Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Käytä palasaippuaa

Nestemäisen saippuan käytön olen lopettanut kokonaan, koska sitä kuluu sekä peseytyessä että vain käsiä pestessä enemmän kuin on tarvis. Minulla on käytössä palasaippua niin saunan pesuhuoneessa kuin käymälän lavuaarinkin reunalla. Palasaippua on minusta riittoisampaa kuin nestemäinen. Lisäksi palasaippuan kääre on helppo polttaa kotioloissa ja muovipullosta kertyy enemmän jätemateriaaliakin kuin pienestä paperi tai muovikääreestä. Olen siirtynyt käyttämään palashampoota (saa ostaa ainakin ekokaupoista). Palashampoon edut ovat samat kuin palasaippuan: pieni kartonkikääre on helpompi roska kuin muovipullo. Minulla on ollut palashamppo käytössä reilu 3 kuukautta ja vasta vajaa puolet siitä on kulunut. Samassa ajassa olisi pulloshampoo jo loppunut!

Lukijan vinkki

Pudotus jäähdyttää veden

Asettele suihkun pidike vain vähän korkeammalle kuin pääsi, niin veden ei tarvitse olla niin lämmintä kuin jos vesi tulisi korkeammalta.

Niksi-Pirkasta

Yhteinen suihku

Ottakaa yhteinen suihku puolisonne kanssa. Säästätte vettä vaikka olisitte hieman pidempään suihkussa kuin normaalisti yksinään.

Vedensäästövinkki suihkuun

Suihkuni sijaitsee aivan lavuaarin vieressä. Minulla on vati lavuaarissa, laitan suihkun siihen, kun avaan hanan. Hana kuumalle puolelle, näin hukkavesi valuu vatiin n. 3-4 litraa. Käytän tuon veden pesusienen kasteluun. Saippuoin ja kastelen pesusientä vadissa, lopuksi vielä oikein vettä valuvalla sienellä pesen suurimman osan saippuasta pois, yhä siis vativedellä. Kastan nopeasti hiukseni suihkusta, sammutan hanan ja käsittelen hiukset sampoolla. Sitten huuhtelen kaikki kokonaan suihkun alla. Vaikka huuhtelen suihkun seinät ja tilan lattia, vie suihkuni vain 25–35 litraa vettä, pesukertaa kohden. Tämän tiedän tarkistettuna, lasken sopivalla vauhdilla koko hanan auki olo ajan, pääsen lukuun 150 – 210.

Lukijan vinkki. Lähetti Rajanka

Raksi molemmille puolelle

Pyyheliinat kuluvat tasaisemmin ja siis kestävät kauemmin ehjinä, kun ompelet raksin myös pyyhkeen vastakkaiselle puolelle.

Lukijan vinkki

Saippua suihkugeelin sijaan

Ostan aina litran nestesaippuapullon ja käytän sitä suihkugeelin asemesta. Säästä joku pienempi pullo johon lisäät saippuaa isommasta pullosta.

Lukijan vinkki

LED-suihku

Mikäli joudut ostamaan suihkuusi uuden suihkunpään, niin osta lämpötilan mukaan väriä vaihtava led-suihku. LED-suihku ottaaa kuluttamansa sähkön suihkun läpi virtaavasta vedestä, joten sen käyttö on siis täysin ilmaista. Ylläpitäjä sai joululahjaksi LED-suihkun ja ainakin meillä on sen jälkeen suihkuteltu täysin pimeässä, jolloin sähköä säästyy kun ei tarvitse pitää suihkuhuoneessa enää valoja päällä. Ledivalot ovat niin kirkkaat että niiden valossa näkee suihkutella ihan hyvin.

Suihkuun esim. 5 minuuttia ennen lempiohjelmasi alkua

Mene suihkuun esim. 5 minuuttia ennen lempiohjelmasi alkua. Silloin ei tule asuttua suihkussa ja vettä säästyy! Ylläpitäjä jatkaa että voit käydä suihkussa myös silloin kun sinulla on kiire bussille tai odotat vaikkapa vieraita saapuvaksi. Tällöin et todellakaan ehdi jäädä asumaan suihkuun.

Niksi-Pirkasta

Kommentteja: Ja sitten olet uudestaan hikinen kun ryntäät bussille

Suosi suihkehoitoainetta rantalomalla

Rantalomalla paahtava aurinko ja merivesi rasittavat hiuksia. Suosi suihkehoitoainetta (jota ei pestä hiuksista pois). Kätevä ja nopea käyttää. Samalla säästät luonnonvaroja kun vettä ei kulu hoitoaineen poishuuhtelemiseen.

Lukijan vinkki