Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Laukkuvarkaiden varalle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruuhkassa esimerkiksi markkinoilla tai täydessä linja-autossa taskuvarkaalla on helppo tehtävä avata reppusi vetoketju ja varastaa sieltä tavaraasi. Hyvä vinkki hidastaa varkaan toimintaa on napsauttaa vetoketjut yhteen alla olevan kuvan mukaisesti. Näin vetoketjujen avaaminen ei käykään ihan käden käänteessä, rosvoltakaan.

 

reppu

Nopeuta kirjautumistasi

Meneekö sinulla paljonkin aikaa siihen, että etsit vihkosta eri verkkopalveluiden salasanoja? tai sitten siihen että tilaat uusia salasanoja hukkaan menneiden tilalle? Myös kunnollisten salasanojen kirjoittaminen vihkosta tietokoneelle vaatii yllättävän paljon aikaa, sillä nykyisin suositellaan ja monet sivustot vaativatkin, että salasanasi on riittävän vaikea arvata tai ratkoa hakkerointiohjelmalla.  Hyvä salasana on esimerkiksi ”H5!z//7ShHY”. Erikoisen huonoja salasanoja ovat mm. seuraavat ”qwerty”, ”salasana”, syntymäaikasi, nimesi tai vaikka vaimosi, miehesi, lapsesi tai koirasi nimet.

Ratkaisu tähän on salasanojen hallintoohjelmisto. Ehkä paras näistä on suomenkielinen internet-selaimiin asennetava LastPass-lisäosa, joka tallentaa eri verkkopalveluiden salasanat turvaan virtuaaliseen kassaholviin, jonne pääset  yhdellä salasanalla. Tämä nopeuttaa huomattavasti aikaasi, säästää samalla sähköä siltä ajalta, minkä tietokone olisi päällä kun etsit ja kirjoittelet salasanoja. Lisäksi tietoturvasi paranee, kun voit käyttää jokaisessa palvelussa turvallisempia salasanoja, kuin koirasi nimeä. LastPass on ilmainen käyttää tietokoneella. Maksullisia lisäosia on saatavilla mm. älypuhelinkäyttöä varten.

 

 

 

Lompakko poikittain taskuun

Jos sinun on jostain syystä pidettävä lompakkoa tavallisessa taskussa, niin mikäli  mahdollista säilytä lompakkoa vaakasuorassa. Tällöin näppäräsormisilla taskuvarkailla on huomattavasti vaikeampaa napata lompakkosi, koska tällöin lompakon yläreuna sijaitsee syvemmällä taskun pohjalla, jolloin siihen terttuminen on paljon vaikeampaa. Lisäksi poikittaisen lompakon pois vetäminen taskusta aiheuttaa paljon enemmän kitkaa kuin pystyssä olevan,  jolloin sen saaminen ulos parilla sormella on paljon vaikeampaa ja huomaat mahdolliset varkauden myös paremmin.

Opettele havaitsemaan rekisterinumerot

Opettele havainnoimaan (ja muistamaan) autojen rekisterinumerot , näin voit saada syyllisen nalkkiin. Esim. jos joku tunkee kolmion edeltä autosi kylkeen ja häipyy paikalta nopeasti, syyllisen saa paremmin kiinni rekisterinumeron perusteella kuin että kyseessä oli ”pieni punainen auto” tai ”keskikokoinen musta perheauto”. Vaikka et muistaisikaan koko rekisterinumeroa, niin jo muutamakin kirjain ja numero auttaa selvittämään syyllistä. Muuten voi koko kolaus mennä omaan piikkiin.

Lukijan vinkki

Huom! Oheinen kuva on kuvitusmateriaalia, eikä liity mitenkään autojen kolhimiseen tai kolaripaikalta pakenemiseen.

Merkitse tavarasi aurinkoenergialla

Merkitse omat tavarasi ilmaiseksi polttamalla niihin nimesi tai nimikirjaimesi suurennuslasilla. Näin omaisuuden merkitsemiseen ei kulu tippaakaan maalia tai tussia. Ole kuitenkin varovainen paloturvallisuuden kanssa ja varaa haravanvarsia arvokkaampia tavaroita merkitessäsi lähelle esim. sammutuspeite ja vettä. Suurennuslasilla voit toki polttaa myös suurempia kuvia ja merkintöjä. Tällöin voit tehdä esim. foliopaperista sapluunan. Voit esim. polttaa talosi portin pieleen talosi numeron.

Säilytä tavaroitasi erillään

Säilytä tavaroitasi erillään. Esim. sukset kiinnostavat varkaita, mutta harvoin yksinäinen suksi. Kun menet esim. hiihtokeskuksessa kahvilaan niin jätä toinen suksi eri paikkaan kun toinen.

Vältä rutiineja

Vältä rutiineja. Yleensä ennen keikkaa varkaat seuraavat jonkun aikaa uhria/taloa/liikehuoneistoa. Mikäli lähdet tai poistut kotoasi tai yrityksestäsi joka päivä samaan aikaan, niin tyhmäkin varas tietää milloin olet paikalla ja milloin et.

Googlaa etukäteen mitä matkakohteesi huijareista sanotaan

Monessa maassa matkailijoita koetetaan höynäyttää hyvinkin kekseliäillä tavoilla. Ennen matkalle lähtöä googleta kohdemaasi matkakertomuksia tai esim. sanoilla "huijarit+matkakohteesi". Tällöin tiedät jo etukäteen, että minkälaisia huijareita matkakohteessasi on odotettavissa, joten osaat varautua niihin ja säästät siten rahaa. Esimerkiksi Tunisiassa ja Egyptissä on huijareita, jotka yrittävät väkisin tyrkätä sinulle esim. limpparipulloa kouraan ja perivät siitä sitten moninkertaisen hinnan. Niin ikään näissä ja muissakin maissa klassinen huijaus on, että joku tulee esittäytymään esimerkiksi hotellisi kokiksi tai respan työntekijäksi. Tämän jälkeen hän saattaa esimerkiksi yrittää lainata sinulta rahaa luvaten maksaa takaisin hotellissa ;).

Romaniassa Bukarestissa eräs huijari yritti huijata ylläpitäjän porukkaa väittämällä olevan siviilipukuinen poliisi ja muka tarkistaa ettei rahaa oltu vaihdettu laittomasti. Moni on varmaan lukenut viime aikoina juttuja, miten turisteja huijataan Riikassa ja Tallinnassa. Näissä kaupungeissa monissa baareissa ja yökerhoissa luottokortilta on veloitettu ostoksia moneen kertaan. Ylläpitäjä suosittelee maksamaan Virossa ja Latviassa baareissa käteisellä. Lisäksi Thaimaassa jotkut taksit ovat varastaneet asiakkaiden matkatavaroita. mm. Thaimaassa ja Turkissa suomalaisia huijataan niin että kun turisti ostaa jonkun tuotteen, myyjä meneekin kaupan takahuoneeseen vaihtamaan tuotteen rihkamaan. Epärehellinen myyjä voi myös väittää tuotteen olevan arvokkaampi mitä se onkaan. Esimerkiksi Thaimaassa lehmän nahasta tehtyjä lompakoita voidaan väittää krokotiilin nahasta tehdyiksi, jolloin niistä voidaan saada moninkertainen hinta.

Klassinen huijaustapa on myös huijata rahanvaihdossa. mm. Tunisian ja Bulgarian turistikohteissa rahanvaihtajat voivat laskea jopa rahasi sinun edessä, mutta rahaa häviääkin välistä myyjän taskuun. Joten laske aina itse, että sait vaihtamastasi rahasta oikein takaisin. Mustanmeren lomakohteissa (Sunny Beach, Burgas, Nessebar) kannattaa varoa myös taskuvarkaita.

Gambian matkaajan kannattaa varautua bumstereihin. Bumster on gambialainen yleistermi, joka tarkoittaa kaikenlaisia helppoheikkejä ja epävirallisia matkaoppaita yms., jotka väkisin yrittävät lyöttäytyä turistin mukaan. Näitä on toki muuallakin, mutta Gambiassa nämä ovat erityisen sitkeitä. Heillä voi myös olla joka käyntikortteja yms., jotta he vaikuttaisivat rehellisimmiltä. Näissä on paljon todellisia helmiäkin, jotka oikeasti voivat tarjota sinulle upeita elämyksiä ja osaavat viedä sinut mielenkiintoisiin paikkoihin, jonne et ehkä muuten eksyisi, mutta joukossa on myös paljon ammattihuijaajia. Nämä voivat yrittää saada sinulta rahaa esimerkiksi pyytämällä rahaa orjien jälkeläisille, orvoille yms, mutta oikeasti raha menee heille itselleen. Jos oikeasti haluat auttaa esim. orpoja niin kysy matkaoppaaltasi kuinka autat heitä parhaiten. He voivat myös esimerkiksi väittää että olisi turvatonta liikkua ilman paikallista opasta, vaikka näin ei itse asiassa olisikaan.

Kuljeta mukanasi vain yhtä laukkua

Kuljeta mukanasi vain yhtä laukkua. Yhden matka- tai käsilaukun vahtiminen on paljon helpompaa kuin useamman.