Valokuvaa asuntosi ennen remonttia

Valokuvaa asuntosi ennen remonttia

Jos asut kerros- tai rivitaloyhtiössä ja tulossa on taloyhtiön tilaama ja maksama esim. ikkunanvaihtoremontti, valokuvaa huolellisesti etukäteen alueet ikkunoiden lähellä, seinät, katto jne. Remontin yhteydessä asunnon pintoihin tulee yleensä ylimääräisiä jälkiä (esim. seinistä saattaa irrota maalia suojamuovin kiinnitysteipin mukana tai ikkunalautoja saatetaan laskea alkuperäisestä korkeudesta.) Remonttifirma yleensä korjaa jälkensä mutta jos jotain kähnää ilmenee niin silloin ennen remonttia-kuvat ovat korvaamattomia asian selvittämisessä. Jos remonttifirma ei korjaa kaikkia sotkujaan niin loput joudut korjaamaan omalla ajalla ja kustannuksella vaikka ne kuuluisivatkin toisten tehtäviksi.

Lukijan vinkki

Pieni asunto alhaalta

Osta mieluummin pienempi kuin suurempi asunto ja hissitalossa aina alemmasta kerroksesta, näin säästät rahaa. Kerrostaloissa maksetaan kuukausittain yhtiö- eli hoitovastiketta. Tämän suuruus määräytyy joko asunnon pinta-alan tai huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden lukumäärän perusteella.

Jos kerrostalossa ei ole hissiä, maksu määräytyy yleensä huoneiston pinta-alan mukaan (€/m²), hissitaloissa taas osakkeiden lukumäärän mukaan. Samanlaisisssa huoneistoissa mutta eri kerroksissa ylempi huoneisto maksaa enemmän hoitovastiketta koska siihen kuuluu enemmän osakkeita.

Tämä pätee myös muihin taloyhtiön remontteihin, esim. putki-, sauna- piha- ym. remontteihin, isommassa kämpässä/ylemmässä kerroksessa asuva maksaa aina enemmän, joten tämä seikka kannattaa huomioida asuntoa hankittaessa. Eli ei kannata hankkia turhan isoa kämppää jos haluaa minimoida omalle kohdalle tulevat remonttikustannukset.

Lukijan vinkki

CD-levyllä ruoat talteen

Wanhasta naarmuuntuneesta CD-levystä saa mainion kaapimen, jolla voi kaapia talteen  kaiken esimerkiksi ämpäriin tai kattilaan jääneen tapettiliisterin, laastin, betonin, ruoan, taikinen jne. Voit käyttää CD-levyä myös kattilaan pohjaan palaneen ruoan irti hankaamiseen. Halutessasi voit myös leikata saksilla CD-levyn keskeltä poikki, joilloin saat yhdestä levystä kaksi kaavinta.

 

Hiustenkuivaaja sulattaa

Halpahallien ym. tarjouslehtisissä on erilaisia ilmoituksia kuumailmapuhaltimista talvisaikaan. Näillä voi sulatella esim. jäätyneitä vesiputkia ja vaikkapa auton ovia. Jos kotoasi löytyy hiustenkuivaaja, se on parempi vaihtoehto edellämainittuihin töihin. Kuumailmapuhaltimen käyttö on tulityötä ja sillä saa myös helposti vahinkoa aikaan, esim. sulattaa auton ovesta muovia. Hiustenkuivaaja on yleensä riittävän tehokas sulatteluun mutta sillä ei saa niin nopeasti ja helposti vahinkoa aikaan. Jätä siis kuumailmapuhallin ostamatta, näin säästät rahaa etkä hanki turhia työkaluja (ellei kuumailmapuhallinta tarvitse erityisesti johonkin työhön.)

Lukijan vinkki

Kilpailuta remonttisi

Kilpailuta remonttisi, koska remonttimiesten hinnoissa on isot erot. Kilpailuttaminen on ilmaista ja onnistuu netissä helposti. Kilpailevat tarjoukset tuovat keskimäärin 30 prosentin säästön. Vertaile tarjouksia ja asiakkaiden palautteita!

Lukijan vinkki.

Lisätietoja:

Räystäskourut ja syöksytorvet

Jos rakennat taloa tai teet kattoremontin, laita mustat/tummat räystäskourut ja syöksytorvet. Tästä on iloa etenkin keväällä, kun aurinko sulattaa itsestään ko. paikat ja ne ovat siten valmiita ottamaan vastaan katolta tulevat sulamisvedet.

Lukijan vinkki

Korjaa pienet viat

Korjaa kodissa kaikki pienet viat ennen kuin niistä tulee isoja vikoja, pääset halvemmalla ja vähemmällä työllä.

Lukijan vinkki

Remontin valmistelu

Kun teetätät remonttia tai uudisrakennustöitä kotonasi tai mökillä, kysy aina remonttifirmalta miten voit auttaa tai tehdä etukäteisvalmisteluja. Esim. sähköpistokkeen laittaminen aittaan vaatii maakaapelin kaivamisen maahan. Tämän kaivuutyön voit tehdä itse tai pyytää jotain tuttavaasi tähän työhön, jonka jälkeen ainoastaan kytkeminen jää ammattimiehen tehtäväksi. Sähkömiehen tekemänä kaivuuhomma maksaa huomattavasti. Vastaavasti voi menetellä muiden remonttien yhteydessä. Kannattaa kuitenkin pysyä kohtuudessa ettei taitamattomuudellaan aiheuta lisäkuluja. Mikäli osaat tehdä etukäteisvalmistelut hyvin, voit säästää paljonkin rahaa.

Lukijan vinkki

Muistuta työmiehiä

Jos kotonasi tehdään remonttia, jossa tarvitaan valaistusta, pyydä (=vaadi) työmiehiä sammuttamaan ainakin halogeenivalonheittimet kun he lähtevät pois paikalta esim. ruokatunnille. Ensinnäkin valaisimet kuluttuvat sinun sähköäsi aivan turhaan ellei ole mitään erityistä tarvetta pitää lamppuja palamassa. Toiseksi kuumana palava halogeenilamppu saattaa helposti sytyttää tulipalon kaatuessaan itsekseen esim. purukasaan tai vastaavaan helposti syttyvään materiaaliin eikä paikalla ole ketään sammuttamassa alkavaa tulipaloa.

Lukijan vinkki

Energia-avustus

Mikäli aiot uudistaa tai saneerata lämmitysjärjestelmääsi niin muista hakea energia-avustusta. Energia avustusta voi hakea ja niitä voidaan myöntää esimerkiksi siirryttäessä sähkö- tai öljylämmityksestä uusiutuvilla energianlähteillä toimivaan lämmitysjärjestelmään kuten maalämpöön. Toinen energia-avustus on pientalojen tarveharkintainen energia-avustus. Tämä on enintään 25 % hyväksytyistä kustannuksista ja siinä on myös tulorajat, jotka riippuvat talouden koosta. Tukea voidaan myöntää myös mm. talon erityksen parantamiseen tai ikkunoiden uusimiseen energiatehokkaimpiin. Avustusta voi saada myös esim. energiakatselmuksen laadintaa varten.