Lentokonebongaus

Halpa ajanviete lasten kanssa on mennä lentoaseman lähelle katsomaan laskeutuvia lentokoneita. Myös aikuiset voivat jalostaa tätä lentokoneiden spottaamista pidemmälle. Harrastuksessa pidemmälle edistyneetkin tarvitsevat ainoastaan kynän ja lehtiön ja digikameran, joilla voit pitää kirjaa niiden koneiden rekistereistä ja tyypeistä, jotka olet nähnyt. Kokeneemmilla harrastajilla on mukana myös skanneri, joilla pystyy kuulemaan koneiden ja lennonjohdon keskustelut ja suuntaamaan tarvittaessa oikean kiitoradan äärelle.

Luottokorttien uusiokäyttöä

Vanhaksi menneitä käytettyjä  pankki- ja  luottokortteja voi uusiokäyttää lautapeleissä, kuten monopolissa ja Afrikan tähdessä, leikkirahana vaikkapa hukkaan menneiden leikkirahojen tilalla. Voitte esimerkiksi sopia että eri väriset luottokortit ovat eri arvoisia tai minkä värinen luottokortti tahansa on esimerkiksi 10 000 euron arvoinen. Sääntöjä voi tietenkin muokata myös siten, että luottokortilla saa luottoa pelin pankista.

Ilmaiseksi eduskuntaan

Ilmainen ja mielenkiintoinen harrastus on politiikka. Esimerkiksi oman kaupungin- tai kunnanvaltuustosi kokoukset ovat yleensä julkisia ja näitä kokouksia saa mennä ilmaiseksi valtuustosaliin seuraamaan. Ilmainen nähtävyys on myös Suomen eduskunta. Yleisö voi seurata kaikkia täysistuntoja ilmaiseksi yleisölehteriltä. Eduskuntaan voi päästä vierailemaan ilmaiseksi myös arkisin virastoaikana pienessä ryhmässä varaamalla ajan etukäteen. Vierailu on mahdollista myös EU:n instituutioissa mm. Brysselissä ja Strasbourgissa. Harrastusta voi jatkaa pidemmälle esimerkiksi alkamalla itse kunnallisvaaliehdokkaaksi omassa kunnassasi.

Myös muihin yhteiskunnalle tärkeisiin organisaatioihin pääsee yleensä tutustumaan ilmaiseksi. Esim. käräjäoikeuksien oikeuskäsittelyjä pääsevät myös vieraat kuuntelemaan. Monesti esim. seksuaalirikoksia käsitellään suljetuin ovin yksityisyyden suojaamiseksi, mutta muut jutut ovat yleensä avoimia. Varsinkin suuremmilla paikkakunnilla käräjäoikeuksissa käsitellään  samanaikaisesti monia juttuja. Näistä voit valita ne, jotka sinua kiinnostavat eniten.

Joulukorteista lapsille palapeli

Joulukortit voi jälkikäyttää ja hyödyntää ne mökillä leikkaamalla ne lapsille "palapeleiksi", kun naperoilla ei ole mitään tekemistä sadepäivinä

Lukijan vinkki

Hyödynnä lähiliikuntapaikkasi ja jopa lasten leikkipuistot

Hyödynnä lähiliikuntapaikkasi ja jopa lasten leikkipuistot. Monet eivät tule ajatelleeksi että esim. monen urheilukenttien ja kuntoratojen yhtydessä on ilmaisia kuntoilupaikkoja, joissa on esimerkiksi puolapuita, paikkoja tehdä vatsalihaksia tai jopa nostella eripainoisia tukkeja. Myös lasten leikkipuistoissa on monesti hyvinkin monenlaisia mahdollisuuksia kuntoiluun. Lähes joka leikkipuistossa on ainakin tankoja, jotka kestävät mm. aikuisenkin leuanvedot.

Ajanvietettä vieraille

Kuvittele että sinulle tulee vieraita jostain kaukaa ja mieti mitä heille näyttäisit paikkakunnallasi. Käy siis ensin itse tutustumassa paikkohin, että voit viedä vieraat tutustumaan mienkiintoisiin nähtävyyksiin ja osaat suositella missä kannattaa käydä ja mistä vieraasi voisivat olla kiinnostuneita.

Lukijan vinkki

Halpa harrastus lapsille ja aikuisille on askartelu

Halpa harrastus lapsille ja aikuisille on askartelu. Askartelet kaikkein edullisimmin kun hyödynnät mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja. Askarteluun sopivia luonnonmateriaaleja ovat mm. oljet, kaislat, sammalet, jäkälät, pajut, risut, havut, lehdet, lumi, jää, hiekka, turve tai jopa ruoan tähteet, kuten hedelmien kuoret yms. Netistä löydät googlaamalla paljon askarteluvinkkejä. Mikäli olet etevä voit koettaa myös myydä askartelujasi esim. myyjäisissä ja ansaita vähän taskurahaa tai tehdä hyväntekeväisyyttä.

Edullinen ja hyödyllinen harrastus on kasvitiede

Edullinen ja hyödyllinen harrastus on kasvitiede. Useimmilla kasviharrastajilla on oma näytekokoelma, eli herbaario, jossa säilötään prässättyjä kasveja. Kasvinäytteiden ohella harrastajat kirjoittavat kasvista muistiin myös olennaisia tietoja, kuten kasvupaikka, sijainti, runsaus, seuralaislajit. Muista myös että uhanalaiset kasvit ovat kauniimpia luonnossa. Näistä voi keräämisen sijaan ottaa tarkkoja valokuvia. Putkilokasvilajeja on Suomessa yli 2500. Lisäksi monet kasviharrastajat keräävät myös jäkäliä, sammalia ja sieniä.

Kirpputorin lehdet postilaatikkoon

Osta kirpputorilta edullisesti nippu hyväkuntoisia sarjakuvalehtiä. Laita nämä lehdet yksitellen esim. pari kerta kuukaudessa kuukaudessa postilaatikkoonne ja anna lapsesi hakea posti. Näin lapsi ilahtuu saadessaan lehden ikään kuin hänelle tilattuna kotiin.

Katso muiden ampumia raketteja

Kaikkein halvinta ja ympäristöystävällisintä on katsella muiden ampumia ja ostamia raketteja. Jos on lapsia, pienetkin omat paukut riittävät antamaan heille iloa ja jännitystä.

Lukijan vinkki