Kattoikkuna

Jos asuinkerrostalossasi porraskäytävä sijaitsee keskellä eikä siinä ole sivuikkunoita, ehdota kattoremontin tms. yhteydessä yhtiökokouksessa selvitystä kattoikkunan asentamisesta. Kattoikkunasta tulee (porraskäytävän rakenteesta riippuen) ilmainen valaistus, jolloin esim. kesäaikaan taloyhtiösi säästää valaistuskustannuksista.

Lukijan vinkki

Korjaa tiivisteet

Korjaa tarvittaessa ovien ja ikkunoiden tiivisteet. Asuntojen lämpökamerakuvia näkee, että suuri osa lämpövuodoista tapahtuu juuri ovien ja ikkunoiden kautta. Siksi ovien ja ikkunoiden parempi tiivistäminen voi säästää lämmitysenergiaa jopa 20 %. Näin ollen tiivistäminen maksaa nopeasti itsensä takaisin.

Selektiivilasit

Kun teet ikkunaremonttia tai rakennat uutta taloa niin valitse ikkunoihisi argon-täytteiset umpiolasit selektiivikalvoilla. Argonilla täytettyjen ikkunoiden eristävyys on jopa 4 kertaa parempi kuin tavalisten. Selektiivilaseissa on metallioksidia, mikä heijastaa suuren osan pidempi aallonpituista lämpösäteilystä takaisin sisälle.

Folio ikkunaan

Hyvä ja erittäin tehokas sekä edullinen tapa säästää jäähdytyskuluissa helteellä on liimata tai teipata alumiinifoliopaperi ikkunaan. Kiiltävä alumiinifolio heijastaa auringonsäteet ja lämpösäteilyn peilin tavoin takaisin tulosuuntaan eikä päästä niitä taloosi. Ikkunoihin on myös saatavana auringonsuojakalvoja, mutta ne ovat kalliimpia ja sopivat paikkoihin, joissa tarvitaan pysyvämpää viilennystä, esim. yritysten kokoushuoneisiin.

Ikkunat puhtaiksi

Pidä ikkunalasisi puhtaina. Kovin likaiset ja rasvaiset ikkunalasit estävät tehokkaasti myös valon ja lämmön saapumisen kotiisi.

Avaa/sulje auton ikkunat silloin kun moottori on sammuksissa.

Jos autossasi on sähkötoimiset ikkunat, ne kannattaa avata/sulkea silloin kun moottori on sammuksissa. Esim. pihaan tullessa jos ikkunat ovat auki etkä ole ehtinyt niitä sulkea, sammuta auton moottori, käännä virrat päälle ja sulje ikkunat. Moottoria ei tarvitse turhaan tyhjäkäyttää joka kerta pelkästään ikkunoiden sulkemista varten, näin säästät polttoainetta.

Lukijan vinkki