Personoi

Ylläpitäjä oli aikoinaan Erasmus-vaihdossa Alankomaiden Utrechtissa. Opiskelija-asunnoissa ja taloyhtiön yleisissä tiloissa oli joskus ”hieman” sotkuista. Siivoja esiteltiin ihan nimellä, luultavasti siksikin, että ihmiset sotkevat vähemmän kun tietävät, että vaikkapa Jukka-siivooja/kiinteistönhoitaja joutuu sen siivoamaan esimerkiksi kasvottoman RTK-palvelun sijaan.

Joten jos olet taloyhtiön hallituksessa niin personoimalla kiinteistönhuollon taloyhtiönne edusta ja julkiset tilat säilyvät todennäköisesti paljon puhtaampana ja parhaimmassa tapauksessa kulutkin putoavat.

Pitäkää taloyhtiössä mahdollisuuksien mukaan sama hallitus

Taloyhtön hallituksen yhdenkin jäsenen muutoksesta on ilmoittava patentti- ja rekisterihallitukseen. Tämän muutoksen tekeminen maksaa (vuonna 2014) 85 €.  Tämän takia hallitusta ei kannata vaihtaa turhan takia vaan vanhatkin jäsenet kannattaa suositella jatkamaan hallituksessa.

Pieni asunto alhaalta

Osta mieluummin pienempi kuin suurempi asunto ja hissitalossa aina alemmasta kerroksesta, näin säästät rahaa. Kerrostaloissa maksetaan kuukausittain yhtiö- eli hoitovastiketta. Tämän suuruus määräytyy joko asunnon pinta-alan tai huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden lukumäärän perusteella.

Jos kerrostalossa ei ole hissiä, maksu määräytyy yleensä huoneiston pinta-alan mukaan (€/m²), hissitaloissa taas osakkeiden lukumäärän mukaan. Samanlaisisssa huoneistoissa mutta eri kerroksissa ylempi huoneisto maksaa enemmän hoitovastiketta koska siihen kuuluu enemmän osakkeita.

Tämä pätee myös muihin taloyhtiön remontteihin, esim. putki-, sauna- piha- ym. remontteihin, isommassa kämpässä/ylemmässä kerroksessa asuva maksaa aina enemmän, joten tämä seikka kannattaa huomioida asuntoa hankittaessa. Eli ei kannata hankkia turhan isoa kämppää jos haluaa minimoida omalle kohdalle tulevat remonttikustannukset.

Lukijan vinkki

Putkiremontti

Jos olet ostamassa asuntoa perehdy tarkkaan kohteeseen ja tuleviin remontteihin. Putkiremontti ei ole mikään pikkujuttu. Ylläpitäjä huomasi asuntoilmoituksen, jossa kaupattiin kalliimman puoleista vanhaa kerrostaloasuntoa. Ilmoituksessa kerrottiin mm. että kylpyhuone laatoitettu ja lopussa mainittiin että LVIS-remontti tehdään 2010. En perehtynyt tarkemmin kohteeseen, mutta ainakin näin rivien välistä luettuna LVIS-remontti tarkoittanee putkiremonttia (Eli viikkojen asumista pölyn keskellä ilman vettä. Lue hieno konkreettinen esimerkki mitä putkiremontti tarkoittaa täältä http://kaupunginosat.net/oulunkyla/palvelut/rem/putkiesimerkki.htm). Lisäksi putkiremonttia tehtäessä kylpyhuone joudutaan yleensä purkamaan aika perusteellisesti eikä laatoituksen purkamisesta yleensä voida välttyä. Wikipedian mukaan putkiremontin kustannukset vuonna 2006 olivat Suomessa keskimäärin 400–450 euroa vastikeneliöltä ja pääkaupunkiseudulla vielä noin 100 euroa enemmän. Joten 70 neliön kolmion putkiremontille tulee helposti hintaa pääkaupunkiseudulla jopa 70m2 x 550 € = 38 500 €.

Lisätietoja:

Lehti alas luukusta

Mikäli asut kerrostalossa ja tilaamasi lehti toimitetaan varhaisjakeluna, kirjoita oveen lappu "Työnnä lehti alas asti luukusta, kiitos!" tjsp. Kun lehti on pudotettu luukusta lattialle, ei kukaan porraskäytävässä kulkeva henkilö voi varastaa lehteäsi ilman jotain poimintavälineitä. Toinen, ehkä tärkeämpi syy, on se, että luukussa puoliksi törröttävä sanomalehti pitää luukun auki. Jos kerrostalossa syttyy tulipalo, myrkylliset savukaasut kerääntyvät yleensä porraskäytävään, josta ne pääsevät puoliavoimen postiluukun kautta työntymään juuri sinun asuntoosi. Jos lehti olisi pudotettu lattialle, luukku olisi kiinni ollessaan tiiviimpi ja savukaasuja ei pääsisi niin paljon asuntoosi. Näin voit säästää henkesi!

Lukijan vinkki.

Toisen hissin sammutus

Oletko suuren taloyhtiön hallituksessa, jossa on kaksi hissiä samassa rapussa? Mikäli teknisesti on mahdollista, sammuttakaa toinen hissi yöksi. Suomessakin on useampi kuin yksi hissi muutamissa tornitaloissa mm. Vuosaaren Cirrus -kerrostalossa. Ylimääräisten hissien sulkemisesta hiljaisena aikana hyötyvät myös mm. toimistorakennukset, hotellit ja virastot.

Muistilappuja julkisiin tiloihin

Laita taloyhtiösi julkisiin tiloihin, kuten varastoon ja saunatiloihin lappuja, joissa muistutetaan sammuttamaan valot kun poistuu tiloista. Taloyhtiön sähkölasku näkyy viiveellä osakkaiden ja vuokralaisten maksamissa vastikkeissa ja vuokrissa.

Vesi maistuu aluksi pahalle

Asun kerrostalossa, joka on rakennettu vuonna 1974. Putkistossa seistessään vesi maistuu pahalle: Otan aamulla keittiön hanasta vettä juontiin, vasta kun olen käynyt WC:ssä. Näin vettä on laskettu jo käsienpesuun. Veden valutus tarve vähenee puolella JA valutan veden puhtaaseen vatiin. Otan aina kannuihin vettä, koko päiväksi yhdellä valutuksella. (en voi juoda kylmää vettä, pidän kannun keittiön työpöydällä) jos haluaa juoda kylmää, veden voi laittaa jääkaappiin.

Vatiin kertyneen valutusveden, käytän hedelmien tai juuresten/kasvisten pesuun, sekä sen jälkeen kukkien kasteluun. En esipese astioita juoksevan veden alla. Keittiön pesualtaassa on pohjaansa kapeneva vati. Siinä on vettä 2-3 litraa ja kaikki esipesu vadissa harjalla.

Lukijan vinkki. Lähetti Rajanka

Lattialämmitys on sähkösyöppö

Jos asut kerrostalossa ja sinulla on esimerkiksi vessassa sähkötoiminen lattialämmitys, se kannattaa kytkeä pois. Tämä voi olla melkoinen sähkösyöppö vuoden mittaan. Omakotitalossa lattialämmitys voi olla perusteltu, mutta kerrostalo asukki ei siitä hyödy. Matto WC-pöntön edessä lattialla ajaa saman asian kuin lattialämmitys mutta huomattavasti edullisemmin. Hyvä vinkki. Ylläpitäjä lisää tähän kuitenkin, että varsinkin omakotitalojen kosteissa tiloissa esim. kylpyhuoneessa lattialämmitys pienellä ollessaan ehkäisee kosteusvaurioiden syntymistä ja voi näin olla perusteltu. Liian isolla ei kannata lattialämmitystä ei kuitenkaan kannata sielläkään pitää.

Lukijan vinkki

Kansi kiinni ja huuhtelu aamulla

Lukijan vinkki. Jos yöllä tulee käytyä WC:ssä nestemäisen hädän merkeissä, laita kansi päälle ja huuhtele vasta aamulla uudelleen käydessäsi, näin säästät hieman puhdasta vettä eivätkä herkkäuniset naapuritkaan häiriinny kerrostalossa.

Lukijan vinkki