Valitse yleinen automerkki

Ostaessasi autoa pyri ostamaan yleinen merkki. Vähemmän myydyissä merkeissä auton arvo alenee nopeammin kuin enemmän myydyissä. Lisäksi harvinaisten merkkien huolto ja varaosat ovat yleensä kalliimpia.

Tässä vinkissä käytettiin lähteenä Ilta-Sanomien verkkolehteä

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-1288596690189.html

Edullisimmat autot Etelä-Suomesta

Autokaupassa netti on kaventanut hinta-eroja Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen välillä, mutta kuitenkin keskimäärin edullisimmat autot löytyvät yhä Etelä-Suomesta, jossa valinnanvaraa on myös enemmän. Samanlainen auto joka Pohjois-Suomessa on päässyt autoliikkeen sisätiloihin saattaa hyvinkin nököttää Vantaalla autoliikkeen ulkoaitauksessa. Mikäli lähtöhinta olisi lähes sama, saisit todennäköisesti tingattua suuremmat alennukset Vantaalta myytävästä autosta.

Saasto.fi kirjoitti tämän vinkin maaliskuussa 2009 ja Taloussanomissa julkaistiin 14.8.2009 artikkeli tästä aiheesta, joka tuo vahvistuksen asialle. Artikkelin mukaan syy, sille miksi halvimmat autot löytyvät Etelä-Suomesta on se, että pääkaupunkiseudulla on ylitarjontaa leasingistä palautuville autoille. Monet autoliikkeet yrittävätkin hyötyä tästä hintaerosta siirtämällä käytettyjä autojaan myyntiin Pohjois-Suomen myymälöihin, joissa samasta autosta saavat yleensä paremman hinnan kuin etelässä. Taloussanomien juttu löytyy seuraavasta linkistä. http://www.taloussanomat.fi/raha/2009/08/14/mista-saa-halvimman-auton/200918117/139

Lisätietoja:

Ota ostopäätöstä tehdessäsi huomioon elinkaaren aikaiset käyttökustannukset

Ota ostopäätöstä tehdessäsi huomioon myös kaikki tuotteen elinkaaren aikaiset käyttökustannukset. Esimerkiksi autoa ostettaessa voi olla paljon kannattavampaa ostaa 5 000 € kalliimpi auto, mikäli sen polttoaineen kulutus, ajoneuvoverot, varaosat ja huollot ovat halvempia ja jälleenmyyntiarvo korkeampi, kuin toisella 5 000 € halvemmalla autolla. Laske kustannukset koko siltä ajalta, jonka olet ajatellut autoa tai muuta tuotetta pitää. Jos pidät samaa autoa 15 vuotta niin edullisemmilla kuluilla voit säästää paljon auton koko elinkaaren aikana.

Tarvitsetko välttämättä kaikki lisävarusteet

Uutta autoa ostaessa mieti tarvitsetko välttämättä kaikki lisävarusteet, mitä naapurillakin on. Nykyisen autoveromallin mukaan auton kaikkien lisävarusteidenkin lopullinen hinta riippuu auton hiilidioksidi-päästöistä. Joten mitä enemmän kuluttavan auton ostat, sitä enemmän maksat myös mistä tahansa lisävarusteesta. Tarvitsetko välttämättä autoosi metalli- tai mica-väriä. (Ilmeisesti mica-väri tarkoittaa kille-maalia, johon on sekoitettu jotain biotiitin tai muskoviitin tapaista mineraalia joka antaa kiillon, jolla auto näyttää hieman eri väriseltä eri kulmasta katsottuna). Metalli- tai mica-väri lisävarusteena maksaa automallista riippuen noin. 350-1700 €. Joten valitsemalla ilmaisen perusvärin säästät huomattavan summan, autosi mukavuudesta, ajo-ominaisuuksista tai turvallisuudesta tinkimättä.

Yritä tinkiä

Muista että voit aina yrittää tinkiä ja kysyä alennusta Suomessakin. Ulkomailla tinkiminen on itsestään selvyys ja se kuuluu kaupankäynnin luonteeseen. (Katso matkalla-osion vinkit. Monet eivät kuitenkaan osaa tinkiä Suomessa. Suurilla kauppaliikkeillä (Lidl, K-. S-, Tradeka yms.) hinnat ovat kiveen kirjoitettuja, mutta muualla tinkiminen onnistuu hyvinkin. Monissa paikoissa moni maksaa kiltisti sen mitä pyydetään, vaikka hinnoissa olisi paljonkin ilmaa. Parhaita paikkoja tingata ovat keskusliikkeistä riippumattomat torikauppiaat, joilta vähän jututtamalla voi saada pienen alennuksen. Kannattaa kuitenkin valita ajankohta siten ettei muita asiakkaita ole näköpiirissä ja tinkiä korottamatta ääntä, sillä muuten he joutuisivat myymään muillekin samaan hintaan. Suurimmat säästöt saavutat autokaupassa, talopakettikaupassa sekä myös pankissa. Asuntolainan marginaalia sekä muita palkkioita ja ehtoja on hyvä tingata esim. viemällä pöytään kilpailevan pankin kirjallisen tarjous. Autokaupassakin kannattaa olla empivän näköinen ja ehdotella kaikenlaisia lisävarusteita kaupantekijäisiksi.

Älä maksa sellaisista lisävarusteista, jotka eivät edesauta turvallisuutta tai mukavuutta

Älä maksa sellaisista lisävarusteista, jotka eivät edesauta turvallisuutta tai mukavuutta. Esimerkkinä tällaisista turhuuksista on esimerkiksi kromatut peilit ja karjapuskurit.

Tutustu tuoteeseen tarkasti ennen hankintaa ja kerää tietoa muiden kokemuksista

Jos olet ostamassa jotain isompaa ostosta, kuten autoa, ruohonleikkuria yms. Tutustu tuotteeseen tarkasti ennen sen hankkimista esim. netin keskustelupalstoilla. Näin saat tietoa esim. kuluttajien kokemuksista ja tyyppivioista yms.

Käy autokaupoilla kuukauden lopussa

Mikäli ostat autoa liikkeestä. Käy ostoksilla kuukauden lopussa. Automyyjien palkka koostuu peruspalkasta ja provisiopalkasta myynnin mukaan mikäli kuukauden myyntikiintiö on jo täynnä. Peruspalkkaankin voidaan vaatia tietty myyntikiintiö. Ajoittamalla auto ostoksesi kuukauden viimeiseen päivään myyjillä kiiluvat jo euronkuvat silmissä, sillä he yrittävät vielä epätoivoisesti saada kaupat sovittua samalle kuulle saadakseen mahdollisimman suuret provikat. Jos kauppa ei ole käynyt, myyjillä voi olla myös pakonomainen tarve saada edes kuukauden peruskiintiö myytyä. Todennäköisesti myyjät tällaisissa tilanteissa joutuvat myymään autot jopa omista katteista vähän tinkien. Tämä vinkki on toki sovellettavissa myös muihin isompiin ostoksiin, esimerkiksi veneisiin.

Älä epäröi käyttää asiantuntijoita apunasi kaupanteossa

Mitä tahansa isompaa ostat, niin älä epäröi käyttää asiantuntijoita apunasi kaupanteossa. Jos ostat autoa, niin ota joku autoista enemmän ymmärtävä sukulaisesi tai kaverisi mukaan koeajolle. Hän saattaa huomata autosta sellaista mitä et itse osaisi. Myös asuntokaupassa kannattaa käyttää ulkopuolista kuntotarkastajaa.

Käy katsomassa autoa myyjän kotona

Jos ostat autoa yksityiseltä henkilöltä niin sovi, että menet katsomaan autoa myyjän kotona. Tarkkaile samalla näkyykö pihalla muita autoja. Tarkkailemalla muita pihassa olevia muita autoja näet vähän mallia siitä, kuinka kyseinen myyjä pitää autojaan. Jos pihalla olevat autot ovat ulkoa törtteessä ja sisältä kaatopaikkoja, on todennäköistä myös, että autoa jota olet ostamassa on pidetty yhtä huolellisesti. Tämäkin vinkki on sovellettavissa mm. moottoripyörä ja asuntovaunukauppaan.