Säästövinkki kaupunkilaismetsänomistajalle

Jos asut kaupungissa ja ainoa siteesi maaseutuun on (perintö)metsäpalsta/palstat, kannattaa suunnitella hoito- ja hakkuutoimeenpiteet huolella.

Puunostajat (teollisuus) suosivat avohakkuuta, jonka jälkeen hakkuuaukealle joudutaan tekemään kaivinkoneellista maanmuokkausta (laikutus/mätästys), jonka jälkeen joudut ostamaan taimet ja istuttamaan ne. Kaikki nämä toimenpiteet maksavat ja ainoastaan taimien istuttamisen voit tehdä itse. Puuntaimien istuttamisen jälkeen joudut huolehtimaan taimikon hyvinvoinnista vielä monta vuotta.

Jos sen sijaan vain harvennatkin metsää sopivasti, eli vanhat ja isot puut pois ja loput jäävät kasvamaan, ei tarvitse ryhtyä maanmuokkaus ym. istutustoimenpiteisiin. Tuotto on tietysti pienempi jälkimmäisestä kuin avohakkuusta, mutta säästät rahaa ja paljon vaivaa jos aloitat metsänkasvatuksen ostotaimista alkaen.

Avohakkuu-tapauksessa puunmyyntirahat ikäänkuin vain käyvät tililläsi, josta maksat ne vähitellen eteenpäin kaivinkoneurakoitsijalle, taimien myyjälle ja taimien istuttajille. Jos et tee avohakkuuta, ei niitä tarvitse antaa kenellekään edellämainituista tahoista.

 

Voita rahaa kavereiltasi

Hyvä tapa tienata pikkaisen taskurahaa on lyödä kaverien kanssa vetoa sellaissta vedonlyönneistä, jotka voita varmasti. Youtubessa on lukemattomia videoita hakusanalla ”Bets you always win”.

Näitä löytyy esimerkiksi täältä:

http://www.youtube.com/watch?v=rYAsst2TxPk

http://www.youtube.com/watch?v=Sph7VkZsryc

http://www.youtube.com/watch?v=0N8iBvDpOI4

 

Oma suosikki löytyy täältä kohdasta 1:28 http://www.youtube.com/watch?v=8l9HgqPqsk4

Poimi marjoja ja sieniä

Poimi marjoja ja sieniä niin paljon että niitä myyntäväksi asti. Marjanpoiminta on Suomessa jokamiehenoikeus ja marjastuksesta saavat tulot ovat verovapaita, eli niitä ei tarvitse ilmoittaa verottajalle. Hyvän hinnan saa mm. lakasta, tyrnistä sekä männyntuoksuvalmuskasta, eli matsutake sienestä, jota myydään Japaniin varsin kovalla hinnalla.

Myy hiuksesi

Myy hiuksesi, mikäli sinulla on pitkä ja hyväkuntoinen tukka. Uuden Suomen artikkelin mukaan vaaleasta tukasta maksetaan mm. Argentiinassa yli 1 000 euroa kilo. Leikattu tukka käytetään hiusjatkeisiin. http://www.uusisuomi.fi/viihde/8105-vaaleilla-kutreilla-lentolippu-argentiinaan. Hiusten myynti Argentiinaa halvemalla voi onnistua myös Suomessa. Voit kysellä esim. kampaajaltasi, sillä hiuksia voidaan ostaa myös esim. peruukkeihin. Voit kokeilla hiuksiesi myyntiä myös internetissä. Googlasin asiaa internetistä ja siellä joku halusi ostaan hiuksia cosplay roolipeleihin ja toinen askarteluun.

Lisätietoja:

Poimi talteen arvokkaimmat rahat

Tarkkaile kierrosta poimimiasi vaihtorahoja ja poimi talteen arvokkaimmat rahat. Saat samalla jännitystä elämään kun aina kauppareissullasi voit jännittää että millaisia rahoja saat vaihdossa. Esimerkiksi suomalaisesta 20 sentin kolikosta vuodelta 2000 maksetaan monikymmenkertainen hinta sen nimellisarvoon nähden. Samoin mm. suomalainen 2 euron EU:n laajentumisen kunniaksi painettua juhlarahaa myydään mm. huuto.netissä noin 25 euron hinnalla, eli 12,5 kertaa yli nimellisarvonsa. Tuota kyseessä olevaa vuoden 2004 juhlarahaa kutsutaan risurahaksi kolikon takapuolella olevan risulta näyttävän kuvan mukaisesti. Risurahaa on painettu miljoona kappaletta. Myös kaikki Monacon, San Marinon ja Vatikaanin rahat kannattaa poimia talteen. Nämä ovat arvokkaita pienen painosmäärän takia. Kallein eurokolikko lienee Monacon Grace Kelly vuodelta 2007, josta saa pulittaa noin 2000 euroa. http://www.iltasanomat.fi/viihde/tama-2-euron-kolikko-maksaa-yli-2300-euroa/art-1288338525087.html

Lisätietoja:

Kesätyö elävänä patsaana

Kesätyö elävänä patsaana. Monia päteviä eläviä patsaita kysellään myös esim. messuille ja tapahtumiin. Eläväksi patsaaksi alkamiseksi tarvitset vain maalia tai öljyä johon sekoitetaan metallijauhetta, mahdollisen puvun ja hieman tietoa siitä henkilöstä, jota aiot esittää. Lisäksi avuksi ovat mimiikan taidot, sillä suurimmat tipit saavat ne patsaat, jotka pääsevät patsaan roolissa parhaaseen vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Ole aluksi varovainen maalien kanssa ja kokeile ensin kuinka ihosi reagoi erilaisiin maaleihin, ennen kuin valelet koko vartalosi kyseisellä maalilla.

Internetissä on paljon pieniä ansaintamahdollisuuksia

Internetissä on paljon pieniä ansaintamahdollisuuksia englantia osaavalle. Osaava voi tienata suuriakin summia. Esimerkiksi yleisöosallisuuteen (engl. crowdsourcing) perustuvilla sivustoilla voit tehdä maksua vastaan jonkun työtehtävän. Tehtävät vaihtelevat artikkelien kirjoittamisesta jos jonkinlaisiin pikkutehtäviin. Tunnetuin yleisöosallisuus-sivusto on on Amazon Mechanical Turk https://www.mturk.com/mturk/welcome

Jos olet hyvä piirtämään ja suunnittelmaan niin voit ansaita rahaa osallistumalla esim. yritysten logojen suunnittelu kilpailuihin tai myymällä piirtämäsi logon. Tämä onnistuu osoitteessa http://99designs.com/

Lisätietoja:

Ystävysty opiskelijaporukan kanssa

Jos keräät pulloja, yritä ystävystyä jonkun opiskelija- tai teekkariporukan kanssa. Nämä voivat sitten kertoa mistä päin löydät hyviä pullonkeräyspaikkoja bileiden aikaan.

Kysy asiantuntijalta aina apua isoon sijoitukseen

Mikäli sinulle kertyy ylimääräistä rahaa, niin kysy asiantuntijalta aina apua isoon sijoitukseen.

Pidä huoli palvelusvuosilisistä

Jos olet tuntitöissä muista tarkistaa, milloin olet oikeutettu palvelusvuosilisiin ja ilmoita työnantajalle, kun aika on kohta käsillä, jotta saisit ko. lisät palkkaasi. Oman kokemukseni mukaan alalla, jolla työskentelen, työnantaja ei niistä huolehdi, jos ei itse muistuta.