Kierrä limsapullon korkit tiukalle

Kun kierrät limsapullon korkin tiukasti kiinni, kun olet siitä ottanut juotavaa, estät hiilihapon karkaamisen ja siten lopun limsan pilaantumisen. Toiseksi jos kotonasi pyörii lapsia, nämä eivät tiukkaan kierrettyä korkkia auki niin helposti tai ei ollenkaan. Näin ei tarvitse olla koko ajan kieltämässä lapsia, jolloin säästät limsan lisäksi hermojasi.

Lukijan vinkki

Huumorivinkki: Lapsen ensimmäinen sana

Jos teillä on pieni lapsi, opeta lapselle ensimmäiseksi sanaksi ”äiti” (jos olet lapsen isä) tai sitten ”isä/isi” (jos olet lapsen äiti.) Näin säästät omia hermojasi ja yöuniasi, kun lapsi huutaa yöllä ”Äiti!” tai sitten myöhemmin ”Äiti, anna ruokaa/tule pyyhkimään/tms…

” Sanaa ”Äiskä” kannattaa välttää koska tällöin huuto koskee molempia (Ä-Iskä).

Huom! Tämä on todellakin vain huumorivinkki eli jos olet lapsen hankkinut toisen ihmisen kanssa, tulee molempien hoitaa ja hoivata lasta tasapuolisesti kykyjensä mukaan.

Lukijan vinkki

Vältä kipeä selka isona

Älä kehu lapsia, kun he nostelevat (painavia) esineitä. Jos lapsia kehuu ”Jaksatpa sinä nostaa painavan laatikon ilmaan”, lapset innostuvat nostelemaan isompia ja painavampia esineitä. Ennemmin tai myöhemmin he särkevät selkänsä puutteellisen nostotekniikan vuoksi. Kun et kehu lapsia, he eivät innostu nostelemaan ja säästät heidän selkäänsä vaurioilta.

Lukijan vinkki

Myrkytystietoa

Tallenna Myrkytystietokeskuksen numero kännykkääsi, etenkin jos kotonasi pyörii jaloissa lapsukaisia.
Kun hätä on suurin – lapsi makaa mummolan lattialla avattu nitropurkki vieressä, apua saisi Myrkytystietokeskuksesta mutta numeroa ei ole saatavilla – numero on valmiina kännykässä eikä tarvitse tuhlata aikaa numeron etsimiseen.

Vinkki lapsiperheille: Bussilla ilmaiseksi

Monissa kaupungeissa paikallisliikenteessä voi matkustaa yksi aikuinen (= rattaiden työntäjä) ilmaiseksi lastenvaunujen tai -rattaiden kanssa. Jos asut kauempana keskustasta, voit kätevästi käydä isommassa (=edullisemmassa) kaupassa ostoksilla esim. päiväsaikaan puolisosi ollessa töissä. Tai sitten voit tutustua kotikaupunkisi oudompiin nurkkiin ilmaiseksi bussikyydin avulla, kunhan vain selvittää etukäteen kuinka sieltä sitten pääsee pois. Päivällä bussiin mahtuu paremmin kuin aamu- tai iltapäiväruuhkan aikoina. Näin säästät rahaa ja pääset liikkumaan ilmaiseksi. Oman kaupungin käytäntö kannattaa selvittää etukäteen ennen ensimmäistä matkaa. Jos omia muksuja ei ole, niin aina voi ”lainata” vaikkapa kummilapsiaan.

Lukijan vinkki

Syödäänkö herkkusi luvatta?

Syövätkö lapsesi ja/tai puolisosi ”luvatta” karkkeja ja muita herkkuja kaapeista? Hyvä keino estää tämä on vaihtaa pakkausten sisältöä siten, että kaadat karkit ja herkut pakkaukseen, joka ei voisi vähempää lapsia kiinnostaa. Tällaisia ovat esim. tyhjä kaurahiutalepakkaus tai pakastevihannespussi. Mikäli herkkuja on säilytettävä kylmässä, niin lapset tuskin osaavat etsiä herkkuja jääkaapin vihanneslokerosta.

Automaattinen oven suljin

Mikäli lapsillasi on tapana unohtaa sulkea jääkaapin ovi kunnolla, kallista jääkaappiasi hieman taaksepäin ruuvaamalla etumaisia jalkoja aavistuksen pidemmäksi. Tällöin lapsilta sulkematta jäänyt jääkaapin ovi sulkeutuu automaattisesti painovoiman vaikutuksesta eikä lämpöä pääse karkaamaan. Jääkaappia pitäisi valmistajien ohjeiden mukaan pitää mahdollsimman vaakatasossa, mutta mikäli lapsillasi unohtuu usein sulkea ovi niin pienellä kallistuksella säästät vuodessa paljon. Lisäksi ruokasi eivät pääse pilaantumaan niin äkkiä.

Opeta lapset pitämään huolta omaisuudesta

Kannattaa huoltaa omaisuuttaan ja opettaa myös lapset pitämään huolta omasta ja muidenkin omaisuudesta. Muksuja voi uhata selkäsaunalla, jos esimerkiksi pilaavat suksensa hiihtämällä hiekassa ;)

Lukijan vinkki

Ota myös lapsesi mukaan energiansäästöön

Ota myös lapsesi mukaan energiansäästöön. Hyvä keino houkutella teini-ikäiset mukaan säästämään sähköä on luvata heille, että he saavat esim. puolet vesi- ja sähkölaskussa mahdollisesti säästyneissä rahoissa itselleen. Voitte lukea vesi- ja sähkömittarinne vaikka kuukausittain, jotta motivaatio säästämiseen säilyisi. Katsokaa sähkö- ja vesilaskustanne oman paikkakuntanne hinta niin laskeminen on helppoa. Toinen tapa on laittaa esim. herne tai joku muu pieni esine juomalasiin aina kun joku perheenjäsen muistaa sammuttaa valot poistuessaan huoneesta tai tekee muunlaisen ympäristöteon. Sitten kun lasi on täynnä saattee koko perhe jonkun palkinnon, jonka olette sopineet.

Edullinen ajanviete lasten kanssa on puutarhanhoito

Edullinen ajanviete lasten kanssa on puutarhanhoito. Anna lapsen istuttaa kukka tai vihannes ja seuratkaa yhdessä kesän mittaan sen kasvua. Lapsi voi käydä välillä hoitamassa ja kastelemassa sitä.