Kierrätyskeskuksen ilmaisjakelupiste

Joissain kierrätyskeskuksissa yms. on ilmaisjakelupiste josta saa ottaa vaatteita yms – hyödynnä niitä jos siellä on jotain mikä sopisi sinulle tai lähimmäisillesi.

Lukijan vinkki

Sukassa tai hanskassa reikä?

Jos sukkaan tai hansikkaaseen tulee reikiä niin saat tilanteen korjattua vetämällä toiset reikäiset sukat tai hansikkaat edellisten päälle. Yleensä reiät ovat ihan eri paikoissa, jolloin reikiä ei huomaa tai tunne.

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Onko mökkitielläsi tai vastaavalla upottavia yksittäisiä mutaisia kohtia, joihin uppoaa hiekkaa jatkuvasti eikä kohta tule kuntoon ikinä?

Ei hätää, vanhat lakanat ja matot voi käyttää ns. suodatinkankaana kyseisissä paikoissa. Käytännössä homma toimii siten, että asettelet esim. maton mutaiseen kohtaan ja päälle hiekkaa. Näin toimittaessa hiekka (tai muu painavampi täyteaine) ei painu/sekoitu mutaan ja saat tiesi kuntoon, vesi pääsee kuitenkin menemään läpi. Näin saat korjattua tiesi helposti ja pääset eroon vanhoista matoista ym. tekstiileistä eikä tarvitse ostaa isoa rullaa suodatinkangasta jota jää paljon yli.

Lasipulloista saa kynttilänjalkoja

Käytetyistä ja pantittomista lasipulloista, esim. ulkomailta tuoduista viini- ja viinapulloista, saa hienoja kynttilänjalkoja.

Levykkeiden kierrätystä

Vanhat levykkeet, eli 1,44 megatavun korppu-disketit on helppo uusiokäyttää askartelemalla niistä tyylikäs kynäteline. Solmit vain esimerkiksi ongen siimalla levykkeet kulmista yhteen. Puolet reiistä on jo valmiina ja levykkeiden toiseen päähän voi porata pienet reiät, jolloin kynätelineestä saa tukevamman.

 

NiksiPirkasta: Ikiserpentiini

NiksiPirkasta: Pyöritä heitetyt serpentiinit vessapaperihylsyn ympärille. Niin ne ovat taas valmiita käytettäväksi ensi vappuna

CD-levyllä ruoat talteen

Wanhasta naarmuuntuneesta CD-levystä saa mainion kaapimen, jolla voi kaapia talteen  kaiken esimerkiksi ämpäriin tai kattilaan jääneen tapettiliisterin, laastin, betonin, ruoan, taikinen jne. Voit käyttää CD-levyä myös kattilaan pohjaan palaneen ruoan irti hankaamiseen. Halutessasi voit myös leikata saksilla CD-levyn keskeltä poikki, joilloin saat yhdestä levystä kaksi kaavinta.

 

Juomalasista ilmainen vahvistin kaiuttimelle

Mikäli pidät esimerkiksi koti- tai grillibileet ja tarvitset kaiutinta, jotta saisit musiikin kuulumaan paremmin koko porukalle, niin tavalllisesta juomalasista saa ilmaisen ja hyvän kaiuttimen. Juomalasi toimii vahvistimena voimistaen huomattavasti puhelimen oman kaiuttimen ääntä. Ota riittävän iso lasi, että kännykkä mahtuu lasin reunojen sisälle. Kännykän yläreuna voi kuvan tapaan jäädä lasin yläpuolelle, riittää että matkapuhelimen kaiutin on lasin reunojen alapuolella.

Mikäli et tarvitse kovaäänistä musiikkia niin voit silti hyödyntää tätä säästövinkkiä. Laita kännykän oma kaiutin pienemmälle ja laita kännykkä juomalasiin. Näin säästät kännykän akkua ja sähköä. Kokeilen tätä vinkkiä äsken kuvaa ottaessani ja tämä vinkki todella toimii paremmin kuin uskoinkaan.

 

Paristojen virta voi riittää vielä pienempiin laitteisiin

Jos käytät joissain laitteissa ladattavia paristoja, esim. digikamerassa, älä häitä paristoja mäkeen kun niistä loppuu potku kamerassa. Sopivia ”eläkevirkoja” ladattaville paristoille (AA/AAA) ovat esim. seinäkellot, kaukosäätimet, mp3-soittimet, digitaaliset lämpömittarit, vähemmän tärket käsivalaisimet, GPS-vastaanotin jne. Vanhakin ladattava paristo jaksaa pyörittää seinäkelloa vielä pitkän aikaa ja sen voi vielä ladata uudestaan, vaikka siitä ei enää olisikaan kameraan (koska seinäkellon virrankulutus on hyvin pieni verrattuna esim. juuri kameraan). Näin säästät rahaa kun ei tarvitse ostella turhaan paristoja ja voit käyttää olemassaolevia paristoja ja paristolaturia. Myöskin tavalliset paristot, joista on virta ”loppunut” voi käytää uudestaan monissa pienissä koneissa ja laitteissa.  Tämän sivuston ylläpitäjällä loppui joskus paristot polkupyörän lampussa. Vaihdoin ne herätyskelloon, ja kello taisi käydä niillä ”tyhjillä” paristoilla yli puoli vuotta.

Lukijan vinkki

Luottokorttien uusiokäyttöä

Vanhaksi menneitä käytettyjä  pankki- ja  luottokortteja voi uusiokäyttää lautapeleissä, kuten monopolissa ja Afrikan tähdessä, leikkirahana vaikkapa hukkaan menneiden leikkirahojen tilalla. Voitte esimerkiksi sopia että eri väriset luottokortit ovat eri arvoisia tai minkä värinen luottokortti tahansa on esimerkiksi 10 000 euron arvoinen. Sääntöjä voi tietenkin muokata myös siten, että luottokortilla saa luottoa pelin pankista.