Pienennä siivouskuluja

Mikäli omistat julkisen tilan, jossa on asiakas WC, maalaa vessan pisuaarin ja pöntön keskelle esimerkiksi kärpäsen tai maalitaulun kuva. Voit toki kuvan myös kotisi WC-pönttöön mikäli aviomiehesi, poikasi tai vieraasi ovat epäsiistejä. Tämä saa miehet vaistomaisesti kohdistamaan virtsasuihkunsa pytyn keskelle, jolloin WC-pytyn ohitse virtsaaminen vähenee olleellisesti ja siivouskulut pienenevät.

Tämä vinkki on kirjoitettu Tieteen Kuvalehdessä( Huhtikuu 2013) olleen jutun innoittamana. Jutussa kerrottiin että esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoaseman pisuaareihin piirretyt kärpäsen kuvat pienentävät WC-tilojen siivouskuluja.

 

Lyhennä suihkujesi pituutta

Lyhennä suihkujesi pituutta. Hyvä apuri tässä on esimerkiksi ottaa suihkuhuoneeseen munakello ja ajastaa suihkun ajaksi esim. kaksi minuuttia.

Oikea lavuaari

Pese kätesi asuntosi siinä lavuaarissa, joka sijaitsee lähimpänä lämminvesivaraajaa. Tällöin saat lämmintä vettä nopeammin, koska lämpimän veden matka lämminvesivaraajasta hanaan on lyhyempi. Säästät vettä, koska tällöin kylmää hukkaan valutettua vettä kuluu vähemmän. Samalla lämmitettyä kallista vettä jää putkiin vähemmän. Varsinkin vanhoissa taloissa putkistoissa oleva vesi jäähtyy nopeasti, mikäli putkien eristys on huono. Vanhoissa taloissa putkistoissa voi myös olla turhia mutkia. Näitä voi myös yrittää mahdollisimman mukaan suoristella seuraavan remontin yhteydessä.

Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi

Sammuta aina suihku tai hana kun teet jotakin sellaista mihin et tarvitse vettä. Eli, sammuta suihku siksi ajaksi kun laitat shampoota hiuksiisi ja sammuta hana kun laitat saippuaa käsiisi.

Hana pienemmälle

Yksi tapa säästää vettä suihkussa ja käsien pesussa on myös vääntää hanaa vähän pienemmälle. Näin pystyt käyttämään veden myös tehokkaammin hyväksesi ja säästät pitkän pennin vuoden mittaan.

Pudotus jäähdyttää veden

Asettele suihkun pidike vain vähän korkeammalle kuin pääsi, niin veden ei tarvitse olla niin lämmintä kuin jos vesi tulisi korkeammalta.

Niksi-Pirkasta

Suihkuun esim. 5 minuuttia ennen lempiohjelmasi alkua

Mene suihkuun esim. 5 minuuttia ennen lempiohjelmasi alkua. Silloin ei tule asuttua suihkussa ja vettä säästyy! Ylläpitäjä jatkaa että voit käydä suihkussa myös silloin kun sinulla on kiire bussille tai odotat vaikkapa vieraita saapuvaksi. Tällöin et todellakaan ehdi jäädä asumaan suihkuun.

Niksi-Pirkasta

Kommentteja: Ja sitten olet uudestaan hikinen kun ryntäät bussille

Vanhaa hammasharjaa ei kannata hävittää

Vanhaa hammasharjaa ei kannata hävittää vaan sitä voi käyttää vessan lavuaarin puhdistukseen, pyörän puhdistukseen, korujen kiillottamiseen tai muiden pienten kolojen puhdistukseen.

Lukijan vinkki

Yhteinen suihku

Ottakaa yhteinen suihku puolisonne kanssa. Säästätte vettä vaikka olisitte hieman pidempään suihkussa kuin normaalisti yksinään.

Vedensäästövinkki suihkuun

Suihkuni sijaitsee aivan lavuaarin vieressä. Minulla on vati lavuaarissa, laitan suihkun siihen, kun avaan hanan. Hana kuumalle puolelle, näin hukkavesi valuu vatiin n. 3-4 litraa. Käytän tuon veden pesusienen kasteluun. Saippuoin ja kastelen pesusientä vadissa, lopuksi vielä oikein vettä valuvalla sienellä pesen suurimman osan saippuasta pois, yhä siis vativedellä. Kastan nopeasti hiukseni suihkusta, sammutan hanan ja käsittelen hiukset sampoolla. Sitten huuhtelen kaikki kokonaan suihkun alla. Vaikka huuhtelen suihkun seinät ja tilan lattia, vie suihkuni vain 25–35 litraa vettä, pesukertaa kohden. Tämän tiedän tarkistettuna, lasken sopivalla vauhdilla koko hanan auki olo ajan, pääsen lukuun 150 – 210.

Lukijan vinkki. Lähetti Rajanka