Säästövinkki kaupunkilaismetsänomistajalle

Jos asut kaupungissa ja ainoa siteesi maaseutuun on (perintö)metsäpalsta/palstat, kannattaa suunnitella hoito- ja hakkuutoimeenpiteet huolella.

Puunostajat (teollisuus) suosivat avohakkuuta, jonka jälkeen hakkuuaukealle joudutaan tekemään kaivinkoneellista maanmuokkausta (laikutus/mätästys), jonka jälkeen joudut ostamaan taimet ja istuttamaan ne. Kaikki nämä toimenpiteet maksavat ja ainoastaan taimien istuttamisen voit tehdä itse. Puuntaimien istuttamisen jälkeen joudut huolehtimaan taimikon hyvinvoinnista vielä monta vuotta.

Jos sen sijaan vain harvennatkin metsää sopivasti, eli vanhat ja isot puut pois ja loput jäävät kasvamaan, ei tarvitse ryhtyä maanmuokkaus ym. istutustoimenpiteisiin. Tuotto on tietysti pienempi jälkimmäisestä kuin avohakkuusta, mutta säästät rahaa ja paljon vaivaa jos aloitat metsänkasvatuksen ostotaimista alkaen.

Avohakkuu-tapauksessa puunmyyntirahat ikäänkuin vain käyvät tililläsi, josta maksat ne vähitellen eteenpäin kaivinkoneurakoitsijalle, taimien myyjälle ja taimien istuttajille. Jos et tee avohakkuuta, ei niitä tarvitse antaa kenellekään edellämainituista tahoista.

 

Voita rahaa kavereiltasi

Hyvä tapa tienata pikkaisen taskurahaa on lyödä kaverien kanssa vetoa sellaissta vedonlyönneistä, jotka voita varmasti. Youtubessa on lukemattomia videoita hakusanalla ”Bets you always win”.

Näitä löytyy esimerkiksi täältä:

http://www.youtube.com/watch?v=rYAsst2TxPk

http://www.youtube.com/watch?v=Sph7VkZsryc

http://www.youtube.com/watch?v=0N8iBvDpOI4

 

Oma suosikki löytyy täältä kohdasta 1:28 http://www.youtube.com/watch?v=8l9HgqPqsk4

Järjestä esim. Tupperware-kutsut

Järjestä esim. Tupperware-kutsut ja kutsu sinne varakkaita sukulaisiasi ja työkavereitasi. Isäntä-/ emäntäperhe saa suhteellisen hyvät palkinnot sen mukaan miten paljon tavaraa kodissasi myydään, joten mitä enemmän porukkaa kutsut, sitä enemmän myyntiä todennäköisesti tulee ja sitä hienompia palkintoja saat. Tupperware-kutsuille kannattaa toki mennä myös vieraaksi, sillä jokainen vieras saa yleensä pienen lahjan vaikka ei mitään ostaisikaan. Mikäli et ole taloustavaran ystävä, voit tietenkin vaihtoehtoisesti järjestää esim. alusvaate- tai seksivälinekutsut, jotka kummatkin ovat melko suosittuja.

Siivoa kaappisi kerran vuodessa

Siivoa kaappisi kerran vuodessa ja myy ylimääräiset tavarat kirpparilla pois!

Lukijan vinkki

Pitäkää omaa kesäkioskia

Lapsille halpaa ja jopa tienestiä tuottavaa ajanvietettä on oman kesäkioskin pitäminen. Samalla lapset oppivat kylkiäisenä vähän yrittäjyyttä. Voitte myydä esim. mehua tai jätskiä, mutta muistakaa hoitaa tarvittavat luvat kuntoon. Byrokratian kannalta kesäkioskia helpompi tapa tienata hieman on pitää pienimuotoinen pihakirppis, jossa myytte käytettyjä tavaroita. Kioskin pitämisestä voi ottaa mallia 8-vuotiaalta Marilta, joka perusti oman kioskinsa Varsinais-Suomen Kaarinaan.

Lisätietoja:

Ala joulupukiksi

Ala joulupukiksi tutuille ja tuntemattomille pientä taskurahaa vastaan.

Lukijan vinkki

Muunna harrastuksesi taskurahaksi

Mieti voitko muuntaa harrastuksesi taskurahaksi. Jos osaat ommella, voit ehkä myydä käsitöitä myyjäisissä tai jos osaat soittaa jotain instrumenttia voisit ehkä soittaa pientä korvausta vastaa esim. häissä tai muissa tilaisuuksissa. Mikäli olet itse urheillut tai vaikkapa vain seurannut urheilua niin hyvä vaihtoehto on myös alkaa urheilulajissasi tuomariksi. Suorita lajisi tuomarikurssi ja aloita tuomarointi junioripeleistä. Tuomareille maksetaan monissa lajeissa palkkio, joka suurenee tehtävän vaativuuden mukaan juniorisarjoista aikuisten maakuntasarjaan ja aina supersarjaan asti. Lisäksi monissa lajeissa tuomareille maksetaan pelimatkoilta päivärahat ja matkakorvaukset.

Hae elokuva-avustajaksi

Hae elokuva-avustajaksi. Monet filmiyhtiöt hakevat usein vapaaehtoisia avustajia esim. mainoksiin, tv-sarjoihin tai elokuviin. Avustajia tarvitaan erityisen paljon sellaisissa elokuvissa, joissa on joku suuri joukkokohtaus. Avustajalle maksetaan yleensä, mutta ei aina pieni korvaus ja/tai ruokapalkka. Mikäli olet kiinnostunut asiasta kannattaa liittyä esim. roolitoive postituslistalle. http://movies.groups.yahoo.com/group/roolitoive/

Lisätietoja:

Poimi marjoja ja sieniä

Poimi marjoja ja sieniä niin paljon että niitä myyntäväksi asti. Marjanpoiminta on Suomessa jokamiehenoikeus ja marjastuksesta saavat tulot ovat verovapaita, eli niitä ei tarvitse ilmoittaa verottajalle. Hyvän hinnan saa mm. lakasta, tyrnistä sekä männyntuoksuvalmuskasta, eli matsutake sienestä, jota myydään Japaniin varsin kovalla hinnalla.

Myy hiuksesi

Myy hiuksesi, mikäli sinulla on pitkä ja hyväkuntoinen tukka. Uuden Suomen artikkelin mukaan vaaleasta tukasta maksetaan mm. Argentiinassa yli 1 000 euroa kilo. Leikattu tukka käytetään hiusjatkeisiin. http://www.uusisuomi.fi/viihde/8105-vaaleilla-kutreilla-lentolippu-argentiinaan. Hiusten myynti Argentiinaa halvemalla voi onnistua myös Suomessa. Voit kysellä esim. kampaajaltasi, sillä hiuksia voidaan ostaa myös esim. peruukkeihin. Voit kokeilla hiuksiesi myyntiä myös internetissä. Googlasin asiaa internetistä ja siellä joku halusi ostaan hiuksia cosplay roolipeleihin ja toinen askarteluun.

Lisätietoja: