Verhojen väri

Käytä talvella tummia verhoja ja kesällä vaaleita verhoja. Tumma väri imee lämpöä itseensä ja valkoinen heijastaa sitä pois.

Suihkepullo viilentää

Hyvä keino viilentää tukalaa oloa kesäkuumalla on suihkutella itseä vedellä täytetyllä suihkepullolla. Tämä niksi säästää myös vettä, sillä yksi suihkepullollinen riittää vaikka useaksi päiväksi.

Raskaat työt illalla

Jos kodissasi on kesällä kuuma siirrä mahdollisuuksiesi mukaan kaikki lämpöä ja kosteutta aiheuttavat kotityöt illaksi tai yöksi. Paljon lämpöä tuottavat mm. ruoanlaitto, pyykin- ja astioiden pesu sekä tietokoneet. Tekemällä nämä askareet illalla voit säästää jäähdytys, tuuletus ja ilmastointikuluissa. Ruoanlaittoa voi toki siirtää kuumalla myös ulos, ja vaikka grillata ulkona.

Ajoita ruoanlaitto oikein

Mikäli asunnossasi on liian kuuma, yritä laittaa ruokaa kesällä ruokaa viileimpinä päivinä. Tällöin saat suurimman hyödyn uunin tuottamasta lämmöstä ja kuumina päivinä jäähdyttämiseen tarvittava energiantarve minimoituu.

Vaalea viilentää

Käytä kesällä vaaleita verhoja ja vaatteita. Vaalea väri heijastaa lämpöä pois.

Ilmalämpöpumpun sijoituksesta

Kun asennat ilmalämpöpumpun, asenna se mieluiten eteläseinälle aurinkoon päin mikäli käytät sitä pääasiassa lämmitykseen. Mikäli käytät ilmalämpöpumppua pääasiassa jäähdytykseen kannattaa se asentaa pohjoispuolelle varjoiseen paikkaan. Myös varjostavan puun istuttaminen ulkoyksikön lähistölle nostaa laitteen tehokkuutta jäähdytyksessä.

Materiaalilla on väliä

Käytä vaatteita, jotka on tehty vähemmän hiostavista kankaista. Esim. silkistä, puuvillasta tai viskoosista tehdyt vaatteet hengittävät ja tuntuvat viileämmiltä kuin keinokuituvaatteet.

Muista värikoodit

Muista värikoodit kodissa ja pukeutumisessa. Punainen väri piristää ja lämmittää, sininen viilentää…Tumma vetää auringon säteet puoleensa ja vaalea heijastaa ne takaisin.

Lukijan vinkki

Märkä t-paita

Jos sinulla on kesällä kuuma ota viileä suihku ja/tai laita viileällä vedellä kasteltu t-paita päällesi. Nämä ovat huomattavasti halvempia ja ekologisempia tapoja saada viilennystä kuin se että huudattaa lämpöilmapumppua, ilmastointia tai tuuletinta täysillä.

Tuuletin ei jäähdytä ilmaa

Sammuta pöytätuuletin kun poistut huoneesta. Pyörivä tuuletin ei jäähdytä ilmaa, vaan saa sen ainoastaan tuntumaan viileämmältä ihollasi. Näin ollen huoneesi lämpötila ei laske yhtään vaikka jätät tuulettimen päälle tyhjään huoneeseen. Tämän takia ei kannata turhaan käyttää tuuletinta silloin kun huoneessa ei oleskella.