Tallenna taksin numero kännykkään

Tallenna paikkakuntasi taksin tilauskeskuksen numero kännykkääsi. Vaikka ajatkin omalla pääsääntöisesti omalla autolla, aina voi tulla eteen tilanne jolloin tarvitset taksia, esim. tulet junalla myöhässä, sinun pitää päästä sairaalan ensiavusta tai sitten ravintolasta aamuyön tunteina kotiin. Joissain paikoissa, esim. ravintola, voidaan kyllä tilata taksi mutta tästä yleensä peritään 2 – 5 €:n palvelumaksu. Kun sinulla on taksin numero kännykässäsi, voit tilata taksin matkapuhelinmaksun hinnalla ja käyttää nämä säästyneet palvelumaksut matkan maksamiseen. Tässä on myös se hyvä puoli, että voi määritellä taksin noutopaikan. Olet juhlimassa ravintolassa X, jossa on sata muutakin henkilöä ja osa lähdössä pois, taksijonossa ravintolan edessä. Jos ravintola soittaa sinulle taksin, joku muu saattaa napata sen sinun nenäsi edestä. Itse soittamalla voit tilata taksin hieman sopivan matkan päähän ravintolasta, jolloin saat varmemmin tilaamasi taksin omaan käyttöösi.

Lukijan vinkki

Halvin reitti ei ole aina lyhin

Tiedosta, että taksissa halvin reitti ei ole aina lyhin. Taksamittarit on tarkasti kalibroitu mittaamaan matkan erittäin tarkasti. Lisäksi mittarit on sinetöity, ettei niitä pääse "fiksaamaan". Mikäli liikennevaloja ja ruuhkia ei ole halvin reitti on aina lyhin reitti. Sen sijaan ruuhka-aikana kannattaa joskus jopa koukata pieni lenkki, jos se avulla pääsee kiertämään useita liikennevaloristeyksiä tai tietöitä yms. Minuutin odotus esimerkiksi liikennevaloissa maksaa 0,70 € (42,10 € / 60 min). Tällä 0,70 eurolla pääset taksilla periaatteessa 473 metrin matkan (0,70 € / 1,48 €/km) mikäli pysähdyksiä ei ole.

Katso kelloa kun tilaat taksin

Tarkkaile kellonaikaa kun tilaat taksin. Kuten vinkissä numero yksi kerrottiin niin taksin perusmaksu, eli lähtömaksu sunnuntaisin ja arkisin kello 20:00 – 05:59 on 8,80 euroa. Lauantaisin ja aattoisin korkeampaa lähtömaksua sovelletaan kello 16:00 – 05:59 välisenä aikana. Perusmaksu arkipäivisin 06:00 – 19:59 on vain 5,70 euroa. Säästät siis kolme euroa kun lähdette matkaan esimerkiksi perjantai-iltana kello 19:50 kello 20:05 sijasta.

Muista kuitenkin, että vaikka taksiautoilijat yrittävät pitää taksamittarin kellon oikeassa niin taksamittari kello voi heittää muutaman minuutin oikeasta ajasta. Suuremmista poikkeamista lähtömaksussa kannattaa mainita kuljettajalle, sillä voi olla että hänkään ei välttämättä ole hoksannut taksamittarin kellon olevan väärässä.

Skoda Superb-merkkisessä taksissa kello 1:00 yöllä. Kuvassa taksien kyytien välityspääte, jolla jaetaan myös tietoa muiden taksien sijainnista sekä esim. ruuhkista muuttuneista liikennejärjestelyistä. Taksamittarissa keskellä alhaalla palava punainen piste ilmoittaa, että korkeampi yötaksan mukainen lähtötaksa on käytössä.

Taksilla ulkomaille

Taksin hinta sisältää henkilökuljetuksissa arvonlisäveroa 9 % ja tavarakuljetuksissa 23 %. Mikäli matka kuitenkin suuntautuu ulkomaille, matka voidaan ajaa 0 % arvonlisäverolla. Mitenkä tällä tiedolla voi säästää? Mikäli olet menossa Suomen rajan lähelle niin säästät 8 % arvonlisäverossa ajamalla Suomen rajojen ulkopuolelle.

Taksi tietää

Kysäise myös paikalliselta taksiasemalta, että minkälaista ja kuinka rauhallista aluetta joku katu on, mistä olet katsellut asuntoa. Taksimiehet- ja naiset yleensä tuntevat oman kuntansa väen läpikotaisin. Toki heillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus töissään näkemistä yksityisasioista, mutta yleisellä tasolla voit saada hyvinkin puolueetonta informaatiota, mitä et välittäjältä luultavasti saisi. Taksit tietävät yleensä kaikesta kaiken. Esimerkiksi himoitsemasi talosi lähistöllä oleva paikallisen moottoripyöräkerhon kerhotila saattaa vaikuttaa hyvinkin rauhalliselta sunnuntaisin esittelyjen aikaan, mutta iltasin sen pihalta kuuluvat Harrikoiden äänet saattavat olla toista luokkaa.

Selvitä taksin toiminta-alue

Ota selvää oman kuntasi taksien toiminta-alue. Mikäli matkustat taksilla naapurikuntaan, niin kannattaa selvittää myös naapurikunnan taksin toiminta-alue. Taksi voi laittaa mittarin päälle toiminta-alueen rajalla ja ajaa sitten mittari päällä hakemaan sinua. Mikäli matkasi suuntautuu takaisin taksin tulosuuntaan, taksi ajaa mittari pois päältä, koska kuten aikaisemmissa vinkeissä on kerrottu niin toiminta-alueen ulkopuolella taksan saa periä vaan yhteen suuntaan. Tilanteessa, jossa asut oman kuntasi toiminta-alueen ulkopuolella ja olet matkalla omasta kunnastasi pois päin niin voi olla hyvinkin paljon halvempaa tilata taksi naapurikunnasta.

Alla oleva pelkistetty piirros havainnollistaa asiaa. Kuvassa on kaksi kuvitteellista kuntaa: Kyläniemen ja Mökkiniemen kunnat. Kuntien rajat on piirretty punaisella. Taksien toiminta-alueen rajat on piirretty sinisellä. Kyläniemen kunnassa asuvan asiakkaan koti on merkitty punaisella neliöllä, jossa on lippu katolla. Mikäli hän olisi menossa Mökkiniemen kunnassa sijaitsevalla lentoasemalle, tulisi todennäköisesti halvemmaksi tilata taksi Mökkiniemen kunnasta kuin omasta Kyläniemen kunnasta. Mikäli asiakas tilaisi taksin omasta Kyläniemen kunnasta, taksi laittaisi mittarin päälle toiminta-alueen rajalla, jolloin taksamittari päällä ajettava matka muodostuisi pidemmäksi kuin Mökkiniemen kunnan taksilla.

Tilaa eväät valmiiksi kun tulet baarista

Tilaa evääsi valmiiksi kun tulet baarista. Monessa yöpitserioissa on mahdollisuus puhelimella tilata pizzat valmiiksi. Taksin odotustaksa on 42,10 € tunti (http://www.taksiliitto.fi/fi/taksiliikenne/hinta/). Olen aina ihmetellyt sitä että miksi ihmiset ajavat taksilla jonnekin grillille ja alkavat nurisemaan kuljettajaa laittamaan taksamittarin kiinni sillä aikaa kun ovat ostamassa kännipizzaa. Usein pizzan teossa menee puoli tuntia, jolloin taksin odotuksesta kertyy noin 21 €. Jos ensi kerralla tilaisit sen pizzan valmiiksi vaikkapa taksijonosta ja kävisit sitten taksilla vain noutamassa pizzan max. 5 minuutin odotuksella säästäisit ainakin 15 €. Saa siinä sitten valittaa kun ei saa taksia kun ruuhka-aikana isossa kaupungissa jopa kymmeniä takseja odottaa asiakkaiden pizzoja.

Lue taksissa karttaa

Suomalaiset taksit ovat rehellisiä, mutta tietyissä maissa ulkomailla taksissa kannattaa olla määrätietoinen. Opettele mm. lausumaan mahdollisimman täydellisesti kohteesi nimi. Näin taksikuski voi olettaa että tiedät oikeasti minne ja miten kauas olet menossa. Mikäli olet hieman hukassa ja epävarman näköinen niin kannattaa lukea taksissa karttaa ja ehkä myös kommentoida tien nimiä ääneen, joita kuski ajaa. Näin voit osoittaa olevasi kartalla, eikä kuski niin todennäköisesti aja turhia kiertoteitä.

Jaa taksi

Yritä saada joku jakamaan taksisi. Varsinkin yöllä kimppataksi on kannattavaa, vaikka asuisittekin jopa hieman eri suunnalla. Taksin lähtömaksu yöllä ja sunnuntaisin kello 20-06 on 8,60 euroa (lauantaisin ja aattoisin kello (16-06). Lähtömaksu arkipäivisin on 5,50 €. Kilometrimaksu korkeintaan kahden henkilön kuljetukselta on 1,33€. Asiaan tietenkin vaikuttavat mm. liikennevaloissa seisominen, mutta koska varsinkin yöllä baarista tultaessa on joutuisaa on kannattavaa tehdä jopa parin kilometrin lenkki viemään kaveri ensin kotia ja sitten ajaa jopa päinvastaiseen suuntaan omaan kotiinsa. kuin että kummatkin menisivät omilla takseillaan. Tässä on myös se hyöty että ruuhkat purkautuvat nopeammin. Jos kummatkin asiakkaat ottaisivat oman taksin niin molempien taksien pitäisi ajaa asiakkaan luota tyhjänä keskustaan hakemaan uutta kyytiä. Kun matka jaetaan samalla taksilla niin taksi pääsee toisen asiakkaan vietyä ajamaan usein oikoreittiä toisen asiakkaan luokse ja matka on usein yhteensä lyhyempi kuin jos kummatkin taksit olisivat vieneet yhden asiakkaan suorinta reittiä kotia ja palanneet suorinta reittiä takaisin kaupunkiin.

Taksin käyttö Aasiassa

Mikäli matkustat taksilla esim. Intiassa tai Thaimaassa, tulee yleensä edullisemmaksi pyytää taksikuskia odottamaan kohteessasi jopa tunteja kuin maksaa kahdelle eri kuskille sekä meno ja paluumatkasta, koska kuskin odotuspalkka saattaa olla paljon halvempi kuin polttoaineen hinta. Monessa Kaakkois-Aasian maassa saat vuokrattua taksin koko päiväksi jopa alle 20 € hintaan.