Sytytä hautakynttilät autossa

Kun menet seuraavan kerran käymään omaistesi haudoilla kylmänä vuodenaikana, sytytä hautakynttilät valmiiksi autossa ja kanna palavat kynttilät jossain korissa haudoille. Kynttilät on helpompi sytyttää autossa kuin tuulessa ja tuiskussa haudan äärellä näpit jäässä. Tulentekovehkeet on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana jos joku kynttilöistä sammuu matkan aikana. Näin säästät tulitikkujen lisäksi hermojasi ja kätesi kylmettymiseltä.

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Ajoita menot pimeään ajankohtaan

Ajoita kaupassa käynti, koiran ilta ulkoilutus yms harrastukset. pimeään ajankohtaan. Säästät tällöin kotisi valaistuksessa. Mikäli käyt jo valoisalla kaupassa, olet luultavasti sitten pimeällä kotona, ja pidät kotonasi valoja päällä sen ajan kun olisit kaupassa.

Mikäli käyt kaupassa pimeällä, niin kotiasi ei tarvitse valaista sillä aikaa, edellyttäen että ketään ei ole kotona. Tämä vinkki ei ole keneltäkään pois, ei edes kaupalta, sillä kauppias joutuu joka tapauksessa pitämään valoja päällä, vaikka hänen liikkeessänsä ei olisi yhtään asiakasta. Mikäli kuljet kauppaan autolla saat kuitenkin suuremmat säästöt mikäli käy kaupassa esim. työmatkalta tullessasi, jolloin ajokilometrejä tulee vähemmän.

Muita hyviä paikkoja hyödyntää ilmaista valoa ovat mm. luistelukentät, hiihtoladut, bussit, junat jne. Supersäästäjä tekee esim valoa vaativat kotiaskareet vaikkapa linja-auton valossa.

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Ikkunat puhtaiksi

Pidä ikkunalasisi puhtaina. Kovin likaiset ja rasvaiset ikkunalasit estävät tehokkaasti myös valon ja lämmön saapumisen kotiisi.

Avaimenperä-led

Jos jossain kaupassa myydään edullisesti pieniä avaimenperä-led "taskulamppuja" osta sellainen ja kiinnitä se talvitakkisi vetoketjun vetimeen (näissä vetimissä on yleensä reikä.) Näin sinulla on aina valaisin lähelläsi käden ulottuvilla, tarvitset sitä sitten vaikkapa pimeässä polkupyörän lukon aukaisemista varten jne. Samalla helpotat talvitakin avaamista, kun vetoketjun vetimessä killuu isompi möntti mistä tarttua kiinni vaikka sormikkaat kädessä. Ylläpitäjä kommentoi tähän vielä, että toimimalla näin sinun ei ehkä tarvitse sytyttää pihavalojasi esim. pyörää aukaistessasi/lukitessasi, koska avaimenperä-ledin valo riittää tarpeisiisi.

Lukijan vinkki

After-Lite fluorisoivat hätä-/yövalot

After-Lite fluorisoivat hätä-/yövalot. Nämä asetetaan tavallisen energiansäästölampun päälle. Kun valo sammutetaan, fluorisoivat kiekot hehkuvat vihertävää valoa. Näet käydä vaikkapa vessassa sytyttämättä valoja uudestaan päälle. http://www.after-lite.com/need.html

. Saatavana myös loisteputkivalaisimeen sopivana nauhana http://after-lite.com/linear.html

Lisätietoja:

Energiansäästölampuista

Käytä energiansäästölamppuja ja kun ensimmäistä kertaa sytytät energiansäästölampun pidä sitä päällä vähintään 20 minuuttia. Tällöin kaasuionit latautuvat täyteen, jolloin lamppu palaa myöhemmin kirkkaammin ja kuluttaa vähemmän energiaa. Luin tämän vinkin joltain ulkomaiselta sivustolta ja tulen testaamaan tämän vinkin toimivuuden lähitulevaisuudessa.

Vähennä valaistusta kun katson tv:tä

Laita televisiota katsoessasi valaistusta vähän vähemmälle. Kun valaistusta on hieman vähennetty, niin voit sen jälkeen vähentää tv-vastaanottimen kirkkautta, jolloin myös tv kuluttaa hieman vähemmän sähköä.

Ilmainen valaistus

Jos asut maalla jossa ei katulamppuja ole, saat ilmaisen valaistuksen kun otat loisteputkivalaisimen mukaan ja kävelet sen kanssa kantaverkon sähkölinjan alle. Sähköverkon sähkömagneettinen kenttä sytyttää valaisimesi kantaverkkoyhtiö Fingridin laskuun :)