Kierrätyskeskuksen ilmaisjakelupiste

Joissain kierrätyskeskuksissa yms. on ilmaisjakelupiste josta saa ottaa vaatteita yms – hyödynnä niitä jos siellä on jotain mikä sopisi sinulle tai lähimmäisillesi.

Lukijan vinkki

Sukassa tai hanskassa reikä?

Jos sukkaan tai hansikkaaseen tulee reikiä niin saat tilanteen korjattua vetämällä toiset reikäiset sukat tai hansikkaat edellisten päälle. Yleensä reiät ovat ihan eri paikoissa, jolloin reikiä ei huomaa tai tunne.

Käytä tummia vaatteita

Käytä kotiaskareita tehdessäsi tummia vaatteita ja jätä valkoiset vaatteet pyhäpäiväksi. Tummat vaatteit peittävät hyvin mahdolliset tahrat, jolloin vaatteita tarvitsee pestä vähemmän. Tällöin ne myös kuluvat vähemmän ja kestävät pidempään. Huomasin asian konkreettissesti kun laitoin puita takkaan. Pienikin hihan hipaisu takan reunaan sai valkoisen paidan värjäytymään siitä kohti aivan mustaksi. Mustassa paidassa pienet nokitahrat eivät näy ollenkaan.

Käytä aluspaitaa

Käytä kalliimpien vaatteittesi alla halpaa aluspaitaa, alushametta tai muita alusvaatteita. Nämä suojaavat päällysvaatteita mm. deodoranttien, muiden kosmetikkatuotteiden ja ennen kaikkea hikitahroilta. Tällöin päällysvaatteita ei tarvitse pestä niin usein, jolloin ne kestävät pidempään. Lisäksi liukkaammat alusvaatteet vähentävä kitkaa ihosi ja vaatteidesi välillä, jolloin myös vaatteiden kuluminen vähentyy ja vaatteet näyttävät uusilta pidempään

Tölkkien hyötykäyttöä

Juomatölkin avausrenkaasta saat tehtyä kätevän vaateripustimen jatkeen, jolla voi kiinnittää monta vaateripustinta kiinni toisiinsa kuva osoittamalla tavalla. Tällä tavalla säästät myös komerotilaa kun henkareissa olevat takit mahtuvat pienempään tilaan.

 

Sukalle jatkoaikaa

Käännä kantapäästä puhki kulunut tennissukka nurin päin ja ompele koneella reiän reunan lähelle ympyrän kaaren muotoinen sauma. Leikkaa ohueksi kulunut kangas (ja sen mukana reikä) pois kantapäästä ja käännä sukka oikein päin – valmis!

Lukijan vinkki

Muoti palaa ajoittain vanhaan

Muoti palaa ajoittain vanhaan. Vanhat käyttökelpoiset ikkunaverhot saattavat olla kymmenen vuoden päästä "raikkaan värisiä" ja "muodikkaan uusvanhoja", vaikka aikanaan olisit kyllästynyt niihin ja vaihtanut uudempiin.

Lukijan vinkki

Pesupussi

Käytä pesupussia pestessäsi pesukoneessa hienoimpia vaatteitasi sekä alusvaatteita. Pesupussi suojaa herkimpiä vaatteita kulumiselta, jolloin ne kestävät huomattavasti kauemmin ja esim. rintaliivit säilyttävät paremmin muotonsa. Pesupussi suojaa samalla myös pesukonetta, sillä rintaliivien kaarituki voi irrotessaan vaurioittaa pesurumpua.

Huuhtele uimapukusi/-housusi runsaalla vedellä käytön jälkeen

Kun käyt uimassa huuhtele uimapukusi/-housusi runsaalla vedellä käytön jälkeen. Uihahallien vesi sisältää klooria, otsonia ja/tai muita kemikaaleja, jotka ovat haitallisia uimapuvun/housujen kuiduille. ämän jälkeen puristele uima-asu kuivaksi, mutta älä väännä. Myöskin aurinkovoiteet ja merivesi haurastuttavat kangasta. Marttojen ohjeen mukaan pelkkä huuhtelu ei riitä, vaan uimapuku pitäisi pestä aina käytön jälkeen.

Kehitä oma tyylisi ja pukeudu sen mukaisesti

Kehitä oma tyylisi ja pukeudu sen mukaisesti. Näin sinun ei tarvitse koko ajan ostella trendikkäitä muotiuutuuksiä, jotka menevät erittäin nopeasti pois muodista. Kun joku muotitrendi viimein saapuu Suomen perukoille, on se Keski-Euroopassa jo auttamattomasti ohi.