Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Sulata pakasteet jääkaapissa

Sulata sellaiset pakasteet jääkaapissa, joita aiot syödä seuraavan päivän aikana. Tällöin sinun ei tarvitse kiireessä sulattaa ruokaasi mikroaaltouunissa. Voit jopa säästää aavistuksen jääkaapin energiakuluissa, koska jäätyneet pakasteesi viilentävät jääkaappia yön aikana.

Pyyhi ylimääräinen kosteus

Pyyhi ylimääräinen kosteus esim. limsapullon kyljestä ennen kuin panet sen jääkaappiin tai pakastimeen. Ylimääräinen kosteus lisää huurtumista ja tuo turhaa lämpöä sisälle jääkaappiisi/pakastimeesi, jolloin energiankulutus kasvaa.

Imuroi kylmälaitteiden taustat

Muista imuroida keittiön kylmälaitteiden takaosat ja katto säännöllisesti. Vähintään pari kertaa vuodessa. Tämä parantaa laitteiden energiatehokkuutta, pidentää laitteiden käyttöikää sekä ennaltaehkäisee myös tulipalojen syttymistä.

Mittaa vanhan jääkaappisi tai pakastimesi sähkönkulutus

Mittaa vanhan jääkaappisi tai pakastimesi sähkönkulutus. Mikäli kulutus on suuri voi olla kannattavaa vaihtaa se uuteen ja energiatehokkaaseen malliin, vaikka se olisikin muuten ihan toimiva peli. Wikipedian mukaan vuonna 1975 amerikkalaisen jääkaapin vuosittainen sähkönkulutus oli 1800 kilowattituntia. Kiristettyjen säädösten ansiosta vuoteen 1980 mennessä jääkaappien vuosittainen sähkönkulutus laski 1400 kWh:iin. Nykyiset energiatehokkaat jääkaapit kuluttavat sähköä jopa ainoastaan 0,3 kWh päivässä mikä tekee 109 kWh vuodessa. Eli siis 1290 kilowattituntia vähemmän kuin vuonna 1980. Koska yksi kilowattitunti maksaa siis siirtomaksuineen, sähköveroineen ja huoltovarmuusmaksuineen noin 10 senttiä niin 1290 kWh:n säästö tekee jo 129 euroa vuodessa. Mikäli kyseessä on jääkaappipakastin niin säästösi on vielä paljon suurempi.

Suunnittele etukäteen mitä otat jääkaapista ja pakastimesta

Suunnittele etukäteen mitä otat jääkaapista tai pakastimesta ennen kuin avaat oven. Jokainen oven avaus nostaa kylmäkoneiden lämpötilaa sitä enemmän mitä pidempään pidät ovea auki.

Hävitä kylmälaitteet asianmukaisesti

Hävitä vanhat kylmälaitteesi asianmukaisesti, sillä vanhoissa jääkaapissa kylmäaineet ovat CFC-yhdisteitä, eli freoneja, jotka tuhoavat tehokkaasti otsonikerrosta. Vie ne ilmaiseksi sähkö- ja elektroniikkaromua vastaanottaviin pisteisiin. Katso tarkemmat tiedot oman kuntasi jätehuollon sivuilta.

Järkeistä ruoan sijoittelu

Järkeistä ruoan sijoittelu pakastimessasi. Sijoittele esim. aina mustikat tietylle hyllylle, mansikat tietylle hyllylle, viinimarjat tietylle hyllylle jne. Näin sinun ei tarvitse sitten pakastimen ovi avoinna alkaa etsimään haluamaasi elintarviketta kun tiedät heti oven avattuasi, mistä niitä etsiä.

Pyri minimoimaan aika, jonka ruoka on lämpimässä

Pyri minimoimaan aika, jonka ruoka on lämpimässä. Tämä koskee niin kaupasta kotiin kuljetusta kuin ruokapöydällä oloaikaa. Tultuasi kotiin pura ostoksen välittömästi jääkaappiin tai pakastimeen. Myöskaan esim. vieraita odotellessa ruokia ei kannata tuntikausia etukäteen kattaa pöytään. Ruoan säilyvyys paranee huomattavasti kun kylmäketju ei katkea. Tällöin joudut heittämään pois vähemmän ruokaa pilaantumisen vuoksi.

Pakkaa suljettuun astiaan tai pussiin

Pakkaa ruokasi suljettuun astiaan tai pussiin ennen kuin laitat ne pakastimeen tai jääkaappiin. Tämä vähentää sähkönkulutusta ja huurteen muodostumista. Myös jääkaappiin laitettavat nestekannut kannattaa peittää kannella. Kosteimmat ruoat voi myös peittää esimerkiksi täytekakun kannella.