Maalaa kalusteet uudenveroisiksi

Vanhanmalliset huonekalut ja puutarhakalusteet henkivät nostalgiaa. Jos kalusteesi on kulunut, mieti saisiko siitä maalaamalla uuden, mikäli se muuten on kunnossa. Maalipurkki tulee paljon halvemmaksi kuin uusi kaluste.

Lukijan vinkki

Monikäyttöiset huonekalut ja tavarat

Osta kotiisi monikäyttöisiä huonekaluja ja tavaroita. Hyvä esimerkki on vaikkapa vuodesohva, joka toimii päivisin sohvana ja yöllä sen voi kääntää sängyksi. Vuodesohva tulee yleensä paljon edullisemmaksi kuin sekä sohvan että sängyn ostaminen erikseen. Vois säästää siis jopa useita satasia. Lisäksi luonnonvaroja kuluu tietenkin vähemmän. Muita esimerkkejä ovat esim. keittiön yleiskone ja tietokoneen monitoimitulostin.

Entiset pois samalla

Jos ostat jonkun uuden huonekalun, esim. sohvan tms., kysy oston yhteydessä paljon maksaa entisen poisvienti. Kokemukseni mukaan hinta vaihtelee 20-30 €:n välillä. Kysele tuttaviltasi ym. tarvitsevatko he huonekalua edullisesti. Jos ei muuta vaihtoehtoa ole, selvitä onko paikkakunnalla toimiva kierrätyskeskus tai vastaava kiinnostunut tästä huonekalusta, haku on luovuttajalle ilmainen. Näin sinun ei tarvitse maksaa huonekalukaupalle vanhan poisviennistä.

Itse hajotin vanhan runkopatjaparisängyn vasaralla ja sorkkaraudalla, metalliosat keräyslootaan, vaahtomuovit ja kankaat roskikseen ja puuosat saunan uuniin sopiviksi paloiksi. Säästö 25 € tästä selvää rahaa.

Lukijan vinkki

Järjestele huonekaluja

Mikäli talossasi vetää talvisin nurkista, järjestele huonekaluja eri paikkoihin. Esim. sohva kannattaa siirtää talven ajaksi tai vaikkapa pysyvästi ulkoseinän vierestä sisäseinän puolelle tai lähemmäksi vaikkapa takkaa. Myös sängyn paikkaa kannattaa tarvittaessa vaihtaa.

Hyödynnä päivänvalo

Pyri sijoittamaan kalustuksesi ikkunoiden läheisyyteen. Tällöin voit paremmin hyödyntää päivänvaloa. Jos sinulla on esimerkiksi työhuone jossain pimeässä nurkassa, joudut pitämään valaistusta päivälläkin.

Sijoita tietokoneesi siten, että ikkuna on sivullasi. Tällöin luonnonvalo antaa valoa näppäimistölle, mutta näytöstä ei tule heijastuksia. Huonoin vaihtoehto on se, että ikkuna on tietokonetta käyttäessä takanasi, koska silloin joudut käyttämään näytössä suurta kirkkautta ja kontrastia, mikä lisää sähkönkulutusta ja vähentää näytön käyttöikää.

Vanhoista sijauspatjoista saat keittiön tuoleihin pehmusteita

Vanhoista sijauspatjoista saat keittiön tuoleihin pehmusteita kun leikkaat sopivan kokoisia paloja, ja päällystät ne värikkäällä kankaalla ja ompelet lopuksi sidontanauhat.

Lukijan vinkki

Käytä aina kotona ns. kotivaatteita, jotka ovat kuluneet sileiksi

Käytä aina kotona ns. kotivaatteita, jotka ovat kuluneet sileiksi. Esim. uudet karheat farkut kuluttavat kangaspäällysteisten huonekalujen, tuolit, sohva jne. pintoja voimaakkaasti.

Lukijan vinkki

Älä käytä huonekalujen kokoamiseen liimaa

Jos ostat itsellesi koottavia, lastulevystä tehtyjä huonekaluja (hyllyjä, pyötiä, kaappeja yms.) älä käytä kokoamisessa liimaa vaikka ohjeissa näin sanotaan. Ilman liimaa koottavat tappiliitokset ym. saa myöhemmin purettua EHJINÄ, esim. muuton yhteydessä. Liiman kanssa koottaessa kalusteesta tulee tukevampi mutta ehjänä purkaminen myöhemmin voi olla mahdotonta. Näin ollen joudut tuhoamaan tarpeellisen liimalla kootun vaatekaapin ja ostamaan myöhemmin uuden sen sijaan että olisit purkanut kaapin ja koonnut sen uudestaan.

Lukijan vinkki

Pistä viestiä ylimääräisistä tavaroista tuttaville ja sukulaisille

Pistä viestiä ylimääräisistä tavaroista tuttaville, sukulaisille jne. Laitoin neljälle viestin, että meillä on myytävänä sohvakalusto sekä televisiopöytä. Huonekalut lähtivät uuteen kotiin jo samana iltana. Jos opiskelijoita on suvussa anna lupa heidän kertoa myynnissä olevista tavaroista myös opiskelijakavereilleen. Nykyään monet perheet asuvat työn takia monessa asunnossa, eikä ole järkevää ostaa moneen asuntoon kalliita huonekaluja, siksi käytetytkin kelpaavat tilapäisesti.

Lukijan vinkki

Huonekalujen uudelleen verhoilu

Huonekalujen uudelleen verhoilu onnistuu itseltäkin, jos on vähän ompelutaitoa. Jos tuolin malli on sellainen, että homma on liian vaikea, aina voi ostaa tai ommella "raanun" virttyneen istuinkankaan suojaksi. Vrt. entisajan kiikutuoliraanut.

Lukijan vinkki