Sytytä hautakynttilät autossa

Kun menet seuraavan kerran käymään omaistesi haudoilla kylmänä vuodenaikana, sytytä hautakynttilät valmiiksi autossa ja kanna palavat kynttilät jossain korissa haudoille. Kynttilät on helpompi sytyttää autossa kuin tuulessa ja tuiskussa haudan äärellä näpit jäässä. Tulentekovehkeet on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana jos joku kynttilöistä sammuu matkan aikana. Näin säästät tulitikkujen lisäksi hermojasi ja kätesi kylmettymiseltä.

Lukijan vinkki

Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Tee osaluettelo/-kaavio kaikista teknisistä järjestelmistä

Tee osaluettelo/-kaavio kaikista teknisistä järjestelmistä, näin pysyt ajan tasalla.

Jos rakennat taloa itsellesi, saat talon mukana sähkö-, putki- ym. kaaviot, joista näet miten asiat ovat. Kun teet itse omia systeemejä, esim. vaikkapa jatkoletkua vesiautomaatin pohjaventtiilille, piirrä kaavio ja siihen kaikki käytetyt osat, koko ja niiden sijainti. Esim. jos järjestelmässä on 1″ T-yhde, jonka yksi haara on tulpalla kiinni, voi 1″ tulppa ”muuttua” talven aikana ¾” hatuksi, jolloin ostamasi sisäkierteinen ¾” putkenosa ei sovi sitten millään kyseiseen paikkaan ilman kiroilua ja puuttuvien/oikeiden osien ostamista. Näin säästät rahaa ja hermojasi kun voit tarkistaa muistiinpanoistasi mikä osa sopii varmasti kyseiseen kohtaan.

Asenna tietokoneen päivitykset kun itse haluat

Valitse tietokoneesi päivitystoiminnoksi jokin muu kuin ”Lataa ja asenna päivitykset automaattisesti”. Näin voit itse määritellä, milloin haluat/voit asentaa päivitykset kun sinulla on aikaa. Jos valinta on juuri tuossa kohdassa, kone alkaa tietenkin asentaa päivityksiä juuri kun sinulla on kiire lähteä jonnekin. Minuutit tuntuvat pitkiltä, kun kone asentaa päivityksiä ja käynnistyy hitaasti uudelleen ja samaan aikaan pitäisi olla menossa. Jos katkaiset virran liian aikaisin, voi kone mennä lopullisesti sekaisin. Kun valinta on jokin muu, voit itse valita milloin sinulla on aikaa asentaa tarjolla olevat päivitykset (kone ilmoittaa kyllä niistä) ilman että tarvitsee hötkyillä kellon kanssa. Näin et tuhoa konettasi ja säästät hermojasi ja myös mahdollisesti rahaa.

Löydä lähin pankkiautomaatti

Seuraava hyödyllinen ja ilmainen älypuhelinsovellus, jonka tällä sivustolla esittelen on ATM Hunter. ATM Hunter näyttää kaikkialla maailmassa sijaitsevien pankkiautomaattien sijainnin listauksena osoitteineen ja näyttää ne myös kartalla. Mukana ovat siis myös Suomen Otto.-automaatit. Sovellus on saatavilla sekä Windowsille että Androidille.

Windows-puhelimeen (esim. Nokia Lumia) sen voi ladata täältä: http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/atm-hunter/310554d3-a0de-494c-a58e-a6452ecec0de

Sovellus on kätevä varsinkin oudolla paikkakunnalla ja ulkomailla. ATM Hunter auttaa sinua säästämään aikaasi ja tietenkin myös polttoainetta, mikäli liikut autolla, kun ei tarvitse turhaan etsiskellä lähintä pankkiautomaattia.

Huijauspuhelu

Kulutatko turhaa aikaa siihen että tapaat jossakin jonkun ihmisen, jonka kanssa sinulle ei juuri nyt olisi  millään aikaa jutella, mutta jonka seurasta et tahdo päästä millään eroon. Tämmöisiä ihmisiä voivat olla mm. innokaat kaupustelijat, feissarit tai vaikkapa anoppi ;).

Nyt tähän on avuksi ilmainen ja kätevä matkapuhelinsovellus, joka ”soittaa” sinulle leikisti keksityn puhelun. Vastaamalla tähän itse ohjelmoimaasi feikkipuheluun pääset kohteliaasti eroon aikaasi kuluttavan henkilön seurasta. Feikkipuhelusovellus on nimeltään Faking Calls, jonka voi asentaa ja ladata windows-puhelimeen (esim. Nokia Lumia) mm. tästä linkistä.

http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/app/faking-calls/dfe3dce2-3a9d-4be3-9135-d7be89c6c66b

Sovellus on helppokäyttöinen ja niin aidon windows-puhelimen näköinen, että huijattava ei varmasti epäile, ettetkö olisi oikeasti saamassa puhelua. Ennen käyttöä sinun on määriteltävä ruudulla näkyvä puhelinnumero ja kuvitellun soittajan nimi. Valittavana on myös erilaisia soittoääniä ja värinähälytys. Lisäksi voit määrittää haluamasi ajan, jonka jälkeen puhelu saapuu. Eli kun näet esimerkiksi anopin tulevan kadulla vastaan, niin voit asettaa puhelimen soimaan vaikkapa minuutin kuluttua…

Vastaavia sovelluksia on saatavilla myös Android-pohjaisiin puhelimiin.

Aikaa säästävä sovellus junamatkustajille

Ajansäästövinkki. Älypuhelimien mukana ovat yleistyneet erilaiset kännykään ladattavat sovellukset. Olen viime aikoina yrittänyt löytää sellaisia sovelluksia, jotka ihan oikeasta säästävät aikaa tai rahaa. Yksi parhaista aikaa säästävistä on VR:n ilmainen Junat kartalla. Junat kartalla -sovelluksella näet kartalla, missä mikin juna on parhaillaan kulussa. Palvelu kertoo myös junan nopeuden ja sen että paljonko juna on ollut myöhässä aikataulustaan eri asemilla. Tästä palvelusta on todella kätevä katsoa onko oma juna aikataulussa, ettei tarvitse mennä turhan aikaisin asemalle, jos juna on myöhässä.

Junat kartalla -sovelluksen voi ladata ilmaiseksi esim. täältä http://www.vr.fi/fi/index/palvelut/mobiilipalvelut/junat_kartalla_mobiili.html

Mikäli et omista älypuhelinta niin samaa sovellusta voi käyttää ilmaiseksi myös netissä VR:n verkkosivuilla http://www.vr.fi/fi/index/aikataulut/junatkartalla.html

Voita lisää aikaa (huijaus)

En yleensä julkaise minkäänlaisia huijausvinkkejä, mutta tässä poikkeuksellisesti yksi niksi, jolla voi säästää muutaman päivän aikaa… ;) Kokeilin vinkkiä ja se todella toimii…mutta niksiä yrittävän kannattaa muistaa, että todella monet opettajat lukevat tätä sivustoa….

Jos opettajasi vaatii sinulta harjoitustyötä esim koulussa tai yliopistossa, etkä ole ehtinyt sitä  tehdä, niin näin saat hieman lisää aikaa tehdä työsi. Ota mikä tahansa esim. jpg-päätteinen kuvatiedosto. Nimeä se uudelleen esim. ”FysiikanHarjoitustyö.doc” Kun opettajasi avaa ”harjoitustyösi”, niin kuvatiedostosi näyttää wordissa tämmöiseltä sotkulta:

”ÿØÿàJFIFÿá÷˜ExifII*%jiulØØigrØÿ¤%¤¤h”@”

Näin opettaja luulee että olet tehnyt harjoitustyösi, mutta tiedosto on vain jotenkin vaurioitunut..ja saat todennäköisesti vähän lisäaikaa tehdä harjoitustyösi.

 

Nopeasti ruuhkan läpi

Ajansäästö- ja huumorivinkki: Oletko miettinyt että kuinka säästäisit aikaa ja pääsisit nopeasti suuren väkijoukon läpi esim. suurissa yleisötapahtumissa ja/tai konserteissa. Ota purkki käteen ja laita sinne muutamia kolikkoja sen verran että kolikot kilisevät purkkia heilutellessa. Heiluttele purkkia ja pyydä kuuluvasti rahaa. Näin väki pakenee nopeasti edestäsi ja saat tilaa kulkea vapaasti.

Nopeuta kirjautumistasi

Meneekö sinulla paljonkin aikaa siihen, että etsit vihkosta eri verkkopalveluiden salasanoja? tai sitten siihen että tilaat uusia salasanoja hukkaan menneiden tilalle? Myös kunnollisten salasanojen kirjoittaminen vihkosta tietokoneelle vaatii yllättävän paljon aikaa, sillä nykyisin suositellaan ja monet sivustot vaativatkin, että salasanasi on riittävän vaikea arvata tai ratkoa hakkerointiohjelmalla.  Hyvä salasana on esimerkiksi ”H5!z//7ShHY”. Erikoisen huonoja salasanoja ovat mm. seuraavat ”qwerty”, ”salasana”, syntymäaikasi, nimesi tai vaikka vaimosi, miehesi, lapsesi tai koirasi nimet.

Ratkaisu tähän on salasanojen hallintoohjelmisto. Ehkä paras näistä on suomenkielinen internet-selaimiin asennetava LastPass-lisäosa, joka tallentaa eri verkkopalveluiden salasanat turvaan virtuaaliseen kassaholviin, jonne pääset  yhdellä salasanalla. Tämä nopeuttaa huomattavasti aikaasi, säästää samalla sähköä siltä ajalta, minkä tietokone olisi päällä kun etsit ja kirjoittelet salasanoja. Lisäksi tietoturvasi paranee, kun voit käyttää jokaisessa palvelussa turvallisempia salasanoja, kuin koirasi nimeä. LastPass on ilmainen käyttää tietokoneella. Maksullisia lisäosia on saatavilla mm. älypuhelinkäyttöä varten.