Huumorivinkki: Sairasta pitkään

Sairasta pitkään, säästä rahaa. Jos saat jonkun flunssan ja vähän kuumetta, älä pidä kiirettä sen paranteluun. Kun makaat flunssassa ja pienessä kuumeessa peiton alla, et voi kuluttaa samalla paljoa (ei tee mieli lähteä shoppailemaan, ruoka ei maistu, auto seisoo pihassa jne.) Kannattaa olla kuitenkin tarkkana ja pitää tauti lapasessa ettei se pahene ja muutu esim. keuhkokuumeeksi, jonka hoito voi muodostua kalliiksi. Näin säästät rahaa, etenkin jos olet vaikka työttömänä eikä kukaan esim. työpaikalla kaipaile.

Lukijan vinkki

Vertaile silmälasien pakettitarjouksia

Silmälaseissa täsmällisen hintaiset pakettitarjoukset ovat usein edullisempia muihin prosenttialennuksilla oleviin tarjouksiin verrattuna, koska usein alennusprosentti koskeekin sitten vain joko kehyksiä tai pelkästään linssejä. Vertailu kannattaa.

Lukijan vinkki

Säästä terveyskeskumaksuissa

Lukijan vinkki. Jos kotikunnassasi on käytössä vuosittain terveyskeskusmaksu ja sairastut loppuvodesta/vähemmän kiireellinen vaiva (etkä ole koko vuonna käynyt), esim. joulukuun loppupuolella kannattaa yrittää sinnitellä vuodenvaihteen yli. Muutoin joudut maksamaan kuluvan vuoden tk-maksun ja mahdollisesti seuraavan vuoden maksun esim. tarkastuskäynnin muodossa. HUOM!!! Akuuteissa ja vakavissa tapauksissa (rintakivut, sydänkohtaus, diabetes ym.) ei kannata jäädä kotiin potemaan ja säästämään eli kannattaa käyttää TERVETTÄ JÄRKEÄ!!!

Lukijan vinkki

Lumi ja jää turruttavat makuhermot

Mikäli sinun pitää ottaa joku pahan makuinen lääke etkä saa sitä muuten alas kuin esim. limpparia juomalla, niin ilmainen ja kaloriton tapa saada nieltyä pahan makuinen lääke on laittaa suuhun jääpala tai vaikkapa lunta. Kylmä turruttaa makuhermot ja makuaistin ja pian lääkkeen paha maku ei enää tunnu niin pahalta. Tätä vinkkiä voi tietenkin soveltaa myös pahalta maistuviin ruokiin, jolloin ruoan hävikki ehkä vähän pienenee.

Jos vatsa ei toimi

Jos vatsa ei toimi, ei kannata ensimmäisenä rynnätä ostamaan kalliita ulostuslääkkeitä. Aluksi kannattaa lisätä kuitua (puuroa, pellavansiemeniä/rouhetta). Luumuja voi kokeilla myös, magnesiumkin saattaa auttaa. Tyhjään mahaan jos aamulla ottaa vitamiinit, voi myös vatsan toiminta saada vauhtia. Maitohappobakteeritkin on parempi vaihtoehto kuin ulostuslääke, koska tasapainottavat suolta.

Lukijan vinkki

Kookosöljy

Kookosöljy on oikea monikäyttö-öljy. Se käy monenlaiseen-> ihovoiteeksi, huulille, aurinkovoiteeksi. Jopa kurkkukipu saattaa lähteä kun ottaa sisäisesti.

Lukijan vinkki

Syö vitamiineja

Vitamiineja kannattaa ottaa. Auttaa mm. flunssan ehkäisyyn. Harva saa ravinnosta tarpeeksi vitamiineja. Esim. D-vitamiini on hyvä lihaksille, luille ja auttaa kipuun. Valkosipulinkin ehkäsee flunssaa. Monipuolinen ravinto ja liikunta on kaiken A ja O.

Lukijan vinkki

Ilmaisia näytepakkauksia

Kun käyt lääkärillä ja lääkäri määrää sinulle jotain lääkettä, kysy onko lääkärillä lääketehtaiden hänelle jakamia ilmaisia näytepakkauksia lääkkeistäsi tai sen rinnakkaislääkkeistä. Esim. ihotautilääkäreillä on toisinaan paljonkin näytepakkauksia esim. eri valmistajien perusvoiteista.

Halpa hoito hyönteisten puremiin

Halpa ja tehokas hoito hyttysten ja muiden itikoiden puremiin on saippua. Levitä hieman saippuaa pistokohtaan niin kutina helpottaa nopeasti. Ylläpitäjää vinkattiin tästä vinkistä ja kokeilin sitä tottakai myös itse. Saippuaa ei paljoa tarvita, ja hyvin tuntuu toimivan myös halpamarketin nestesaippua.

Kysy rinnakkaislääkkeitä

Muista aina apteekissa kysyä että onko samaa lääkettä saatavana edullisempana. Apteekit ovat pyydettäessä velvollisia vaihtamaan lääkkeesi edullisimpaan. Rinnakkaislääkkeen myyntiluvan myöntämisen edellytys on se, että sen on osoitettu olevan biologisesti samanarvoinen alkuperäislääkkeen kanssa. Sidos-, ja makuaineissa ja ulkonäössä voi olla eroja. Yksi käytetyimmistä särkylääkkeistä on tulehduskipulääke ibuprofeeni. Halvin ibuprofeenivalmiste lienee hämeenlinnalaisen Vitabalans Oy:n valmistama Ibumax. Toinen edullinen ja samalla Euroopan suurin rinnakkaislääkevalmistaja on Ratiopharm. http://www1.ratiopharm.com/ww/fi/pub/home.cfm Ylläpitäjän suosittelemia sivustoja on mm. KELAn ja terveysportti.fi -sivustolla oleva lääkkeiden hintavertailu, josta voi katsoa kaikkien lääkkeiden hinnat myös eri pakkauskoissa. Lisäksi näet tietoja lääkkeen korvattavuuksista. Kelan sivusto löytyy tästä linkistä: http://asiointi.kela.fi/laakekys_app/LaakekysApplication ja terveysportin tästä http://www.terveysportti.fi/terveysportti/geneerinen.koti

Lisätietoja: