Korvaa tiskirätti osittain sanomalehtipaperilla.
Leikkaa lehdestä suorakaiteen muotoisia paloja ja sijoita ne jonnekin keittiöön. Monet rasva yms. tahrat voi pyyhkiä yhteen tai useampaan lappuun. Käytön jälkeen energiajätteeseen.
Lukijan vinkki.
Korvaa tiskirätti osittain sanomalehtipaperilla.
Leikkaa lehdestä suorakaiteen muotoisia paloja ja sijoita ne jonnekin keittiöön. Monet rasva yms. tahrat voi pyyhkiä yhteen tai useampaan lappuun. Käytön jälkeen energiajätteeseen.
Lukijan vinkki.
Voit vähentää turhan tiskin määrää käyttämällä esim. kuvan oikean reunan kattauksen neliön muotoisia astioita, jotka eivät vaadi lautasta kahvi- tai teekupin alle. Näin sinulle jää yksi lautanen vähemmän tiskattavaa per kahvittelija, mikä säästä sekä vettä, energiaa että aikaasi.
Mikäli kuitenkin joudut tekemään perinteisen kattauksen kahvilautasineen ja asetteineen, niin toinen hyvä vaihtoehto on käyttää mahdollisimman pieniä lautasia kahvikupin alla, kuten kuvan ruskean kupin alla on. Näitä mahtuu samaan tiskikoneeseen tuplasti se määrä mitä normaalikokoisia lautasia.
Huuhtelukirkaste on turha lisäkemikaali. Huuhtelukirkaste estää astioiden kuivuessa niihin mahdollisesti jäävät pisaran jäljet, mutta jos nämä eivät häiritse huuhtelukirkaste astianpesussa ei ole välttämätön.
Tiesitkö että ruoan voi valmistaa ilmaiseksi tiskien yhteydessä astianpesukoneessa! Kuuluisin astianpesukoneessa valmistettava ruokalaji on nimeltään astianpesukonelohi. Reseptejä löytyy internetistä kirjoittamalla ruokalajin nimi englanniksi hakukoneeseen "dishwasher salmon". Wikipedian mukaan lohipalat maustetaan ja kääritään vähintään kaksinkertaiseen tiiviisti pakattuun alumiinifolioon ja laitetaaan astianpesukoneeseen. Anna tiskikoneen suorittaa pesuohjelma ja kuivaus loppuun asti. Wikipedian mukaan tämän kokkaustavan etuna on sen hajuttomuus. http://fi.wikipedia.org/wiki/Astianpesukonelohi . Jäähän niitä astianpesuainejäämiä koneessa pestyihin lautasiinkin, mutta itse en kuitenkaan uskaltaisi käyttää astianpesuainetta enkä muita kemikaaleja tämän reseptin yhteydessä koska pelkään että en osaisi pakata lohta riittävän tiiviiseen pakettiin. Ilmeisesti pesuaineidenkin käyttö on mahdollista, jos lohi on pakattu hyvin eikä pakettiin ole tullut esimerkiksi reikiä kokkauksen aikana.
Lisätietoja:
”
Muista puhdistaa kattiloiden pohjat, sillä epätasainen tai likainen pohja lisää energiankulutusta jopa 20%. Tämän takia myös keittolevyt pitää puhdistaa säännöllisesti. Kaikki lämpöenergia, joka menee pohjaan palaneiden vanhojen roiskeiden lämmittäseen, on poissa siitä energiasta, joka menee oikeiden ruokien valmistamiseen.
Mikäli peset astiasi käsin, älä laske lämmityskaudella lämmintä tiskivettä viemäristä heti alas sen jälkeen kun olet pessyt astiat. Käytetty lämmin tiskivesi sisältää paljon lämpöenergiaa, joka lämmittää taloasi ja pienentää aavistuksen lämmityskulujasi. Mikäli lasket lämpimän veden alas viemäristä lämmität viemäriverkostoa kotisi ulkopuolella. Lisäksi lämmin vesi tiskialtaassa kosteuttaa ilmaa, mikä saa ilman tuntumaan lämpimämmältä. Niin ikään helteisillä säillä, kun lämmitystä ei tarvita, käytetty lämmin tiskivesi kannattaa laskea mahdollisimman nopeasti viemäriin, jotta viilennyksen tarve minimoidaan.
Hankkikaa perheeseenne pussi lasinmerkkaajia esimerkiksi halpakaupoista tai marketeista. Siis sellaisia pieniä koristeita, jotka asetetaan käytön jälkeen lasin reunalle. Kullakin perheenjäsenellä on oman värisensä merkki. Näin juomalasit tai mukit eivät mene sekaisin ja voitte käyttää samaa lasia koko päivän tai vaikka pidempäänkin. Lasinmerkkaajia kannattaa myös käyttää kestitettäessä vieraita tai kotibileiden yhteydessä. Tulee paljon vähemmän tiskiä, mikä säästää vettä, sähköä ja astianpesuainetta.
Vähennä tiskiäsi, syö omissa oloissasi pelkällä haarukalla. Ylläpitäjä jatkaa, että voit myös ihan hyvin levittää voita leivällesi vaikkapa samalla lusikalla, jolla aiot syödä keittoa. Ei tarvitse sotkea erikseen voiveistä, jolloin tiskiäkin syntyy vähemmän.
Lukijan vinkki
Kun liotat likaisia kattiloita tai muita astioita tiskialtaassa esim. saadaksesi pohjaan palaneen ruoan irtoamaan, laita astioiden sisälle muita likaisia ruokailuvälineitä, kuten veitsiä ja haarukoita. Ne syrjäyttävät kattilassa olevaa vettä ja näin sinun tarvitsee käyttää liotukseen vähemmän vettä.
Sulata rasvaiset pakaste ruoat lautasella, älä kattilassa. Syön usein makaronia ja jauhelihaa, jauhelihan otan joskus pakkasesta sopivassa annoskoossa. Keitän makaronit normaalisti ja irrotan jauhelihan suoraan lautaselle. Tämän jälkeen sulatus mikrouunissa ja kaadan keitetyt makaronit (joista vesi on kaadettu pois) jauhelihan päälle ja sekoitan haarukalla. Kattila on käytännössä puhdas vesihuuhtelun jälkeen, mutta jos sulattaisin jäisen jauhelihan makaronin seassa, joutuisin pesemään myös. Näin menetellen rasvaisempaa tiskiä syntyy huomattavasti vähemmän. Tämä sama periaate käy muidenkin rasvaisten ruokien kohdalla.
Lukijan vinkki