Poista evästeet kun varaat matkoja

Poista aina evästeesi ja selaushistoriasi ennen lentojen tai muide matkojen varaamista. Joillain nettimatkatoimistoilla saattaaolla parempia tarjouksia uusille asiakkaille, jotka eivät ole käyneet heidän sivustollaan aikaisemmin. Tällä tavalla uusi kävijä saadaan houkuteltua matkatoimiston asiakkaaksi huippuhinnalla, mutta kun seuraavan kerran matkaa varataan niin yhtä hyvää tarjousta ei enää vanhoille asiakkaille löydy.

Halvimmat lennot

Etsitkö halvimpia lentomatkoja esimerkiksi Finnairilla tai Norwegianilla. Yllättävää kyllä halvimpia lentoja ei löydy lentoyhtiöiden sivuilta vaan matkatoimistojen kautta. Esimerkiksi Finnair mainostaa omien verkkosivujen kautta lentohintoja  mm. Oulusta Helsinkiin ja takaisin alkaen 89 euroa, mutta täysin samat lennot on varattavissa esimerkiksi poptravel.fi:n kautta jopa hintaan 74 euroa.

 

Lentokonebongaus

Halpa ajanviete lasten kanssa on mennä lentoaseman lähelle katsomaan laskeutuvia lentokoneita. Myös aikuiset voivat jalostaa tätä lentokoneiden spottaamista pidemmälle. Harrastuksessa pidemmälle edistyneetkin tarvitsevat ainoastaan kynän ja lehtiön ja digikameran, joilla voit pitää kirjaa niiden koneiden rekistereistä ja tyypeistä, jotka olet nähnyt. Kokeneemmilla harrastajilla on mukana myös skanneri, joilla pystyy kuulemaan koneiden ja lennonjohdon keskustelut ja suuntaamaan tarvittaessa oikean kiitoradan äärelle.

Hyödynnä hotellin ilmainen lentokenttäkuljetus

Hyödynnä hotellin ilmainen lentokenttäkuljetus (englanniksi shuttle service). Ota selvää hotellia varatessasi ja hotelliin mennessäsi onko sinne ilmaista bussikuljetusta lentokentältä ja myös aikanaan takaisin lentokentälle. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalta on ilmainen bussikuljetus lähimpiin hotellleihin (mm. Cumulus Airport, Rantasipi Airport, Holiday Inn Helsinki-Vantaa) 20 minuutin välein oikeastaan kellon ympäri. http://www.cumulus.fi/hotellit/airport/ajankohtaista/fi_FI/aikataulut/_files/83272992462537914/default/Lentokentt%C3%A4kuljetuksen%20aikataulut.pdf Myös esim. Best Western Hotel Pilotista ja Airport Hotel Bonus Inn:istä on ilmaiset bussikuljetukset Majoittuvat asiakkaat voivat varata nämä myös etukäteen.

Lisätietoja:

Lentomatkustajan oikeudet

Tiedä oikeutesi mm. lentomatkan myöhästyessä. Mikäli lentosi myöhästyy lyhyillä reiteillä yli kaksi tuntia tai pidemmillä reiteillä yli 3 tai 4 tuntia olet oikeutettu saamaan lentoyhtiön puolesta mm. ruokaa ja virvokkeita kohtuullisessa suhteessa odotusaikaan. Pidemmissä myöhästymisessä olet oikeutettu hinnan alennuksiin, majoitukseen ja kuljetuksiin hotellin/kodin ja lentoaseman. Joskus voi käydä myös niin, että lentoyhtiö ylibuukkaa koneen. Mikäli tällaisessa tilanteessa joudut vasten tahtoasi jättämään matkan väliin olet oikeutettu myös rahalliseen korvaukseen. Asiasta tarkemmin esimerkiksi Euroopan kuluttajakeskuksen ECC:n sivuilta http://www.ecc.fi/fi-FI/matkustaminen/lentomatkustajan-oikeudet/

Lisätietoja:

Käy etukäteen liikennevälineiden verkkosivustoilla

Ennen lomaa tutustu myös etukäteen liikennevälineiden verkkosivustoihin (vr.fi, finnair.fi, blue1.fi, matkahuolto.fi, eb.fi, fc.fi). Siellä löydät usein parhaat tarjoukset helposti. Esimerkiksi Oulussa asuva ylläpitäjä on usein hyödyntänyt VR:n laiva/juna-tarjousta, jossa saa junaliput puoleen hintaan kun on ostanut laivamatkan tarjouksen voimassaoloajalle. Tuolloin Tallink Siljan (Tallink, Silja Line ja Tallink Supertfast) ja Viking Linen laivamatkoihin liittyvistä junamatkoista saat 50 %:n laivajuna-alennuksen. Matkahuollolla ja busseilla on paljon muitakin erikoishintaisia lippuja. Ylläpitäjä matkusti 15.10.2010 pikavuorobussilla Kokkolasta Ouluun (200km) sopimushinnalla 28,50 kun matkahuollon taksahinnaston mukainen normaali hinta melkein 200 km matkalle olisi ollut 34,60. Matkahuollon on kannattavaa tehdä tämmöisiä tarjouksia muillekin sellaisille väleille, joilla juna liikkuu, sillä ellei bussilippu olisi junalippua halvempi matkustajat valitsisivat yleensä junan, koska siinä on mukavampi matkustaa ja se on linja-autoa nopeampi.

Lentomatkaa varatessa kirjoita nimi samoin kun passissasi

Kun varaat lentomatkaa netistä niin kirjoita nimesi huolellisesti matkavaraukseen ja samalla tavalla kuin se lukee passissasi. Varsinkin pahempien kirjoitusvirheiden korjaaminen lentolippuun voi olla vähintään hankalaa ja pahimmillaan kallista tai mahdotonta. Vaikka pääsisit lennolle niin esim. bonus-pisteiden kirjautumisessa tilillesi voi tulla ongelmia.

Halvimmat viikonpäivät matkustaa

Valitse halvimmat viikonpäivät. Tukholmaan kohdistuvilla risteilyillä sekä Tallink-Siljalla että Viking-linellä hinnoittelu on viikonloppuisin jopa noin tuplasti kalliimpaa kuin arkisin. Halvinta on matkustaa Tukholmaan sunnuntaista-keskiviikkoon. Torstaina ja lauantaina on keskihinnat ja perjantaisin kalliimmat hinnat. Tallinnan matkoilla hinnoittelu on samansuuntainen. Sen sijaan jos matkustat kotimaassa löydät halvimmat hotellihinnat viikonloppuisin. Tämä johtuu siitä, että Suomen hotellien käyttäjäkunta painottuu liikematkustajiin, jotka pitävät palaverinsa työviikon aikana. Myös lennot ovat monesti kalleimpia viikonloppuisin.

Säästä Ryanairin luottokorttimaksuissa

Lukijan vinkki. Ryanairilla matkustaessasi säästät luottokorttimaksuissa, mikäli hankit virtuaalisen My Wirecard MasterCard Prepaid -kortin, jonka tilaaminen ilmaista eikä siinä ole vuosimaksua. Kortille rahan siirtäminen maksaa vain yhden euron.

Lukijan vinkki

Mainitse häämatkasta

Jos olet häämatkalla tai matkalla viettämässä jotain juhlaa, vaikkapa syntymäpäivääsi niin mainitse asiasta lentokoneessa, hotelleissa yms. Voit saada jonkun ylimääräisen huomionosoituksen.

Vinkki Matkaopas-lehdestä 6/2009