Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Laukkuvarkaiden varalle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruuhkassa esimerkiksi markkinoilla tai täydessä linja-autossa taskuvarkaalla on helppo tehtävä avata reppusi vetoketju ja varastaa sieltä tavaraasi. Hyvä vinkki hidastaa varkaan toimintaa on napsauttaa vetoketjut yhteen alla olevan kuvan mukaisesti. Näin vetoketjujen avaaminen ei käykään ihan käden käänteessä, rosvoltakaan.

 

reppu

Nopeuta kirjautumistasi

Meneekö sinulla paljonkin aikaa siihen, että etsit vihkosta eri verkkopalveluiden salasanoja? tai sitten siihen että tilaat uusia salasanoja hukkaan menneiden tilalle? Myös kunnollisten salasanojen kirjoittaminen vihkosta tietokoneelle vaatii yllättävän paljon aikaa, sillä nykyisin suositellaan ja monet sivustot vaativatkin, että salasanasi on riittävän vaikea arvata tai ratkoa hakkerointiohjelmalla.  Hyvä salasana on esimerkiksi ”H5!z//7ShHY”. Erikoisen huonoja salasanoja ovat mm. seuraavat ”qwerty”, ”salasana”, syntymäaikasi, nimesi tai vaikka vaimosi, miehesi, lapsesi tai koirasi nimet.

Ratkaisu tähän on salasanojen hallintoohjelmisto. Ehkä paras näistä on suomenkielinen internet-selaimiin asennetava LastPass-lisäosa, joka tallentaa eri verkkopalveluiden salasanat turvaan virtuaaliseen kassaholviin, jonne pääset  yhdellä salasanalla. Tämä nopeuttaa huomattavasti aikaasi, säästää samalla sähköä siltä ajalta, minkä tietokone olisi päällä kun etsit ja kirjoittelet salasanoja. Lisäksi tietoturvasi paranee, kun voit käyttää jokaisessa palvelussa turvallisempia salasanoja, kuin koirasi nimeä. LastPass on ilmainen käyttää tietokoneella. Maksullisia lisäosia on saatavilla mm. älypuhelinkäyttöä varten.

 

 

 

Lompakko poikittain taskuun

Jos sinun on jostain syystä pidettävä lompakkoa tavallisessa taskussa, niin mikäli  mahdollista säilytä lompakkoa vaakasuorassa. Tällöin näppäräsormisilla taskuvarkailla on huomattavasti vaikeampaa napata lompakkosi, koska tällöin lompakon yläreuna sijaitsee syvemmällä taskun pohjalla, jolloin siihen terttuminen on paljon vaikeampaa. Lisäksi poikittaisen lompakon pois vetäminen taskusta aiheuttaa paljon enemmän kitkaa kuin pystyssä olevan,  jolloin sen saaminen ulos parilla sormella on paljon vaikeampaa ja huomaat mahdolliset varkauden myös paremmin.

Opettele havaitsemaan rekisterinumerot

Opettele havainnoimaan (ja muistamaan) autojen rekisterinumerot , näin voit saada syyllisen nalkkiin. Esim. jos joku tunkee kolmion edeltä autosi kylkeen ja häipyy paikalta nopeasti, syyllisen saa paremmin kiinni rekisterinumeron perusteella kuin että kyseessä oli ”pieni punainen auto” tai ”keskikokoinen musta perheauto”. Vaikka et muistaisikaan koko rekisterinumeroa, niin jo muutamakin kirjain ja numero auttaa selvittämään syyllistä. Muuten voi koko kolaus mennä omaan piikkiin.

Lukijan vinkki

Huom! Oheinen kuva on kuvitusmateriaalia, eikä liity mitenkään autojen kolhimiseen tai kolaripaikalta pakenemiseen.

Merkitse tavarasi aurinkoenergialla

Merkitse omat tavarasi ilmaiseksi polttamalla niihin nimesi tai nimikirjaimesi suurennuslasilla. Näin omaisuuden merkitsemiseen ei kulu tippaakaan maalia tai tussia. Ole kuitenkin varovainen paloturvallisuuden kanssa ja varaa haravanvarsia arvokkaampia tavaroita merkitessäsi lähelle esim. sammutuspeite ja vettä. Suurennuslasilla voit toki polttaa myös suurempia kuvia ja merkintöjä. Tällöin voit tehdä esim. foliopaperista sapluunan. Voit esim. polttaa talosi portin pieleen talosi numeron.

Älä näytä rikkaalta

Älä näytä rikkaammalta kuin oletkaan. Tätä vinkkiä on vaikea todistaa oikeaksi, mutta varsinkin ulkomailla, esim. Afrikassa, Lähi-idässä, Intiassa, Kauko-idässä ja Venäjällä, monien tuotteiden hinnat eivät kaikkialla ole kiveen hakattuja, vaan hinta määräytyy kussakin tilanteessa erikseen. Päivän hintaan vaikuttavat niin myyjän mieliala, kellonaika, kuun kierto kuin myös ostajan pärstänkerroin. Todennäköisesti saat ostettua tuotteesi hieman edullisemmin, mikäli et näytä turhan rikkaalta Rolex kelloinesi ja timanttikoruinesi. Tämä vinkki on ehkä totta Suomessakin. Esim. autonkorjauspalvelut on sellainen palvelu, jossa hinnoittelu on joskus aika summittaista. Ehkä voi käydä niin että opiskelijan näköisen auto korjataan aavistuksen halvemmalla kuin pukupäisen johtajan.

Kaksi lompakkoa

Jaa kuitenkin omaisuutesi pariin eri paikkaan tai lompakkoon. Mikäli sinut ryöstetään niin todennäköisesti riittää että annat ryöstäjälle vain toisen lompakon. Ryöstäjä on itsekin hermona ja kiireinen ja hän tuskin ehtii ajattelemaan sitä että minkälaisen lompakon saa.

Trimmaa istutuksiasi

Trimmaa istutuksiasi. Varkaat valitsevat semmoisen kohteen, jossa he saavat touhuta kaikessa rauhassa uteliailta katseilta, esim. tuuhean pihakasvillisuuden peitossa.

Soita poliisi jos kolarin syyllisyys on vähänkin epäselvä

Jos kaikesta varovaisuudesta huolimatta ajat kolarin liikenteessä, soita tapahtuneesta aina poliisille. Jos poliisi tulee paikalle ja syyllisyyskysymys on vähänkin epäselvä, ei omaa syyllisyyttä kannata heti myöntää vaan antaa poliisin selvittää asia. Jos myöntää syyllisyytensä kolaripaikalla ja huomaakin myöhemmin että olikin syytön, joutuu silti kärsimään syyllisen seuraamukset esim. nousseiden vakuutusmaksujen muodossa.

Lukijan vinkki