Jos kaivelet pihanurmikolla esim. kukalle kuoppaa, mätä kaivamasi maa-aines ehjän muovin tms. päälle. Näin saat kaiken talteen eikä nurmikolle jää mitään pikkukiviä ym. "ylläreitä" esim. ruohonleikkurin heitettäväksi.
Lukijan vinkki
Jos kaivelet pihanurmikolla esim. kukalle kuoppaa, mätä kaivamasi maa-aines ehjän muovin tms. päälle. Näin saat kaiken talteen eikä nurmikolle jää mitään pikkukiviä ym. "ylläreitä" esim. ruohonleikkurin heitettäväksi.
Lukijan vinkki
Jätä helteillä nurmikkosi pidemmäksi ja älä turhaan leikkaa sitä. Kuumalla ilmalla ilmassa lyhyt ruohikko palaa helposti ruskeaksi, koska lyhyessä ruohikossa aurinko pääsee porottamaan suoraan maahan. Kun annat ruohikon olla helteellä pidempi, auringon säteet eivät pääse niin helposti maahan asti ja lisäksi pidemmillä ruohonkorsilla on myös syvemmälle maahan ulottuvat juuret, jotka kykenevät imemään kosteutta syvemmältä maasta. Säästät polttoaine ja kastelukustannuksia.
Mikäli sinulla on suuri piha, aja se sähkökäyttöisella ruohonleikkurilla bensiinikäyttöisen sijaan. Sähkökäyttöisen ruohonleikkurin teho mallista riippuen on noin 1 000 – 1 600 wattia. Tällöin tunnin leikkuu kuluttaa sähköä 1-1,6 kwh, mikä maksaa noin 10-16 senttiä. Bensiinikäyttöinen työnnettävä ruohonleikkuri kuluttaa 0,5 litraa bensiiniä tunnissa, mikä maksaa noin 70 senttiä litrahinnan ollessa nykyinen 1,40 euroa. Säästöä tulee siis yli 50 senttiä tunnissa. Lisäksi sähkökäyttöisen ruohonleikkurin melu on polttomoottorikäyttöistä huomattavasti pienempää. MTT:n, eli Maa- ja Elintarviketalouden tutkimuslaitoksen mukaan bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri saastuttaa tunnissa mm. hiilimonoksidia saman verran kuin katalysaattoriauto jopa 900 kilometrin matkalla. Myös hiilivetyjen ja keuhkoille vaarallisten pienhiukkasten määrä on huomattavasti suurempi kuin henkilöautossa.
Jos sinulla on pienehkö piha, aja se mekaanisella ruohonleikkurilla bensiini- tai sähkökäyttöisen ruohonleikkurin sijaan. Itse kone on halvempaa sekä myös sen käyttö. Lisäksi kuntosi kasvaa.
Teroita ruohonleikkurisi terät. Ruoho kyllä leikkaantuu tylsälläkin ruohonleikkurilla, mutta terävä ruohonleikkuri kuluttaa vähemmän polttoainetta/sähköä ja leikkuujälki paranee. Terävämpää ruohonleikkuria on myös kevyempi työntää. Terien teroituksesta on myös se hyöty, että terävämpi terä ei revi ruohoa, jolloin ruohikko voi paremmin ja tarvitsee siksi vähemmän vettä. Ruohonleikkurin voi teroittaa viilalla. Varsinkin viilaa järeämpiä työkaluja käytettäessä on tärkeää myös tasapainottaa terät teroituksen jälkeen, jotta terä pyörisi tasaisesti eivätkä mm. laakerit hajoaisi.
Lisätietoja:
”
os omistat raivaussahan/polttomoottorikäyttöisen trimmerin ja käytät sitä ruohikon leikkaamiseen siimapäällä, kokeile peltistä ruoho/vesakkoterää. Peltisellä ruohoterällä laite leikkaa pitkää ruohoa HUOMATTAVASTI tehokkaammin kuin siimaleikkuri, konetta ei tarvitse huudattaa täysillä eli tankillinen polttoainetta riittää pidemmälle. Etenkin putkikasvit (horsmat, nokkoset jne.) menevät näppärästi poikki. Lisäksi kallista leikkuusiimaa ei kulu ollenkaan ja ruohoterä ei sotke poikkoja ruohosilpulla siimapään tapaan. Kiviä ja kantoja yms. tulee varoa kun ruohoterä on käytössä.
Lukijan vinkki
Jos omistat esim. auton, polkupyörän, moottorisahan, ruohonleikkurin tms. ja omaat teknisiä taipumuksia ja haluaisit huoltaa tai korjata niitä itse enemmän kuin laitteen käyttöohje opastaa, netistä löytyy ”huolto-oppaita” (eli käytännössä ns. räjäytyskuvia osaluetteloineen) ko. laitteista. Näiden avulla voit halutessasi purkaa ja huoltaa teknisen laitteen itse. Tästä löytyy esim. saksankielinen kuvitettu huolto-opas Nexus Shimano SG-7C22-vaihdenavalle: http://www.paul-lange.de/fileadmin/paullange/downloads/ARCHIV/SG/NEXUS_SG-7C22-Werkstatthandbuch.pdf. Vastaavia sivustoja omille laitteille löytyy esim. hakusanoilla ”(factory) service manual” + tuotteen nimi ja malli. Näin voit itse tutustumalla ja tekemällä säästää rahaa. Huom! Räjäytyskuvan tulostaminen ei tee kenestäkään ammattitaitoista mekaanikkoa mutta antaa hyvät lähtökohdat onnistumiselle.
Lukijan vinkki
Tankkaa polttomoottorilla käyvä työkoneesi (ruohonleikkuri, moottorisaha, ruohotrimmeri ym.) ajoissa ennen kuin bensa loppuu tankista. Näin kone ei ime kaasutinta/putkistoa tyhjäksi bensasta, jonka jälkeen saa konetta käynnistää hiki otsalla. Näin säästät omia voimia (etenkin jos kone on narukäynnisteinen) ja luonnollisesti myös koneen käynnistysmekanismia.
Lukijan vinkki
Älä käytä 2-tahtikoneissa tai muissakaan pienmoottoreissa 95E10-bensaa, vaan mieluummin 98E5-bensaa (jos itse sekoittelet 2-tahtiöljyt kotona). 95E10:n sisältämä etanoli syö laakereita ym. suojaavan rasvakerroksen pois, joten pieni säästö bensan hinnassa voi tulla kalliiksi moottorivaurion muodossa. 98E5-on parempaa myös pienille nelitahtikoneille ja sitäkin voi ostaa ruohonleikkuriin koska kesän aikana sitä ei kulu kuitenkaan satoja litroja.
Lukijan vinkki