Tulosta ja kopioi kaksipuoleisena

Tulosta ja kopioi kaksipuoleisena. Säästät 50 % paperikustannuksissa. Mikäli tulostimessasi ei ole tällaista toimintoa, kaksipuoleinen tulostaminen onnistuu helposti valitsemalla tekstinkäsittelyohjelmasta tulostettaviksi sivuiksi parittomat sivut. Kun olet saanut ne tulostettua laitat paperit toisinpäin koneeseen ja valitset tulostettaviksi parilliset sivut.

Pienennä riviväliä

Pienennä tulosteiden riviväliä. Wordissa tämä tapahtuu "Aloitus valikosta", josta valitaan "Kappale" ja sieltä "Riviväli".

Kaksipuoleinen oletusasetuksiin

Laita kaksipuoleinen tulostaminen tietokoneen ja työpaikkasi/koulusi kopiokoneen oletusasetuksiin.

Tallenna, älä tulosta

Tallenna www-sivut tietokoneellesi johonkin kansioon myöhempää tarkastelua varten tulostamisen asemesta, näin säästät paperia ja mustetta. Esim. itse olen tallentanut työkkärin sivuilta työpaikkailmoituksia, joihin olen hakenut, näin niitä ei tarvitse printata ihan heti. Tietokoneelle tallennetus www-sivut voi printata myöhemminkin jos tarvitsee. Huono puoli on tietysti se, että tiedostot voivat hävitä vahingossa tai koneen kiintolevyn tuhoutuessa. Valitsen selaimen Tiedosto-valikosta "Tallenna sivu nimellä"-toiminto ja valitse sopivin vaihtoehto.

Lukijan vinkki

Tulosta vedoslaadulla

Tulosta vedoslaadulla.

Vältä tummien taustojen tulostamista

Yritä välttää sellaisten sivujen tulostamista, jotka sisältävät esimerkiksi paljon tummia taustoja tai suurikokoisia tummia kuvia. Nämä kuluttavat paljon enemmän mustetta kuin vaaleammat kuvat. mm. MS-wordin kuvatyökaluilla voit muuttaa kuvien väritiloja, värivariaatioita, kirkkautta, kontrastia yms.

Tulosta samalle arkille monta sivua

Tulosta samalle arkille useampi sivu pienempänä. Tämä onnistuu helposti tekstinkäsittelyohjelman, esim. Microsoft Word, tulostusikkunasta kohdasta "Sivuja arkille". Tällöin voit tulostaa tarpeesi mukaan esimerkiksi kaksi tai jopa 16 sivua sivua tekstiäsi yhdelle paperille.

Aarvark ja inksaver -lisäosat

Asenna Mozilla Firefoxiin helppokäyttöinen Aardvark-lisäosa. Aardvarkilla pystyt yhtä näppäintä painamalla poistamaan webbisivuilta tarpeettomat elementit, olivatpa ne sitten kuvia tai tekstejä. Myös halutun tekstin korostaminen eri värillä onnistuu yhtä helposti. Mikäli sinun tarvitsee tulostaa sivuja niin Aardvarkin avulla säästät paljon mustetta ja paperia, sillä voit tulostaa sivuilta vain tarpeelliset elementit ja poistaa tarpeettomat. Myös esim. powerpoint-esitelmien teko selkiytyy. Voit ladata Aardvark-lisäosan osoitteesta http://karmatics.com/aardvark/

Toinen hyvä, maksullinen mutta ei kalllis ohjelma, on nimeltään Inksaver. Inksaverillä voit helposti säätää värien kirkkautta ja näet jo tietokoneen ruudulta ennen tulostamista miltä lopullinen tuloste näyttäisi eri määrällä väriä tulostettuna.

Lisätietoja:

Tulosta suttupaperille

Tulosta "ei niin tärkeät" tulosteet huonompilaatuiselle paperilaadulle tai tulosta paperille, jonka toinen puoli on jo käytetty. Mieti myös onko tulostaminen ylipäätänsä välttämätöntä.

Tulosta ekofontilla

Käytä ilmaista ekofonttia. Ekofontti säästää tulostaessasi jopa 20 % mustetta, joten säästät siis saman verran mustekustannuksissa. Tämä hollantilainen keksintö perustuu siihen, että fontin kirjaimistossa on ympyränmuotoisia reikiä, joihin mustetta ei tarvitse tulostaa. Fonteissa olevat reiät ovat kuitenkin suunniteltu siten, että teksti olisi helppolukuista. Ekofontti on nimeltään Sprang_eco_sans ja voit asentaa sen ilmaiseksi tietokoneellesi osoitteesta http://www.ecofont.eu/downloads_en.html

Kommentteja: Onko eko-fontti muuttunut maksulliseksi?

Ei ole muuttunut maksulliseksi! Latauslinkki löytyy osoitteesta

http://www.ecofont.com/en/products/green/font/download-the-ink-saving-font.html

– Ylläpitäjä