Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Laukkuvarkaiden varalle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruuhkassa esimerkiksi markkinoilla tai täydessä linja-autossa taskuvarkaalla on helppo tehtävä avata reppusi vetoketju ja varastaa sieltä tavaraasi. Hyvä vinkki hidastaa varkaan toimintaa on napsauttaa vetoketjut yhteen alla olevan kuvan mukaisesti. Näin vetoketjujen avaaminen ei käykään ihan käden käänteessä, rosvoltakaan.

 

reppu

Nopeuta kirjautumistasi

Meneekö sinulla paljonkin aikaa siihen, että etsit vihkosta eri verkkopalveluiden salasanoja? tai sitten siihen että tilaat uusia salasanoja hukkaan menneiden tilalle? Myös kunnollisten salasanojen kirjoittaminen vihkosta tietokoneelle vaatii yllättävän paljon aikaa, sillä nykyisin suositellaan ja monet sivustot vaativatkin, että salasanasi on riittävän vaikea arvata tai ratkoa hakkerointiohjelmalla.  Hyvä salasana on esimerkiksi ”H5!z//7ShHY”. Erikoisen huonoja salasanoja ovat mm. seuraavat ”qwerty”, ”salasana”, syntymäaikasi, nimesi tai vaikka vaimosi, miehesi, lapsesi tai koirasi nimet.

Ratkaisu tähän on salasanojen hallintoohjelmisto. Ehkä paras näistä on suomenkielinen internet-selaimiin asennetava LastPass-lisäosa, joka tallentaa eri verkkopalveluiden salasanat turvaan virtuaaliseen kassaholviin, jonne pääset  yhdellä salasanalla. Tämä nopeuttaa huomattavasti aikaasi, säästää samalla sähköä siltä ajalta, minkä tietokone olisi päällä kun etsit ja kirjoittelet salasanoja. Lisäksi tietoturvasi paranee, kun voit käyttää jokaisessa palvelussa turvallisempia salasanoja, kuin koirasi nimeä. LastPass on ilmainen käyttää tietokoneella. Maksullisia lisäosia on saatavilla mm. älypuhelinkäyttöä varten.

 

 

 

Lompakko poikittain taskuun

Jos sinun on jostain syystä pidettävä lompakkoa tavallisessa taskussa, niin mikäli  mahdollista säilytä lompakkoa vaakasuorassa. Tällöin näppäräsormisilla taskuvarkailla on huomattavasti vaikeampaa napata lompakkosi, koska tällöin lompakon yläreuna sijaitsee syvemmällä taskun pohjalla, jolloin siihen terttuminen on paljon vaikeampaa. Lisäksi poikittaisen lompakon pois vetäminen taskusta aiheuttaa paljon enemmän kitkaa kuin pystyssä olevan,  jolloin sen saaminen ulos parilla sormella on paljon vaikeampaa ja huomaat mahdolliset varkauden myös paremmin.

Opettele havaitsemaan rekisterinumerot

Opettele havainnoimaan (ja muistamaan) autojen rekisterinumerot , näin voit saada syyllisen nalkkiin. Esim. jos joku tunkee kolmion edeltä autosi kylkeen ja häipyy paikalta nopeasti, syyllisen saa paremmin kiinni rekisterinumeron perusteella kuin että kyseessä oli ”pieni punainen auto” tai ”keskikokoinen musta perheauto”. Vaikka et muistaisikaan koko rekisterinumeroa, niin jo muutamakin kirjain ja numero auttaa selvittämään syyllistä. Muuten voi koko kolaus mennä omaan piikkiin.

Lukijan vinkki

Huom! Oheinen kuva on kuvitusmateriaalia, eikä liity mitenkään autojen kolhimiseen tai kolaripaikalta pakenemiseen.

Merkitse tavarasi aurinkoenergialla

Merkitse omat tavarasi ilmaiseksi polttamalla niihin nimesi tai nimikirjaimesi suurennuslasilla. Näin omaisuuden merkitsemiseen ei kulu tippaakaan maalia tai tussia. Ole kuitenkin varovainen paloturvallisuuden kanssa ja varaa haravanvarsia arvokkaampia tavaroita merkitessäsi lähelle esim. sammutuspeite ja vettä. Suurennuslasilla voit toki polttaa myös suurempia kuvia ja merkintöjä. Tällöin voit tehdä esim. foliopaperista sapluunan. Voit esim. polttaa talosi portin pieleen talosi numeron.

Tyhjennä lompakko turhista korteista ennen matkaa

Kun lähdet matkalle, lompakko kannattaa tyhjentää ennen matkaa turhasta tavarasta (=korteista) mitä matkalla ei tarvita. Esim. kotikuntasi kirjastokortilla ei ole paljoa käyttöä esim. Keski-Euroopan lomamatkalla. Jos kirjastokortti on mukana lompakossa ja lompakko katoaa matkalla, tulee ko. kortin uusimisesta lisäharmia matkan jälkeen. KELA-kortti ym. tyyppiset kortit on syytä ottaa harkinnan mukaan matkalle.

Lukijan vinkki

Auton antennista

Jos autosi radion antenni joutuu ilkivallan kohteeksi usein tai sitten se tuhoutuu autopesussa, harkitse uudeksi antenniksi tuulilasiin liimattavaa sisäantennia. Tällä saadaan yhtä hyvä kuuluvuus kuin ulkopuolisella antennilla eikä sitä voida väännellä solmuun kuten ulkopuolista antennia. Ainoastaan mahdollisen tuulilasin vaihdon yhteydessä antennin "langat" joutuu uusimaan.

Lukijan vinkki

Kulje vastavirtaan

Yritä mahdollisuuksien mukaan kulkea vastavirtaan, eri suuntaan kuin muut turistit. Ihmispaljoudessa taskuvarkaan on helppo seurata sinua pitkiäkin matkoja ja kytätä hyvää paikkaa napata esim. selkärepustasi tavaraa. Kun kuljet eri suuntaan kuin muu massa niin myös taskuvarkaus on huomattavasti vaikeampaa.

Lehti alas luukusta

Mikäli asut kerrostalossa ja tilaamasi lehti toimitetaan varhaisjakeluna, kirjoita oveen lappu "Työnnä lehti alas asti luukusta, kiitos!" tjsp. Kun lehti on pudotettu luukusta lattialle, ei kukaan porraskäytävässä kulkeva henkilö voi varastaa lehteäsi ilman jotain poimintavälineitä. Toinen, ehkä tärkeämpi syy, on se, että luukussa puoliksi törröttävä sanomalehti pitää luukun auki. Jos kerrostalossa syttyy tulipalo, myrkylliset savukaasut kerääntyvät yleensä porraskäytävään, josta ne pääsevät puoliavoimen postiluukun kautta työntymään juuri sinun asuntoosi. Jos lehti olisi pudotettu lattialle, luukku olisi kiinni ollessaan tiiviimpi ja savukaasuja ei pääsisi niin paljon asuntoosi. Näin voit säästää henkesi!

Lukijan vinkki.