Käytä kesällä sandaaleja

Käytä kesällä sandaaleja. Tulee vähemmän sukkapyykkiä kun voit pitää sandaaleja ilman sukkia.

Kaihtimet ja markiisit

Voit säästää kesällä jäähdytys- ja tuuletuskuluissa mm. erilaisilla markiiseilla ja kaihtimilla. Näitä on lukuisia erilaisia. Lisätietoa mm. Aurinkosuojaus ry:n sivuilla.

Lisätietoja:

Parkkeeraa autosi kesällä varjoon ja talvella aurinkoon

Parkkeeraa autosi kesällä varjoon ja talvella aurinkoon. Minimoit näin energiaa kuluttavan viilennyksen tarpeen ja talvella lämmityksen tarpeen. Talvella ja keväällä myös ikkunoiden rappaus helpottuu aamuauringon lämmittäessä autoasi, jolloin säästät myös aikaasi.

Pyjama pakkaseen

Mikäli sinulla on vaikeaa saada helteellä unta, pakasta vuodevaatteet ja/tai pyjama. Laita nämä muovipussissa pakastimeen vähäksi aikaa. (n. 10 minuuttia riittää). Kun puet ne jäähdytetyn pyjaman päällesi ehdit todennäköisesti nukahtaa ennen kuin alat taas kärsiä kuumuudesta.

Jätä kesähelteillä autosi ikkunat hieman raolleen

Jätä kesähelteillä autosi ikkunat hieman raolleen kun parkkeeraat auton. Tällöin auton kuuma sisäilma pääsee ikkunanraoista virtaamaan ulos mikä jäähdyttää autoa, jolloin ilmastoinnin käyttötarve vähenee.

Kommentteja: Jos autossasi on sähkötoimisia ja veivattavia ikkunoita, jätä raolleen veivattavat ikkunat. Näin esim. lapsesi voi tarvittaessa käydä veivaamassa ikkunat kiinni eikä sytytysvirtoja tarvitse kääntää avaimella päälle = ei tarvita virta-avainta ikkunoiden sulkemiseen. Tottumattomissa käsissä auto saattaa startata vahingossa.

Vaalea viilentää

Käytä kesällä vaaleita verhoja ja vaatteita. Vaalea väri heijastaa lämpöä pois.

Autoon läpiveto ennen matkaanlähtöä

Kesähelteellä auto on sinne mentäessä usein kuin sauna. Mikäli lähdet matkaan omalta pihaltasi, joka sijaitsee turvallisella alueella, käy avaamassa autosi molemman puoleiset ovet hieman ennen lähtöä, jolloin läpiveto jäähdyttää autosi tehokkaasti ennen matkaan lähtöä.

Raskaat työt illalla

Jos kodissasi on kesällä kuuma siirrä mahdollisuuksiesi mukaan kaikki lämpöä ja kosteutta aiheuttavat kotityöt illaksi tai yöksi. Paljon lämpöä tuottavat mm. ruoanlaitto, pyykin- ja astioiden pesu sekä tietokoneet. Tekemällä nämä askareet illalla voit säästää jäähdytys, tuuletus ja ilmastointikuluissa. Ruoanlaittoa voi toki siirtää kuumalla myös ulos, ja vaikka grillata ulkona.

Märkä t-paita

Jos sinulla on kesällä kuuma ota viileä suihku ja/tai laita viileällä vedellä kasteltu t-paita päällesi. Nämä ovat huomattavasti halvempia ja ekologisempia tapoja saada viilennystä kuin se että huudattaa lämpöilmapumppua, ilmastointia tai tuuletinta täysillä.

Folio ikkunaan

Hyvä ja erittäin tehokas sekä edullinen tapa säästää jäähdytyskuluissa helteellä on liimata tai teipata alumiinifoliopaperi ikkunaan. Kiiltävä alumiinifolio heijastaa auringonsäteet ja lämpösäteilyn peilin tavoin takaisin tulosuuntaan eikä päästä niitä taloosi. Ikkunoihin on myös saatavana auringonsuojakalvoja, mutta ne ovat kalliimpia ja sopivat paikkoihin, joissa tarvitaan pysyvämpää viilennystä, esim. yritysten kokoushuoneisiin.