Taksin toiminta-alueesta

Toiminta-alueesta. Monet eivät tiedä että takseille on yleensä määritelty ns. toiminta-alue, joka ainakin tuntemallani alueella on kunta. Toiminta-alueen sisäpuolella ajetaan aina taksamittari päällä, mutta toiminta-alueen ulkopuolella taksan saa periä vain yhteen suuntaan. Mitäkö hyötyä tästä on? Jos otat esimerkiksi taksikyydin vaikkapa Oulusta-Kuusamoon, jonne tulee matkaa noin 220 km. Matka maksaa nopeasti laskettuna yli 300 €. Jos vaikkapa kolmen tunnin kuluttua tarvitset taksia takaisin Kuusamosta Ouluun ja tilaat taksin sitten niin hinta on tietenkin sama. Kuitenkin jos pyydät taksia odottamaan 3 tuntia Kuusamossa niin maksat tietenkin odotuksesta 3 tuntia kertaa 40,80 € = 122,40 €. Paluumatka takaisin Oulun rajalle, josta toiminta-alue alkaa, on kuitenkin ilmainen, koska toiminta-alueen ulkopuolella taksan saa periä vain toiseen suuntaan ja kuski laittaa mittarin päälle vasta Oulun rajalla. Joten näin säästät esimerkkitapauksessa jopa 150 €. Varmista kuitenkin asia etukäteen kuskilta ennen kyytiin tuloa, sillä toiminta-alueissa saattaa olla paikkakuntaisia eroja. Sovi myös odotukset kuskin kanssa ennen matkaa, sillä kuskillakin saattaa olla omia menoja.

Kauppaan myöhemmin uudestaan

Varsinkin Aasian turistikohteissa (Goa, Thaimaa, Turkin Riviera) sekä myös muualla jonne tehdään seuramatkoja on yleinen käytäntö että taksi tai retkibussi haluaa viedä sinut puoliväkisin johonkin liikkeeseen, jossa myydään jotakin tavaraa, esim. mattoja tai kultaa. Seuramatkoilla tämä kuuluu yleensä retken ohjelmaan. Takseilla ja retkiä järjestävillä matkatoimistoilla on yleensä jonkinlainen sopimus kyseisen liikkeen kanssa. Tällöin mikäli turisti ostaa jotakin kyseisellä kertaa, taksikuski tai matkatoimisto saa siitä suuriakin bonuksia rahana tai tavarana. Eräs mukava taksikuski pyysi jopa meiltä kuitin ostoksistamme, sillä hän kertoi saavansa liikkestä itselleen uudet farkut meidän kuittiamme näyttämällä. Tässä voit kuitenkin säästää. Mikäli huomaat liikkeessä jotain kivaa jonka haluat ostaa, niin jos mahdollista niin älä osta tavaraa heti, vaan tule samaan paikkaa myöhemmin yksin uudelleen. Tällöin pystyt tinkaamaan myös sen palkkion hinnasta pois minkä matkatoimisto tai taksi muuten saisi. Tämä palkkio voi olla jopa kolmanneksen tai neljänneksen hinnasta.

Auto kahdella kuskilla

Joskus juhlijoille on käynyt niin että he ovat menneen autolla kylille ja innostuneet sitten juhlimaan niin paljon että eivät voi enää ajaa autolla kotiinsa. Ei kannata kuitenkaan jättää varsinkaan parempaa autoa yöksi kylille rikottavaksi tai saamaan seuraavana aamuna parkkisakkoja. Kaikkein idiootein ja kallein ratkaisu on lähteä kännissä ajamaan omalla autolla. Mitkään liikennevakuutukset eivät korvanne mitään jos kuljettaja on humalassa. Nyt sitten se vinkki. Tiedä että voit soittaa taksikeskukseen ja neuvotella mahdollisuudesta tilata taksi kahdella kuljettajalla. Tällöin toinen taksikuski ajaa oman autosi turvallisesti kotiasi ja toinen kuski tulee autolla perässä ja hakee sitten sinun autoasi kuskanneen kuskin takaisin omalle autolleen. Hinta sovitaan ennen matkaan lähtöä tietenkin noin kaksinkertaiseksi normaalitaksaan verrattuna. Onhan siinä kaksi kuskia kiinni. Jos asut esim. noin 8 kilometrin päässä siitä minne jätit autosi tekee matka siis tuplataksalla noin 40 €. Se on kuitenkin pieni hinta siitä että saat autosi ehjänä kotiin ja pääset samalla itse turvallisesti kotiin.

Älä ohita taksia

Älä ohita taksia ja säästä ylinopeussakoissa. Yleensä ei kannata ohittaa taksia. Taksien isännät sekä rengit ovat yleensä provisopalkalla, jolloin he yleensä pyrkivät maksimoimaan kyytien määrän ajamalla reipasta vauhtia. Varmasti kaikki tietävät että takseilla on yleensä oma viestijärjestelmänsä, jonka avulla he saavat nopeasti tiedot kaupungissa olevista ratsioista. Mikäli näet normaalia hitaammin ajavan taksin syynä voi hyvin todennäköisesti olla se että taksi tietää alueella olevan poliisin tutka-auton, jonka takia ajelee hieman rauhallisemmin. Taksin voi toki nähdä muutenkin ajavan rauhallisesti, sillä esim. koulu- ja päiväkotikuljetuksissa suurin sallittu nopeus on 80 km/h. Tällöin taksilla on koulukyytikupu katolla.

Polkupyörä taksiin

Polkupyörä on mahdollista kuljettaa tietyissä takseissa mainitsemalla siitä taksikeskukseen tilatessa taksia. Pyörän kuljetus maksaa normaalitaksan lisäksi vain 2,70€, mikä on pieni hinta siitä että saa pyöräsi mukaan eikä se jää kylille rikottavaksi.

Sopikaa vakiopaikka missä tapaatte

Kun olette menossa vaikkapa baariin viikonloppuna, niin sopikaa kaverinne kanssa joku vakiopaikka ja aika missä tapaatte, niin ei tarvitse sitten esim. taksissa matkalla kylille soitella matkapuhelimella ja kysellä toisten sijainteja. Näin säästätte ainakin matkapuhelinkuluissa sekä usein myös taksikuluissa.

Ennakkotilausmaksu

Liikenne- ja viestintäministeriön ohjeen mukaan takseissa voidaan periä (yleensä se peritään ;) ) enintään 6,80 euron suuruinen ennakko-tilausmaksu silloin, kun kuljetus on tilattu vähintään 30 minuuttia ennen asiakkaan ilmoittamaa lähtöaikaa. Ennakkotilausmaksua ei kuitenkaan saa periä, jos kuljetuksen tilaajana, maksajana tai korvaajana on kunta, kuntayhtymä, valtio tai KELA. Tämmöisiä kyytejä ovat siis esimerkiksi koulukyydit tai vammaispalvelulakiin perustuvat matkat. Ennakkotilausmaksu on hyvin perusteltu, sillä taksit lähtevät ennakkoon tilattuihin kyyteihin niin hyvissä ajoin että ovat varmasti perillä asiakkaan haluamana aikana. Tällöin taksit ovat varattuna kyseiselle asiakkaalle eivätkä voi ottaa muita tilauksia vastaan. Ylläpitäjä ei vaan kertakaikkiaan tajua tuota 30 minuutin rajaa, sillä samalla tavalla taksit joutuvat varaamaan itsensä vaikka ennakkotilaus tulisi 25 minuttia ennen haluttua aikaa. Jotkut tietävät tämän käyttävät hyväkseen tätä 30 minuutin rajaa ja tilaavat taksin 29 minuttia ennen haluttua aikaa, jolloin ennakkotilausmaksua ei saa periä. Joten mielestäni on reilua kertoa muillekin tämä mahdollisuus vaikkapa tällä palstalla. Säästät siis ennakkotilausmaksun kun tilaat taksin korkeintaan 29 minuuttia ennen haluttua aikaa.

Lukijan kommentti. Ainakaan Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla taksia ei voi tilata mainitsemasi 29 minuuttia ennen haluttua aikaa enää ennakkotilauksena ja välttää ennakkotilausmaksua, vaan tällöin auto lähetetään välittömästi ja mittari juoksee odotusajan hintaan 42,10 euroa per tunti siitä lukien, kun auto on asiakkaan käytettävissä." Terveisin J.H

Kiitos hyvästä tarkennuksesta. Tämän vinkin toimivuus on kuitenkin todistetusti testattu Oulun seudulla. Toimii kuulemma myös Kuopion ja Tampereen takseissa sekä lähitaksin takseissa Uudellamaalla.

Taksien tilattavat erikoisominaisuudet

Tiedä että voit tilata haluamanlaisesi taksin. Monet eivät tiedä, että taksikeskuksen kautta voi tilata monenkinlaisen auton. Esimerkiksi ainakin Oulun alueella sinulla on mahdollisuus tilata mm. seuraavanlainen taksi, mikäli sellainen on ajossa. Muitakin vaatimuksia voi koettaa esittää. Esim. taksin saaminen peräkärryllä tai kahdella kuskilla voi hyvinkin onnistua kun hinnasta sovitaan.

– Taksi kuljettaa eläimiä/polkupyöriä/suksia

– Taksinkuljettaja osaa englantia/ruotsia/saksaa/venäjää/viittomakieltä

– Taksinkuljettaja on mies/nainen (Monissa paikoissa naiskuljettajaa ei voi tilata öisin, sillä muutamat känniääliöt keksivät tilata naiskuljettajan vain voidakseen ahdistella kuljettajaa seksuaalisesti. Korostettakoon vielä että myös yöaikaan 99 % taksin matkustajista on erittäin fiksua porukkaa. Tarkoitan siis känniääliöillä vain näitä naiskuljettajia ahdistelevia ja muita yhtä järkevästi käyttäytyviä.

– Taksi on farmari/tilataksi/invataksi/tavallinen auto

– Taksi on savuton

– Taksi on musta

– Taksi on pieni tila-auto, jossa voi istua normaalia ylempänä (esim. Opel Zafira, Corolla/Toyota Verso, VW Touran tai Mersun B-malli)

– Taksi antaa käynnistysvirtaa

– Taksi hinaa

– Taksissa on kuittikirjoitin

– Taksissa käy Amex, eli American Express -luottokortti

– Taksi auttaa asiakasta (Siis normaalia enemmän, eli käy vaikkapa kauppaostoksilla kanssasi tai auttaa sinua pukemisessa yms.)

– Taksissa on paarit esim. sairaalakuljetuksia ja -siirtoja varten.

– Taksissa on lasten turvaistuin, myös koroketta isommille lapsille voi kysellä. Joissan autoissa (Volvo) koroke kuuluu varustukseen.

– Taksissa on vetokoukku

– Taksissa käy lääkärin kirjoittama KELA:n valtakirja, eli tällöin maksat pitkästäkin matkasta vain KELAn omavastuun, joka on yhteen suuntaan 14,25 €.

Mitenkä tällä tiedolla voi sitten säästää? Esimerkiksi virran antamisesta ei ole olemassa mitään liikenneministeriön virallista hintaa, joten hinta luultavasti saat taksilta virtaa halvemmalla kuin esim. hinauspalvelulta. Kysäise taksilta hintaa. Jos esimerkiksi hääpari tarvitsee arvolleen sopivaa hääkuljetusta voivat he tilata tyylikkään auton edullisesti tilaamalla mustan taksin. Yleensä taksit joilla on määritteenä ”musta auto” ovat sitten normaalia ”edustuksellisempia”. Esim. taksi-isännät joilla on vähän arkisempi auto kuten vaikkapa Toyota Avensis farmari, eivät ole määrittäneet autoaan mustaksi autoksi vaikka auto sattuisi musta olemaankin. Näin tietokone ei valitse heitä vaikka heidän autonsa olisivatkin mustia.

Tallenna taksin numero kännykkään

Tallenna paikkakuntasi taksin tilauskeskuksen numero kännykkääsi. Vaikka ajatkin omalla pääsääntöisesti omalla autolla, aina voi tulla eteen tilanne jolloin tarvitset taksia, esim. tulet junalla myöhässä, sinun pitää päästä sairaalan ensiavusta tai sitten ravintolasta aamuyön tunteina kotiin. Joissain paikoissa, esim. ravintola, voidaan kyllä tilata taksi mutta tästä yleensä peritään 2 – 5 €:n palvelumaksu. Kun sinulla on taksin numero kännykässäsi, voit tilata taksin matkapuhelinmaksun hinnalla ja käyttää nämä säästyneet palvelumaksut matkan maksamiseen. Tässä on myös se hyvä puoli, että voi määritellä taksin noutopaikan. Olet juhlimassa ravintolassa X, jossa on sata muutakin henkilöä ja osa lähdössä pois, taksijonossa ravintolan edessä. Jos ravintola soittaa sinulle taksin, joku muu saattaa napata sen sinun nenäsi edestä. Itse soittamalla voit tilata taksin hieman sopivan matkan päähän ravintolasta, jolloin saat varmemmin tilaamasi taksin omaan käyttöösi.

Lukijan vinkki

Halvin reitti ei ole aina lyhin

Tiedosta, että taksissa halvin reitti ei ole aina lyhin. Taksamittarit on tarkasti kalibroitu mittaamaan matkan erittäin tarkasti. Lisäksi mittarit on sinetöity, ettei niitä pääse "fiksaamaan". Mikäli liikennevaloja ja ruuhkia ei ole halvin reitti on aina lyhin reitti. Sen sijaan ruuhka-aikana kannattaa joskus jopa koukata pieni lenkki, jos se avulla pääsee kiertämään useita liikennevaloristeyksiä tai tietöitä yms. Minuutin odotus esimerkiksi liikennevaloissa maksaa 0,70 € (42,10 € / 60 min). Tällä 0,70 eurolla pääset taksilla periaatteessa 473 metrin matkan (0,70 € / 1,48 €/km) mikäli pysähdyksiä ei ole.