Älä aja autosi tankkia milloinkaan ihan tyhjäksi

Älä aja autosi tankkia milloinkaan ihan tyhjäksi, mikäli autossasi on katalysaattori. Mikäli ajat tankin tyhjäksi pakoputkeen saattaa kulkeutua palamatonta polttoainetta, mikä voi vahingoittaa katalysaattoria. Palamaton polttoaine kuumenee katalysaattorissa, jolloin katalysaattorin kennot sulavat. Katalysaattorin uusiminen on erittäin kallista. Kustannus voi merkkiliikkeessä olla helposti jopa yli 1000 euroa.

Lukijan vinkki

Tankkaa ajoissa

Tankkaa polttomoottorilla käyvä työkoneesi (ruohonleikkuri, moottorisaha, ruohotrimmeri ym.) ajoissa ennen kuin bensa loppuu tankista. Näin kone ei ime kaasutinta/putkistoa tyhjäksi bensasta, jonka jälkeen saa konetta käynnistää hiki otsalla. Näin säästät omia voimia (etenkin jos kone on narukäynnisteinen) ja luonnollisesti myös koneen käynnistysmekanismia.

Lukijan vinkki

Sulje bensatankin korkki aina tiukasti

Sulje bensatankin korkki aina tiukasti. Hiilivedyt ja varsinkin bensiini haihtuvat helposti ilmaan. Voit todeta tämän mikäli sinulla läikkyy bensiiniä esim. ruohonleikkuria tankatessasi. Mitä enemmän tankki vuotaa ja mitä lämpimämpää ilma on, sitä nopeammin polttoaine haihtuu taivaan tuuliin. Haihtuessaan hiilivedyt, kuten bensiini, muodostavat ilmakehälle haitaillisia VOC-yhdisteitä, jotka muodostavat alailmakehässä mm. terveydelle ja kasveille vaarallista otsonia. Tarkasta samalla että polttoainetankin korkin lukko on myös ehkä. Ehjä lukko estää tehokkaasti nuorisorikollisten polttoainevarkaudet.

Tee "tankkauspäiväkirja" vaikkapa jostain pienestä vihkosta

Tee "tankkauspäiväkirja" vaikkapa jostain pienestä vihkosta, mikäli autossasi ei ole mahdollisuutta seurata ajon aikana polttoaineenkulutusta. Tee vihkoon kokonais-km.-, pvm. ja tankkausmääräsarakkeet. Näiden tietojen pohjalta voit aina laskea edellisen tankkausvälin keskikulutuksen, tästä näkee ajan mittaan vaikutukset esim. ajotavan muutoksessa. Vihkoon voi merkitä myös muut tärkeät tapahtumat, esim. uusien renkaiden hankinta, renkaanvaihto jne. Tämän sivuston työkalut osiossa on kaksi erinomaista ja helppokäyttöistä taulukkoa polttoaineen kulutuksen seurantaan.

Lukijan vinkki

Tankkaa kylmällä ilmalla

Extreme-vinkki. Tankkaa polttoaineesi kylmänä päivänä tai kylmän yön jälkeen aamulla. Polttoaine tulee toki maan alla olevasta varastosta pumppuun noin 4 asteisena, mutta tankatessasi kylmänä päivänä saat saat loppupeleissä enemmän polttoainetta koska kaikki nesteet, myös polttoaineet, laajenevat lämmetessään. Tämän takia talvella ei myöskään kannata tankata ihan piripintaan. Jos ajat heti tankkauksen jälkeen lämpimään talliin, tankki voi vuotaa yli. Ylläpitäjä kysyi NesteOil Oyj:stä tarkemmin huoltoaseman polttoainemittarin toiminnasta. He kertoivat, että annostellut polttoaineen määrän mittaava mittalaite sijaitsee mittarin sisällä. Polttoaine tulee maan alaisesta säiliöstä, mutta mittari mittalaitteineen ja imuputkistoineen pidetään takaiskuventtiilien avulla täynnä polttoainetta, jotta polttoaineen mittaamisessa saavutetaan optimaalinen mittaustilanne.

tarkkaile menomatkalla polttoaineen hintoja

Jos ajat pidemmän reissun, tarkkaile menomatkalla polttoaineen hintoja ja tankkaa sitten paluumatkalla halvimmasta paikasta.

Lukijan vinkki

Tankkaa hiljaisena aikana

Käy myös tankkaamassa hiljaisena aikana, mikäli asut isommassa kaupungissa. Tällöin et joudu jonottamaan tankkauspisteelle ja turhaan tyhjäkäyttämään autoasi.

Älä ylitankkaa autoasi

Älä ylitankkaa autoasi! Kun bensan hinta on jatkuvasti kohoamassa, tekee mieli laittaa tankki niin täyteen kuin mahdollista. Ylitankkaus voi aiheuttaa kalliita huoltotoimenpiteitä ainakin uusiin autoihin, joissa on bensahöyryjen talteenottojärjestelmiä. Ko. järjestelmään päässyt nestemäinen bensiini voi aiheuttaa ongelmia. Kun pistooli naksahtaa (ja pysähtyy) ensimmäisen kerran, on tankki riittävän täynnä ja tankkaus on syytä lopettaa.

Lukijan vinkki

Ravista tankkauspistoolia

Ravista huoltoasemalla tankkauspistoolia autosi tankissa ennen kuin alat painamaan tankkauspistoolin liipasinta – sekä myös oman tankkauksen jälkeen. Näin saat jokaisen tipan talteen, jonka sinä ja edellinen tankkaaja olette maksaneet.

Älä tankkaa autoasi, jos samaan aikaan säiliöauto on täyttämässä huoltoaseman säiliöitä

Älä tankkaa autoasi, mikäli huoltoasemalla on samaan aikaan säiliöauto täyttämässä huoltoaseman säiliöitä. Polttoainevarastoja täyttävä säiliöauto täyttää säiliöt suurella paineella, jolloin maanalaisissa säiliöissä oleva polttoaine sekoittuu. Säiliöiden pohjalla voi olla huoltoaseman perustamisesta asti vähitellen kertynyttä irtoainesta joka lähtee säiliötä täytettäessä liikkeelle ja sekoittuu uuteen polttoaineeseen kunnes raskaampana vajoaa vähitellen taas säiliön pohjalle. Ei ole tietoa, että onko tämä vain urbaania legendaa, mutta koetetaan varmistaa vinkin todenperäisyys Suomen oloissa.