Maalaa kalusteet uudenveroisiksi

Vanhanmalliset huonekalut ja puutarhakalusteet henkivät nostalgiaa. Jos kalusteesi on kulunut, mieti saisiko siitä maalaamalla uuden, mikäli se muuten on kunnossa. Maalipurkki tulee paljon halvemmaksi kuin uusi kaluste.

Lukijan vinkki

Tumma talo

Maalaa talosi mustaksi ja jos väri ei miellytä silmää niin mahdollisimman tummaksi. Tumman sininen ja ja tumman ruskea imevät myös hyvin säteilyä itseensä. Auringon säteet koostuvat sähkömagneettisen säteilyn eri aallonpituuksista. Musta väri näkyy silmiimme mustana, koska se imee tehokkaasti auringon säteilyn kaikki värit, eikä heijasta mitään näkyvän valon aallonpituutta takaisin. Musta väri kykenee siis absorboimaan auringon lämpöä huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi valkoinen, joka heijastaa jokaisen säteilyn värin (eli tietyn aallonpituisen säteilyn) takaisin. Tämän takia mm. aurinkopaneelit ovat lähes poikkeuksetta mustia). Yllä mainittujen seikkojen takia myös energiapihien passiivitalojen ulkoseinät ovat yleensä melko tummia. Heijastuvuuteen vaikuttavat myös mm. valon tulokulma ja tekstuuri. Kiiltävä pinta heijastaa enemmän säteilyä pois kuin rosoinen pinta. Kiiltävä pinta toimii peilin tavoin heijastaen säteilyä pois samassa kulmassa jossa säteily on tullutkin talosi seinään. (Voit ehkä hyödyntää tätä lämpöä esim. suunnittelemalla uima-altaasi paikkaa) Sen sijaan karkeaan puuseinään osuessa takaisinheijastus on lähes samanlaista kaikkiin suuntiin.

Maalaa työkalut kirkkaalla maalilla

Maalaa kaikki tummat (rautaiset) työkalut, esim. lapio, rautakanki ym. keltaisella tai punaisella spray-maalilla. Näin vaikkapa rautakankesi näkyy paremmin (pimeässäkin) esim. jos se on pystyssä, et peruuta autollasi sitä päin. Yleensäkin ottaen työkalujesi näkyvyys paranee ja näin säästyy aikaa kun niitä ei tarvitse etsiä niin paljoa. Kaupoista saa esim. keltaisia rautakankia, mutta kannattaa selvittää kannattaako ostaa musta ja maalata se itse spraylla (vaikka ostaa valmiiksi maalatun, maali kuluu jossain vaiheessa pois.)

Lukijan vinkki

Keitä maalisi itse

Maalit ovat melko kalliita. Jos maalaat talosi niin edullisin ja ekologisin tapa hommata maalit on valmistaa ja keittää ne itse. Yleisimpiä itse keitettäviä maaleja ovat punamulta ja keltamulta. Näissä voi käyttää raaka-aineena mm. vanhoja jauhoja. Löydät näihin maaleihin useita erilaisia reseptejä googlaamalla internetistä, mutta kaikki ne toimivat hyvin. Myös muun värisiä maaleja on mahdollista valmistaa itse. Keittämällä talosi- tai mökkisi maalit itse voit säästää satoja euroja.