Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Niksi irtoaviin muttereihin

Irtoaako tai löystyykö jonkin laitteesi kiinnitysmutteri itsestään, esim. auton renkaan kiinnitysmutteri jää kolisemaan pölykapselin sisään? Kaupoissa on saatavilla kierrelukitteita kyseiseen vaivaan, mutta halvemmalla pääsee kun käyttää esim. putkiteippiä kierteisiin ja sen jälkeen kiertää mutterin paikalleen. Jos putkiteippiä ei ole saatavilla, tavallinen muovipussin muovikin auttaa. Näin olen saanut moottorisahan terälaipan mutteritkin pysymään paikallaan. Yksi mutteri ei kaupassa maksa paljoa, mutta jos kauppa on esim. 50 kilsan päässä ja muutenkin on kiire, tulee laippamutterille hintaa.

Rälläkkävinkki

Kaupoissa myydään tarjouksissa yleensä 115 mm:n ja 125 mm:n katkaisu- ja hiomalaikkoja kulmahiomakoneisiin yleensä samalla hinnalla. Jos omistat 115 mm:n rälläkän, kannattaa ostaa samaan hintaan vähän isompia (125 mm:n) laikkoja. Eroa halkaisijassa on 1 cm ja säteessä 0,5 cm. Tällöin 125 mm:n laikka ei välttämättä mahdu 115 mm:n kipinäsuojan alle joten sen joutuu poistamaan ainakin aluksi jotta isompi laikka mahtuu pyörimään kunnes se on kulunut 5 mm. Saat siis samalla rahalla enemmän leikkaus- tai hiontapintaa.

Lukijan vinkki

HOX! Lue varoitus tähän vinkkiin seuraavasta kommentista!

Reikä ilman poraa

Luonnonkiveen ja betoniin saa tarvittaessa reiän ilman sähköä ja porakonetta. Esim. jos tarvitset mökillesi rantakiveen yhden 12 mm:n reiän jotain kiinnitystä varten, sinun tarvitsee ostaa työkalukaupasta muutaman euron hintainen 12 mm:n SDS-pikakiinnityksellä varustettu kivipora. 4-kruunuinen terä uppoaa paremmn kuin suorakruunuinen, kivipöly tulee poistaa säännöllisesti esim. vedellä. Vasaroimalla poranterää saa sitten reiän haluttuun kohtaan aikaa myöten. Muista kuulon- ja silmiensuojaus! Tiileen ei kannata alkaa poraamaan (tiilet halkeaa iskuista), samoin suoraan ylöspäin tapahtuva poraus on hankala tällä menetelmällä. Kokemukseni mukaan pienin järkevä reiän halkaisija on käytännössä 6 mm, yläraja riippuu käytettävän vasaran koosta ja poraajan kärsivällisyydestä :). Tällä tavoin voit porata myös vedenalaisiin kiviin reikiä. Näin säästät aikaa, vaivaa ja rahaa esim. aggregaatin ja poravasaran vuokraus- ja kuljetuskustannuksissa, kun näitä ei tarvitse raahata muutaman pienen reiän porausta varten sähköttömään paikkaan kun ne voi naputella vasarankin avulla lähes ilmaiseksi.

Hanki työkalupakki

Jos omistat käsityökaluja (meisseleitä, kiintoavaimia jne.) ja ne ovat hujan hajan eri kaapeissa tai hyllyissä, harkitse jonkun pienen pakin ostamista. Kerää ja inventoi kaikki työkalusi yhteen paikkaan, vaikkapa pakkiin, josta ne

a) löytää helposti

b) voi kuljettaa helposti tarvittaessa vaikka mökille.

Näin sinun ei tarvitse ostaa uutta esim. jakoavainta kadoksissa olevan tilalle. Huomaat myös helpommin, jos jokin työkalusi häviää tai unohtuu jonnekin.

Lukijan vinkki

Maalaa työkalut kirkkaalla maalilla

Maalaa kaikki tummat (rautaiset) työkalut, esim. lapio, rautakanki ym. keltaisella tai punaisella spray-maalilla. Näin vaikkapa rautakankesi näkyy paremmin (pimeässäkin) esim. jos se on pystyssä, et peruuta autollasi sitä päin. Yleensäkin ottaen työkalujesi näkyvyys paranee ja näin säästyy aikaa kun niitä ei tarvitse etsiä niin paljoa. Kaupoista saa esim. keltaisia rautakankia, mutta kannattaa selvittää kannattaako ostaa musta ja maalata se itse spraylla (vaikka ostaa valmiiksi maalatun, maali kuluu jossain vaiheessa pois.)

Lukijan vinkki

Poista työkalupakista epäkuntoiset työkalut

Poista työkalupakista epäkuntoiset työkalut, esim. pyöristyneet kiintolenkkiavaimet, hylsyt, kuusiokoloavaimet, ristipäämeisselit ym. Pyöristynyt hylsy rikkoo helposti ehjä pultinpään, jolloin rikkinäinen pultinpää rikkoo helposti uuden ja ehjän hylsyn myöhemmin. Rikkinäisellä työkalulla voit satuttaa myös itsesi, kun hylsyn ote ei pidäkään ja osut kädelläsi johonkin paikkaan.

Lukijan vinkki

Älä lainaile kenelle tahansa

Älä lainaile työkaluja, autoa yms. teknisiä laitteita (tai yleensä mitään) ystävillesi ellet ole 110 %:n varma että ystäväsi osaa käyttää kyseistä laitetta ilman että rikkoo sen tietämättömyyttään/huolimattomuuttaan, (esim. moottorisahan käyttö ilman teräketjuöljyä). Vaikka ystäväsi korjaisi aiheuttamansa vian, oman laitteen huono kohtelu harmittaa aina. Näin säästät rahaa, aikaa, laitteesi ja ehkäpä vielä tuon ystävyyssuhteenkin.

Lukijan vinkki