Pienelektroniikan suojaksi

Pienelektroniikan alapuolelle on hyvä laittaa esimerkiksi huonekaluhuopaa tai pakkausvaahtomuovia, jotta sielläkin olisi useampi millimetri tuuletustilaa. Muista olla kuitenkin peittämättä tuuletusaukkoja. Itse olen huomannut digiboksini kuumenevan kyllä ylhäältäkin, mutta vielä paljon enemmän alapinnalta.

Niksi irtoaviin muttereihin

Irtoaako tai löystyykö jonkin laitteesi kiinnitysmutteri itsestään, esim. auton renkaan kiinnitysmutteri jää kolisemaan pölykapselin sisään? Kaupoissa on saatavilla kierrelukitteita kyseiseen vaivaan, mutta halvemmalla pääsee kun käyttää esim. putkiteippiä kierteisiin ja sen jälkeen kiertää mutterin paikalleen. Jos putkiteippiä ei ole saatavilla, tavallinen muovipussin muovikin auttaa. Näin olen saanut moottorisahan terälaipan mutteritkin pysymään paikallaan. Yksi mutteri ei kaupassa maksa paljoa, mutta jos kauppa on esim. 50 kilsan päässä ja muutenkin on kiire, tulee laippamutterille hintaa.

Säästä kahvia

Monilla työpaikoilla joku keittää pannullisen kahvia, josta työntekijät käyvät sitten juomassa sumpit kun sattuvat ehtimään. Ongelma on siinä, että yleensä kukaan ei tiedä, että milloinka kyseinen pannullinen kahvia on keitetty. Usein käy niin, että kahvia heitetään turhaan pois, koska luullaan että se on vanhaa ja pannussa kauan aikaa seissyttä, vaikka välttämättä niin ei olisikaan.

Ratkaisu tähän on askarrella paperista kellon viisarit kahvinkeittimen viereen. Kahvin keittäjä laittaa kellon viisarit siihen asentoon, milloin kahvi on keitetty. Tällöin muut työntekijät tietävät miten vanhaa kahvi on, eivätkä turhaan ala keittämään uuttaa pannullista, jos edellisen pannun keitosta on vain vähän aikaa. Paperisen kellotaulun askartelemisen sijaan voi tietenkin käytää oikeita viisareita vanhasta rikkoutuneesta kellotaulusta.

Säästää kahvia, sähköä ja aikaa.

Pidä käyttöohjeet tallessa

Kaikkien kodinkoneiden ja laitteiden käyttöohjeet kannattaa säilyttää paikassa, mistä ne helposti löytää. Väärällä käytöllä moni laite menee epäkuntoon, kun ei ole aikaa (seli seli) tai ei viitsi lukea käyttöohjeita tai niitä ei yksinkertaisesti löydy, jos on joku asia käytön suhteen epäselvä.

Lukijan vinkki

Varmista että kodinkoneet sammuvat kunnolla

Kun käytät viihde-elektroniikkalaitteita, varmista niiden sammuminen ennen kotoa poistumista. Esim. jos tietokone ei sammu jostain syystä vaan jää "huutamaan" puoliväliin ennen sammumista moneksi tunniksi, se syö turhaan sähköä, rasittaa koneen komponentteja ja saattaa periaatteessa aiheuttaa myös tulipalovaaran. Samoin kierrettävät katkaisijat, esim. halogeenilukulampuissa ja himmentimissä pitää muistaa kiertää kokonaan kiinni (naksahduksen yli), muutoin lamppu on päällä ja syö syö sähköä kenenkään huomaamatta.

Lukijan vinkki

Korvaa sähkösyöpöt uusilla

Vaihda vanhat sähkösyöpöt jääkaapit, pakastimet ym kodinkoneet uusiin, joissa energiankulutus on paljon pienempi kuin vanhoilla. Sähkölaskut pienenevät ihmeteltävän paljon.

Lukijan vinkki

Älä lataa kännykkää tai elektroniikkaa autossa

Älä lataa kännykkää tai elektroniikkaa autossa. Auton laturin sähköpistoke on yhteydessä auton akkuun ja kaikenlaisten elektronisten laitteiden lataaminen siitä nostaa polttoaineen kulutusta. Lataaminen kotona sähköpistokkeesta on ympäristöystävällisempää ja halvempaa.

Osta sellaista elektroniikkaa, joka toimii tavallisilla sormiparistoilla

Osta sellaista elektroniikkaa, joka toimii tavallisilla sormiparistoilla. Erityisesti digikamerat, mutta myös muut Monesti pienelektroniikkaatuotteet käyttävät usein mitä ihmeellisemmän muotoisia ja kokoisia erikoisparistoja. Nämä ovat huomattavan kalliita eikä halpamarketeissa useinkaan edes myydä sellaisia. Kun valitset sellaisen tuotteen joka toimii sormiparistoilla tai niiden kokoisilla ladattavilla akuilla säästät tuotteen elinkaaren aikana pitkän pennin.

Jätä lisätakuu, takuun pidennykset yms. laajaturvat ostamatta

Jätä lisätakuu, takuun pidennykset yms. laajaturvat ostamatta, joita monissa kaupoissa mm. kodinkoneliikkeissä tyrkytetään. Näistä lisävakuutuksista yli 80 % jää käyttämättä, joten ei kumma että se on kannattavaa bisnestä firmoille. Eivät he näitä niin innokkaasti kauppaisi ellei se olisi heille erittäin hyvää bisnestä.

Vertaile myös takuuaikoja

Ota kodinkoneita ostaessasi huomioon myös takuuaikojen pituus, vertaile niitäkin.

Lukijan vinkki