Sytytä hautakynttilät autossa

Kun menet seuraavan kerran käymään omaistesi haudoilla kylmänä vuodenaikana, sytytä hautakynttilät valmiiksi autossa ja kanna palavat kynttilät jossain korissa haudoille. Kynttilät on helpompi sytyttää autossa kuin tuulessa ja tuiskussa haudan äärellä näpit jäässä. Tulentekovehkeet on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana jos joku kynttilöistä sammuu matkan aikana. Näin säästät tulitikkujen lisäksi hermojasi ja kätesi kylmettymiseltä.

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Ajoita menot pimeään ajankohtaan

Ajoita kaupassa käynti, koiran ilta ulkoilutus yms harrastukset. pimeään ajankohtaan. Säästät tällöin kotisi valaistuksessa. Mikäli käyt jo valoisalla kaupassa, olet luultavasti sitten pimeällä kotona, ja pidät kotonasi valoja päällä sen ajan kun olisit kaupassa.

Mikäli käyt kaupassa pimeällä, niin kotiasi ei tarvitse valaista sillä aikaa, edellyttäen että ketään ei ole kotona. Tämä vinkki ei ole keneltäkään pois, ei edes kaupalta, sillä kauppias joutuu joka tapauksessa pitämään valoja päällä, vaikka hänen liikkeessänsä ei olisi yhtään asiakasta. Mikäli kuljet kauppaan autolla saat kuitenkin suuremmat säästöt mikäli käy kaupassa esim. työmatkalta tullessasi, jolloin ajokilometrejä tulee vähemmän.

Muita hyviä paikkoja hyödyntää ilmaista valoa ovat mm. luistelukentät, hiihtoladut, bussit, junat jne. Supersäästäjä tekee esim valoa vaativat kotiaskareet vaikkapa linja-auton valossa.

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Kattoikkuna

Jos asuinkerrostalossasi porraskäytävä sijaitsee keskellä eikä siinä ole sivuikkunoita, ehdota kattoremontin tms. yhteydessä yhtiökokouksessa selvitystä kattoikkunan asentamisesta. Kattoikkunasta tulee (porraskäytävän rakenteesta riippuen) ilmainen valaistus, jolloin esim. kesäaikaan taloyhtiösi säästää valaistuskustannuksista.

Lukijan vinkki

Pienennä wattimäärää

Selvitä pystytkö pienentämään lamppujesi wattimäärää jossain paikoissa. Joissain paikoissa kotiasi, joissa ei vakituisesti oleskella, kuten pihavarastossa, riittäisi usein pienempitehoinenkin lamppu.

Led valosta yövalo

Liiketunnistimella toimivista, paristo-LED-valoista saa tarvittaessa esim. näppärän yövalon, valo syttyy kättä heilauttamalla lampun yläpuolella. Samoin näitä paristotoimisia valoja kannattaa viljellä myös esim. mökille ulkovessaan, liiteriin yms. jos verkkovirtaa ei ole sinne vielä vedetty. Näin säästät suuret summat rahaa kun ei tarvitse vetää sähköjä paria lamppua varten.

Lukijan vinkki

Hyödynnä päivänvalo

Pyri sijoittamaan kalustuksesi ikkunoiden läheisyyteen. Tällöin voit paremmin hyödyntää päivänvaloa. Jos sinulla on esimerkiksi työhuone jossain pimeässä nurkassa, joudut pitämään valaistusta päivälläkin.

Sijoita tietokoneesi siten, että ikkuna on sivullasi. Tällöin luonnonvalo antaa valoa näppäimistölle, mutta näytöstä ei tule heijastuksia. Huonoin vaihtoehto on se, että ikkuna on tietokonetta käyttäessä takanasi, koska silloin joudut käyttämään näytössä suurta kirkkautta ja kontrastia, mikä lisää sähkönkulutusta ja vähentää näytön käyttöikää.

Vaihda tummentuneet lamput

Älä käytä lamppuja aivan loppuun asti, vaan vaihda ne jos ne ovat esim. tummentuneet. Tummentuneet lamput ja halogeenit kuluttavat saman määrän sähköä kuin ehjätkin, mutta antavat vähemmän valotehoa, jolloin joudut ehkä polttamaan useampia valaisimia samanaikaisesti.

Hyödynnä kännykän taustavalo

Kun käyt yöllä esim. vessassa tai tulet pimeässä kotiin niin hyödynnä matkapuhelimen taustavalo. Kännykän taustavalolla näet hyvin kulkea vessaan tai kaivaa avaimet lukkoon. Tulee paljon halvemmaksi kuin koko ajan päällä olevat yövalot tai pihavalon sytyttäminen. Puolisosi ei myöskään herää siihen toisin kuin makuuhuoneen kattovalon sytyttämiseen.