Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Korvaa sähkösyöpöt uusilla

Vaihda vanhat sähkösyöpöt jääkaapit, pakastimet ym kodinkoneet uusiin, joissa energiankulutus on paljon pienempi kuin vanhoilla. Sähkölaskut pienenevät ihmeteltävän paljon.

Lukijan vinkki

Ei tummia kuvia jääkaapin oveen

Älä kiinnitä jääkaapin/pakastimen oveen isoja tummasävyisiä kuvia tms. Kylmälaitteiden ovet ovat tarkoituksella valkoisia, jotta ne heijastavat mahdollisimman paljon valoa ja lämpöä pois. Jos ovessa on paljon tummia valokuvia tms. grafiikkaa, nämä lämpenevät helposti esim. auringonsäteiden vaikutuksesta. Koska kuva on kiinni ovessa, lämpö johtuu kylmälaitteen oven läpi ja se puolestaan nostaa kylmälaitteen sisälämpötilaa -> kompressori käy useammin ja kuluttaa enemmän sähköä.

Lukijan vinkki

Auta jääkaappia säästämään sähköä

Jäädytä vettä paukkupakkasilla esim. tyhjissä mehukatti-purkeissa ja laita ne jääkaappiin ylähyllylle sulamaan. Tällöin sulamiseen kuluva lämpö jäähdyttää jääkaapin sisältöä, jolloin sähköä ei kulu kylmän tuottamiseen. Kokeilemalla opit, kuinka paljon jäätä riittää jääkaapin kylmänä pitämiseen.

Lukijan vinkki

Vesikaukalo

Laita myös jääkaapin ja pakastimen alle vesikaukalo suojaamaan keittiötäsi vesivahingolta. Jääkaapista voi rikkoutua mm. vettä sisältävä haihdutuskaukalo. Näin huomaat mahdollisen vuodon ennen kuin se aiheuttaa suurempia vesivahinkoja.

Täyteen mutta ei liian täyteen

Jääkaappi ja pakastin kannattaa pitää melko täynnä, ainakin 75 % täynnä, mutta älä täytä jääkaappiasi liian täyteen, sillä liian täydessä jääkaapissa elintarvikkeet estävät viileän ilman kiertämisen vapaasti. Sähkönkulutus voi tällöin kasvaa huomattavasti. Lähes täyden pakastimen tai jääkaapin pitäminen viileänä vie vähemmän energiaa kuin tyhjän, joten säästät näin sähköä. Jos pakastin tai jääkaappi ei ole täynnä, laita sinne vedellä täytettyjä muovipulloja tai vaikkapa tyhjiä hiutale yms. pahvipakkauksia tai sanomalehtiä tilan täytteeksi.

Automaattinen oven suljin

Mikäli lapsillasi on tapana unohtaa sulkea jääkaapin ovi kunnolla, kallista jääkaappiasi hieman taaksepäin ruuvaamalla etumaisia jalkoja aavistuksen pidemmäksi. Tällöin lapsilta sulkematta jäänyt jääkaapin ovi sulkeutuu automaattisesti painovoiman vaikutuksesta eikä lämpöä pääse karkaamaan. Jääkaappia pitäisi valmistajien ohjeiden mukaan pitää mahdollsimman vaakatasossa, mutta mikäli lapsillasi unohtuu usein sulkea ovi niin pienellä kallistuksella säästät vuodessa paljon. Lisäksi ruokasi eivät pääse pilaantumaan niin äkkiä.

Pakastimen ja jääkaapin lämpötila oikeaksi

Pakastimen lämpötilan pitäisi olla -18 celsiusastetta ja jääkaapin keskihyllyltä mitattuna +5 celsiusastetta. Voit mitata jääkaapin lämpötilan oikeaoppisesti laittamatta illalla lämpömittari vesilasiin, joka sijoitetaan keskihyllylle ja lukemalla aamulla mittarin lukeman. Säädä termostaattia pienemmälle mikäli lämpötila on liian kylmä.

Useimmin käytetyt ruoat oviin tai niiden lähelle

Sijoita sellaiset ruoat jääkaapin oviin tai ovien lähelle, joita käytät useimmin. Vastaavasti sellaiset ruoat joita tarvitaa harvemmin kannattaa sijoittaa jääkaapin takaosaan. Tällöin minimoit ajan, jonka jääkaappi on auki.

Tarkasta tiivisteet

Tarkasta kerran vuodessa, että jääkaapin ja pakastimen ovien tiivisteet ovat ehjät ja tiiviit.