Korvaa tiskirätti sanomalehtipaperilla

Korvaa tiskirätti osittain sanomalehtipaperilla.

Leikkaa lehdestä suorakaiteen muotoisia paloja ja sijoita ne jonnekin keittiöön. Monet rasva yms. tahrat voi pyyhkiä yhteen tai useampaan lappuun. Käytön jälkeen energiajätteeseen.

Lukijan vinkki.

Kata kahvit ekologisesti

Erilaisia kattauksia, joista tulee erilainen määrä tiskiä

Erilaisia kattauksia, joista tulee erilainen määrä tiskiä

 

Voit vähentää turhan tiskin määrää käyttämällä esim. kuvan oikean reunan kattauksen neliön muotoisia astioita, jotka eivät vaadi lautasta kahvi- tai teekupin alle. Näin sinulle jää yksi lautanen vähemmän tiskattavaa per kahvittelija, mikä säästä sekä vettä, energiaa että aikaasi.

Mikäli kuitenkin joudut tekemään perinteisen kattauksen kahvilautasineen ja asetteineen, niin toinen hyvä vaihtoehto on käyttää mahdollisimman pieniä lautasia kahvikupin alla, kuten kuvan ruskean kupin alla on. Näitä mahtuu samaan tiskikoneeseen tuplasti se määrä mitä normaalikokoisia lautasia.

Kytse kuumaan tuloveteen jos valmistaja sallii

Kytke astianpesukoneesi käyttöohjeen mukaan kylmään tai kuumaan tuloveteen. Voit säästää huomattavasti pesuaikaa ja sähköä kytkemällä astianpesukoneesi kuumaan tuloveteen, mikäli astianpesukoneen valmistaja sen sallii. Sähkönsäästösi voi olla jopa yli puolet ja pikaohjelmalla enemmänkin. Myös pesuaika lyhenee, koska vettä ei tarvitse ensiksi lämmittää. Kerrostalossa, jossa ei ole asuntokohtaista vesimittaria, selvitä taloyhtiöltä saatko kytkeä astianpesukoneen kuumavesijohtoon, näin säästät sähköä. Jos sinulla on huoneistokohtainen mittari kylmällä ja lämpimälle vedelle, voit silti miettiä kumpi tapa tulee halvemmaksi, ottaa astianpesukoneeseen suoraan lämmintä vettä (maksat lämpimän veden kulutuksesta) vai kylmää vettä (maksat sähkölaskun yhteydessä kylmän veden lämmitykseen käytetyn sähkön).

Kaukalo astianpesukoneen alle

Osta kodinkoneliikkeestä muovinen kaukalo astianpesukoneesi alle, johon vesi kerääntyy mahdollisen vuodon johdosta. Näin havaitset vuodon mahdollisimman äkkiä eikä vesi pääse valumaan talosi rakenteisiin tai vaikkapa parketille aiheuttaen vesivahingon. Voit toki nikkaroida kaukalon esim. kostean tilan muovimatosta. Astianpesukoneeseen on saatavissa myös vuotovahti, joka hälyyttää vuoden havaittuaan. Nämä ovat hieman kalliimpia, mutta monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia kotivakuutuksesta, mikäli sinulla on vuotohälytin käytössä.

Laimennettu seos

Säästä tyhjäksi jäänyt käsitiskiainepullo ja kaada siihen uudesta pullosta hieman tiskiainetta ja lisää pullo täyteen vettä. Tällä laimennetulla seoksella saat yhtä hyvän pesutuloksen kuin laimentamattomalla tiskiaineellakin.

Lukijan vinkki

Tarkasta letkut ja niiden kytkennät

Tarkasta säännöllisesti myös astianpesukoneen letkujen kunto niiden kytkentöjen tiiviys.

Tiskaa pienet tiskit kulhossa

Kun tiskaat älä laita pieneen tiskiin täyttä allasta vettä. Ota esim. kulho ja tiskaa siinä. Näin kulutat vähemmän vettä! Toimii!

Lukijan vinkki

Sulje astianpesukoneen hana

Sulje astianpesukoneen hana aina käytön jälkeen.

Älä turhaan huuhtele juoksevan hanan alla

Jos sinulla on astianpesukone niin älä turhaan huuhtele juoksevan hanan alla astioita. Astianpesukone osaa kyllä pestä likaisemmatkin astiat. Jos astioissa kuitenkin on jotain isompaa kökköä, jonka haluat kuitenkin puhdistaa niin pyyhkäise kököt pois vaikka käytetyllä lautasliinalla.

Älä jätä astianpesukonetta päälle ilman valvontaa

Älä jätä astianpesukonetta päälle ilman valvontaa. Mikäli vesivahinko on tullut koneen ollessa päällä asukkaiden ollessa vaikkapa kaupassa, vakuutusyhtiöt voivat vähentää korvaussummaa vahingon sattuessa.