Tarkista koneiden kunto etukäteen

Jos olet aikeissa mennä esim. mökille tekemään polttopuita moottorisahalla (jonka otat mukaasi), testaa onko saha kunnossa ja lähteekö se käyntiin ennen lähtöä. Jos saha lähtee käyntiin, sen voi ottaa mukaan melko huoletta. Jos saha ei millään lähde käyntiin kotonasi, tod. näk. se ei mökilläkään. Näin säästyt harmeilta ja turhalta toimimattoman laitteen raahaamiselta edestakaisin ja voit ottaa toiset työkalut matkaan toisia hommia varten. Sama pätee myös konevuokraamon laitteisiin eli kannattaa testata lähtiessä.

Lukijan vinkki

Tankkaa ajoissa

Tankkaa polttomoottorilla käyvä työkoneesi (ruohonleikkuri, moottorisaha, ruohotrimmeri ym.) ajoissa ennen kuin bensa loppuu tankista. Näin kone ei ime kaasutinta/putkistoa tyhjäksi bensasta, jonka jälkeen saa konetta käynnistää hiki otsalla. Näin säästät omia voimia (etenkin jos kone on narukäynnisteinen) ja luonnollisesti myös koneen käynnistysmekanismia.

Lukijan vinkki

Käytä pienmoottoreissa 98E5-bensaa

Älä käytä 2-tahtikoneissa tai muissakaan pienmoottoreissa 95E10-bensaa, vaan mieluummin 98E5-bensaa (jos itse sekoittelet 2-tahtiöljyt kotona). 95E10:n sisältämä etanoli syö laakereita ym. suojaavan rasvakerroksen pois, joten pieni säästö bensan hinnassa voi tulla kalliiksi moottorivaurion muodossa. 98E5-on parempaa myös pienille nelitahtikoneille ja sitäkin voi ostaa ruohonleikkuriin koska kesän aikana sitä ei kulu kuitenkaan satoja litroja.

Lukijan vinkki

Moottorisahojen teräketjuöljyistä

Jos omistat moottorisahan/sähkötoimisen ketjusahan ja käytät sitä kausiluonteisesti esim. polttopuiden sahaamiseen ja käytät sahassasi bioperäistä teräketjuöljyä, laita viimeiseen tk-öljytankilliseen mineraalipohjaista tk-öljyä ennen pitkäaikaista varastointia. Bioperäinen tk-öljy tahtoo kuivua ja tukkia voiteluöljykanaviston pitkän varastointijakson aikana kun sahaa ei käytetä. Näin pääset seuraavan kerran heti hommiin käsiksi eikä tarvitse lähteä hakemaan apua pienkonekorjaamolta ja säästät aikaa ja rahaa.

Lukijan vinkki