja aikaasi. Lisäksi lattiasi pysyvät paremman näköisinä pidempään.

Kumimatto eteiseen

Talvella/keväällä lumiset ja hiekkaiset kengät likaavat helposti eteisen lattian. Ensiksi lumesta sulava vesi aiheuttaa sotkua ja kuivista kengistä irtoaa hiekkaa jos niitä liikuttaa. Hanki jostain autotarvikeliikkeestä auton kumimatto eteiseen, jonka päällä pidät likaisimmat kengät. Näin säästät lattiaasi kulumiselta ja irtonainen kumimatto on helpompi ravistaa puhtaaksi. Erityisen hyvä matto on ns. kaukalomatto, jossa on korotetut reunat ja reunat muodostavat ”kaukalon”, josta vesi ei pääse (esim. auton lattialla) valumaan niin helposti yli.

Lukijan vinkki

Siivousvinkki

Viikkosiivous: Siivotessa Imuroin joka toinen kerta, matot silloin todella huolella, käännän isoissa matoissa reuna ja imuroin myös ne. Joka toinen kerta pyyhin lattiat nihkeällä ja myös niiden mattojen reunojen alta. Säästyy sähköä, vain suomalainen hakkaa mattoja jopa loimilangat poikki, muissa maissa matot vain tuuletetaan.

Lukijan vinkki

Harja eteiseen

Pidä pitkävartinen rikkaharja- ja lapio eteisessä sepelivuodenaikana. Näillä on kätevä poistaa välittömästi lattialta vaikka yksikin kenkien mukana sisääntullut sepeli pois roskikseen lattiaa kuluttamasta. Näin eteisen (ja myös asuntosi muut lattiat) säästyvät sepelien pyöriessään tekemiltä naarmuilta.

Lukijan vinkki

Lattialämmitys on sähkösyöppö

Jos asut kerrostalossa ja sinulla on esimerkiksi vessassa sähkötoiminen lattialämmitys, se kannattaa kytkeä pois. Tämä voi olla melkoinen sähkösyöppö vuoden mittaan. Omakotitalossa lattialämmitys voi olla perusteltu, mutta kerrostalo asukki ei siitä hyödy. Matto WC-pöntön edessä lattialla ajaa saman asian kuin lattialämmitys mutta huomattavasti edullisemmin. Hyvä vinkki. Ylläpitäjä lisää tähän kuitenkin, että varsinkin omakotitalojen kosteissa tiloissa esim. kylpyhuoneessa lattialämmitys pienellä ollessaan ehkäisee kosteusvaurioiden syntymistä ja voi näin olla perusteltu. Liian isolla ei kannata lattialämmitystä ei kuitenkaan kannata sielläkään pitää.

Lukijan vinkki

Helppohoitoisen ja edullisen parketin saat ostamalla parkettikuvioista muovimattoa

Helppohoitoisen ja edullisen parketin saat ostamalla parkettikuvioista muovimattoa lattiaan. On koira- ja lapsiystävällinen. Nykyään ne ovat vielä niin aidon parketin näköisiä, ettei eroa huomaa.

Lukijan vinkki