Tarkistuta ennakonpidätysprosenttisi

Jos olet työssäkäyvä, tarkistuta ennakonpidätysprosenttisi, näin et maksa liikaa ennakonpidätyksiä, toisaalta ei ole kiva saada myöskään mätkyjä liian alhaisen ennakonpidätysprosentin takia. Itse tykkään pitää ennakonpidätysprosentin jonkun verran yläkantissa, jolloin aina joka vuosi tulee yleensä palautusta, viiveellä tosin. Ja kun käteen jää vähemmän heti palkanmaksun jälkeen, ei rahaa kulu mihinkään turhuuteen.

Lukijan vinkki

Älä esitä rikkaampaa kuin oletkaan

Älä esitä rikkaampaa kuin oletkaan ja pidä kulisseja yllä. Rikkaana olemisen esittäminen tulee erittäin kalliiksi, ja todelliset ystäväsi eivät välitä siitä kuinka rikas olet.

Myös monet oikeasti rikkaat elävät tuloihinsa nähden varsin vaatimatonta ja ekologista elämää. Esimerkiksi IKEA-tavarataloketjun perustaja ruotsalainen Ingvar Kamprad ajaa vuosimallia 1993 olevalla Volvo 240 -merkkisellä autolla ja käyttää julkisia kulkuneuvoja, joilla matkustaa edullisesti eläkeläisalennuksella.

Myöskin maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva yhdysvaltalainen sijoittaja Warren Buffett asustelee yhtä vaatimattomassa vuonna 1957 ostamassaan talossa. Myöskin LIDL-kauppaketjun perustaja saksalainen Dieter Schwartz elelee vaatimatonta elämää poissa julkisuudesta. Wikipedian mukaan hänestä ei ole olemassa lähes ainuttakaan valokuvaa.

Ilmaista maksuaikaa vakuutuslaskuun

Jos tarvitset lisää maksuaikaa esimerkiksi kalliiseen autovakuutukseesi, saat sitä ilmaiseksi kun teet juuri ennen laskun eräpäivää jonkinlaisen muutoksen vakuutukseesi. Tällainen muutos voi olla esimerkiksi vain omavastuun korottaminen tai pienentäminen tai kaskon muuttaminen osakaskoksi.

 

Parisuhteen taloudenhoitovinkki

Kun muutat tyttö- tai poikakaverisi kanssa saman katon alle, perustakaa yhteinen tili jolta maksetaan yhteiset menot (vuokra/yhtiövastike, vakuutukset, lapsen menot jne.). Helpoimmin tämä käy, jos molemmilla jo valmiiksi oma tili samassa pankissa (Osuuspankki, Norde, S-Pankki jne) jolloin pankissa tehdään uusi tili ja lisätään molemmille käyttöoikeus siihen. Jos käyttötilit ovat eri pankeissa, homma on hankalampaa.

Näin kumpikin laittaa aina sovitus summan yhteiselle tilille yhteisiin menoihin ja kumpikin pystyy katsomaan mihin rahat ovat menneet. Omaa henkilökohtaista tiliä tai tilitapahtumia ei tämän jälkeen tarvitse toiselle esitellä kun käytössä on yhteinen tili josta näkyy tilille siirretyt summat ja maksetut laskut. Näin säästytte turhilta riidoilta ja epäilyiltä onko esim. vuokra maksettu ajallaan ja kenen vuoro seuraavaksi on maksaa.

Jos lusikat kaikesta huolimatta menevät jakoon, tilin voi tyhjentää ja lopettaa tarpeettomana.

Lukijan vinkki

Hyödynnä ulkomaiset kolikot

Jos käyt ulkomaan matkalla €uroalueen ulkopuolella, älä heitä jäljellejääneitä kolikoita metallinkeräykseen. Jotkut kolikot voivat olla (hyvin lähelle) samankokoisia kuin €urokolikot, jolloin niitä voi käyttää esim. kärrypanttina, kaupan lokeropanttina ym. 2 ruplan kolikko korvaa ainakin 1 €:n kolikon edellämainituissa tilanteissa, joita täällä meillä Kaakkois-Suomessa löytyy aika usein. Näin sinulla on aina panttikolikko valmiina lompakossa (koska yleensä kolikot eivät kelpaa kauppoihin) eikä vahinko ole kovin suuri jos unohdat kolikon kiinni kärryyn tai kaupan lokeroon.

Maksa Visalla käteisen sijaan, saat korkohyödyn.

Jos taloutesi on kunnossa ja sinulla on VISA-ominaisuudella varustettu pankki/luottokortti, maksa isommat yksittäiset ostokset luotolla. Kokemukseni mukaan Suomessa tehtyihin ostoksiin ei tule lisäkuluja, vaan lasku tulee (seuraavan) kuun lopussa ja samansuuruisena kuin se oli kaupassa. Olen viime aikoina maksellut esim. auton bensat tällä tavoin. Näin voin lykätä maksamista myöhäisempään ajankohtaan, jolloin saan pienen korkohyödyn itselleni. HUOM! Ole varovainen, ettet osta VISA:lla enempää kuin pystyt maksamaan jos välillä tulee muita yllättäviä menoja. Laskukin kannattaa tietysti muistaa maksaa. Jotkut pankit antavat vielä bonuksia VISA:n käytöstä.

Lukijan vinkki

Löydä lähin pankkiautomaatti

Seuraava hyödyllinen ja ilmainen älypuhelinsovellus, jonka tällä sivustolla esittelen on ATM Hunter. ATM Hunter näyttää kaikkialla maailmassa sijaitsevien pankkiautomaattien sijainnin listauksena osoitteineen ja näyttää ne myös kartalla. Mukana ovat siis myös Suomen Otto.-automaatit. Sovellus on saatavilla sekä Windowsille että Androidille.

Windows-puhelimeen (esim. Nokia Lumia) sen voi ladata täältä: http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/atm-hunter/310554d3-a0de-494c-a58e-a6452ecec0de

Sovellus on kätevä varsinkin oudolla paikkakunnalla ja ulkomailla. ATM Hunter auttaa sinua säästämään aikaasi ja tietenkin myös polttoainetta, mikäli liikut autolla, kun ei tarvitse turhaan etsiskellä lähintä pankkiautomaattia.

Ole tarkkana suurten ostosten jälkeen!

Muista olla tarkkana suurempien ostosten (esim. auto, ruohonleikkuri, remontti, lomamatka jne.) teon jälkeen. Psykologisissa tutkimuksissa on todettu, että suurten ostosten jälkeen normaalisti kalliina pitämäsi ostokset tuntuvatkin vähän aikaa todella halvoita.  Jos kulutat kylpyhuoneremonttiisi esim. 8 500 euroa, niin tämän jälken esimerkiksi 40 euroa tuntuu todella pieneltä summalta – ”ei tunnu enää tässä konkurssissa” -, vaikka normaalisti pitäisitkin sitä ihan tuntuvana rahana.

Isot rahat piiloon

Mikäli aiot ostaa esim. myyjäisissä, kirpputorilla, torilla tai basaarissa samalta myyjältä enemmän kuin yhden tuotteen niin maksa tuote pienmimmällä rahalla, jolla voit sen maksaa. Älä myöskään näytä myyjälle, että sinulla on lompakossa suurempia rahoja. Mikäli käytät paljon aikaa tinkaukseen ja saat tingattua tuotteeen esim. kolmeen euroon, niin on järkevää maksaa tuotteesta kolikoilla. Myyjästä voi näyttää vähän omituiselta, jos sitten maksatkin kolmen euron tuotteen esim. 50 euron setelillä. Tällöin seuraavan tuotteen tinkaaminen onkin paljon vaikeampaa, koska myyjä tietää, että sinulla on vielä jäljellä ainakin se 47 euroa.

Vältä prime-korkoja

Ylläpitäjän oma (en ota vastuuta neuvoista enkä muiden sijoituksista) mielipide on, että lainaa ei kannattane sitoa pankien prime-korkoihin. Euriborit perustuvat kansainvälisillä rahamarkkinoilla pankkien välisiin antolainauskorkoihin eivätkä pankit (edes Nordea, joka on ainoana Suomesta Euriborin määritysjärjestelmässä mukana) voi niihin oikeastaan vaikuttaa. Koska pankit voivat itse päättää prime-koroistaan uskon että he päättävät sen aina omaksi edukseen. Tälläkin hetkellä 9.4.2009 prime-korot ovat tulleet alas huomattavasti hitaampaa kuin Euribor-korot. Korkojen laskiessa pankeilla ei siis ole mitään kiirettä laskea prime-korkojaan. Korkojen noustessa primet seuraavat yleensä myös perässä, mutta mielestäni jälkeen jäänti tuolloin on ollut hitaampaa. Vuonna 2003-2005 kun 3kk euribor pysytteli kauan aikaa noin 2,2%:ssa niiin mm. OP-, Sampo- ja Nordea-Primet pysyttelivät kaikki 2,5%:ssa.

Saasto.fi kirjoitti tämän vinkin alkukeväällä 2009. Nyt Juhannuksen tienoilla 18.6 Taloussanomat julkaisi aihetta sivuavan jutun, jossa todella vahvistetaan että pankit eivät halua laskea prime-korkojaan korkojen laskettuakaan, koska muuten asiakkaat vaihtaisivat prime-korkoihin sidotut talletuksen muihin pankkeihin.

http://www.taloussanomat.fi/raha/2009/06/18/taman-takia-prime-korot-eivat-nyt-laske/200914675/139?rss=is

Toinen juttu samasta aiheesta ilmestyi taloussanomissa 21.9.2009

http://www.taloussanomat.fi/raha/2009/09/21/jaitko-prime-koron-loukkuun/200920330/139

Lisätietoja: