Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Yhdellä ovenavauksella

Kun laitat ruokapöydästä esillä olleita ruokia takaisin jääkaappiin, kokoa ruoat ensiksi pöydälle jääkaapin läheisyyteen. Kun ruoat on ensin laitettu jääkaapin viereen voit ripeästi laittaa kaikki ruoat yhdellä oven avauksella takaisin jääkaappiin. Muuten joudut aukomaan jääkaappia useampaan otteeseen ja lämpöä karkaa enemmän. Muista tämä myös toisinpäin, eli ota kerralla kaikki tarvitsemasi ruoat pois jääkaapista kun alat syömään.

Hyödynnä parveke

Syksyllä ja keväällä voi osan elintarvikkeista säilyttää vaikkapa parvekkeella jääkaapin asemesta, esim. isot limsapullot ja saunaoluet. Jos viitseliäisyyttä riittää, voi säilyttää enemmänkin ja jääkaapin voi vaikka sammuttaa. Muista huolehtia tässä tapauksessa kuitenkin siitä, ettei esim. linnut pääse likaamaan ruokiasi parvekkeella. Leivonnaiset yms. kuumat ja lämpimät ruot kannattaa jäädyttää niin ikään ulkona ennen jääkaappiin laittamista. Talvella sääolosuhteiden salliessa voit säilyttää pakasteita ilman sähkökulutusta parvekkeella. Voit myös jäädyttää vettä esim. mehukateissa ja laittaa kannut sulamaan jääkaappiin, jolloin ne viilentävät jääkaappia sulaessaan ja vähentävät sähkökulutusta.

Lukijan vinkki

Seuraa jääkaapin elintarvikekiertoa

Suuren säästön ruokataloudessa saa seuraamalla jääkaapissa elintarvikekiertoa niin, etteivät ruuat pääse vanhenemaan ja pilaantumaan. Kaupassa kannattaa tarkistaa päiväykset, ja jos on itse lähdössä esim. matkoille, kannattaa ostaa silloin vain pitkällä päiväyksellä olevia elintarvikkeita.

Lukijan vinkki

Sama paikka

Säilytä jääkaapissasi ruokia aina samassa paikassa, näin sinun on helppo katsoa mitä tarvitsee kaupasta tuoda. Näin säästyt jatkuvalta kaupassa ramppaamiselta.

Tämä pätee muuhunkin kaappiin kuin jääkaappiin. Tästä että jokainen tavara on omalla paikallaan, on myös se etu, että tiedät ennen jääkaapin oven avaamista mistä margariini, leikkeleet, maito jne. löytyvät NOPEASTI. Mitä vähemmän aikaa jääkaapin ovi on auki, sitä vähemmän jääkaapin sisätilan lämpötila nousee ja sitä vähemmän jääkaappisi käyttää sähköä jääkaapin kylmentämiseen.

Lukijan vinkki

Siivoa jääkaappi säännöllisesti

Siivoa jääkaappi ja inventoi sekä sulata pakastin säännöllisin väliajoin, voit löytää yllätyksiä!

Lukijan vinkki

Lämpötila vuodenajan mukaan

Säädä jääkaapin lämpötilaa vuodenajan mukaan. Talvella jääkaappia voi pitää vähän lämpimämmällä kuin kesäisin, sillä kun elintarvikkeiden kylmäketju ei pääse talvella katkeamaan matkalla kaupasta kotiin samalla tavalla kuin kesällä. Kesällä kaupassa käydessäsi elintarvikkeet lämpenevät matkan aikana varsinkin kuumassa autossa niin paljon, että voi mennä tunteja kunnes sekä jääkaapin että sinne pantujen elintarvikkeiden lämpötila jäähtyy haluttuun lämpötilaan.

Korvaa sähkösyöpöt uusilla

Vaihda vanhat sähkösyöpöt jääkaapit, pakastimet ym kodinkoneet uusiin, joissa energiankulutus on paljon pienempi kuin vanhoilla. Sähkölaskut pienenevät ihmeteltävän paljon.

Lukijan vinkki

Ei tummia kuvia jääkaapin oveen

Älä kiinnitä jääkaapin/pakastimen oveen isoja tummasävyisiä kuvia tms. Kylmälaitteiden ovet ovat tarkoituksella valkoisia, jotta ne heijastavat mahdollisimman paljon valoa ja lämpöä pois. Jos ovessa on paljon tummia valokuvia tms. grafiikkaa, nämä lämpenevät helposti esim. auringonsäteiden vaikutuksesta. Koska kuva on kiinni ovessa, lämpö johtuu kylmälaitteen oven läpi ja se puolestaan nostaa kylmälaitteen sisälämpötilaa -> kompressori käy useammin ja kuluttaa enemmän sähköä.

Lukijan vinkki

Auta jääkaappia säästämään sähköä

Jäädytä vettä paukkupakkasilla esim. tyhjissä mehukatti-purkeissa ja laita ne jääkaappiin ylähyllylle sulamaan. Tällöin sulamiseen kuluva lämpö jäähdyttää jääkaapin sisältöä, jolloin sähköä ei kulu kylmän tuottamiseen. Kokeilemalla opit, kuinka paljon jäätä riittää jääkaapin kylmänä pitämiseen.

Lukijan vinkki