Huumorivinkki: Sairasta pitkään

Sairasta pitkään, säästä rahaa. Jos saat jonkun flunssan ja vähän kuumetta, älä pidä kiirettä sen paranteluun. Kun makaat flunssassa ja pienessä kuumeessa peiton alla, et voi kuluttaa samalla paljoa (ei tee mieli lähteä shoppailemaan, ruoka ei maistu, auto seisoo pihassa jne.) Kannattaa olla kuitenkin tarkkana ja pitää tauti lapasessa ettei se pahene ja muutu esim. keuhkokuumeeksi, jonka hoito voi muodostua kalliiksi. Näin säästät rahaa, etenkin jos olet vaikka työttömänä eikä kukaan esim. työpaikalla kaipaile.

Lukijan vinkki

Hae samalla reseptillä kerralla niin paljon lääkkeitä kuin saat

Apteekissa lääkkeen hintaan lisätään 0,42 euron suuruinen toimitusmaksu ostokertaa kohti. Maksu on sama riippumatta toimitettujen lääkkeiden määrästä tai pakkauskoosta. Näin ollen mikäli sinulla on joku krooninen sairaus, johon joudut syömään samoja lääkkeitä vuodesta toiseen niin kannattaa hakea samalla reseptillä niin paljon lääkkeitä mukaan kuin vain saat.

Kommentteja: Jos sairastaa kroonista sairautta, ei apteekki anna kelan korvaamista lääkkeistä yhtäkään ennenkuin k.o aika on kulunut lääkkeen annostelun mukaan. Mitään lääkkeitä ei siis Kelan kustannuksella voi ostaa varastoon.

Hyvä ja täydentävä kommentti. Näin asia on, mutta tiettyjä lääkkeitä voi silti ostaa varastoon. Esim. tämän sivuston ylläpitäjä sairastaa kroonista psoriartriittia, joka on tuki- ja liikuntaelinsairaus. Minulla on lääkärin resepti ibuprofeenilääkkeeseen, jossa on kaiken varalta melko isot määrät, sillä nivelten tila ja kipujen määrä vaihtelevat. Haen lääkkeitä apteekista aina maksimimäärän mitä saan, mutta koska yleensä pärjään vähemmällä määrällä lääkkeitä mitä reseptissäkin lukee niin apteekista annettava kolmen kuukauden annos riittää minulla yleensä pidempään. Ei lääkkeitäkään kannata turhaan syödä.

Samassa artikkelissa on virheellinen lääkkeen toimitushinta: kokonaan korvattavista, tai osakorvattavista lääkkeistä apteekki laskuttaa väh. 1.50 / lääke

Pyri saamaan hammaslääkäriaikasi opetusterveyskeskukseen

Pyri saamaan hammaslääkäriaikasi opetusterveyskeskukseen. Opetushammashoitoloita on mm. Helsingissä, Turussa, Vaasassa ja Oulussa. Itse varasin juuri ajan Oulun kaupungin suun terveydenhuollon opetusterveyskeskukseen, jossa mm. hampaiden tarkastus on maksuton. Lisäksi hoitomaksut toimenpiteistä riippuen ovat 50-80 % pienemmät kuin Oulun kaupungin muissa hammashoitoloissa. Mahdolliset hammasröntgen- ja proteettiset kulut laskutetaan kuitenkin normaalisi.

Opetushammashoitolaan on yleensä myös paljon lyhyempi jono kuin muihin hammashoitoloihin. Lisäksi hammashoito tehdään siellä varmasti kaikkien oppikirjojen sääntöjen mukaan. Tavallisessa TK:ssa voi ei resurssipulan takia välttämättä näin aina tehdä. Miinuspuolena on se, että hoito on tavallista hoito hitaampaa ja hoitokäynnit kestävät hieman pidempään, koska opettajat tarkistavat toimenpiteet usein myös kesken toimenpiteen ja tietenkin toimenpiteen jälkeen. Kannattaa myös muistaa että kaikki yksityishammaslääkäritkin ovat työskennelleet aikoinaan opetushammashoitolassa, ehkäpä vain vähän aikaa sitten.

KELAn lääkekorvaukset

Lääkelain mukaan lääkkeiden hinnat ovat kaikissa apteekeissa samat. Kelan maksama lääkekorvaus myönnetään suurimmalle osalle lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä. Korvauksen saa suoraan apteekissa esittämällä Kela-kortin. Vuonna 2012 lääkekatto omavastuu on 700,92 euroa. Kun olet maksanut vuodessa lääkkeiden omavastuita yli 700,92 euroa niin tämän jälkeen Kela alkaa korvata kaikki lääkkeesi kyseisen loppuvuoden ajalta. Sinulta peritään ainoastaan 1,50 euroa per lääke kun ostat lisää lääkkeitä apteekista. Tätä 700,92 euron kattoa kannattaa yrittää hyödyntää esimerkiksi siten, että ajoittaa lääkeostot sen vuoden puolelle, jona 700,92 € euron katto on jo ylittynyt tai seuraavan vuoden puolelle, jos tietää että joutuu syömään kalliita lääkkeitä seuraavana vuonna.

Vuonna 2012 KELA korvaa lääkkeitä seuraavasti:

Korvausluokat Korvaus Omavastuu

Peruskorvattavat 42% 0 euroa

Alempi erityiskorvaus 72% 0 euroa

Ylempi erityiskorvaus 100% 3 euroa per lääke

Pillerin puolittaja

Mikäli syöt paljon lääkkeitä ja/tai vitamiineja tai harkitse pillerin puolittajan, jota myös tabletin halkaisijaksi kutsutaan, ostamista. Pillerin puolittajalla saat halkaistua siististi kaikki lääkkeet ja vitamiinit, jolloin tableteista murene juuri mitään ja kalliista lääkkeestä menee mahdollisimman vähän hukkaan. Lääkkeiden puolittaminen ja halkaisu vaikkapa kolmas- tai neljäsosaan on kannattavat siksikin, että vahvemmat lääkkeet ovat suhteessa halvempia kuin miedommat. Miedommissa lääkkeissä on enemmän kaikenlaisia turhia sidos- ja makuaineita, joista ei tietenkään kannata maksaa. Internetin keskustelupalstojen mukaan ainakin potenssilääkkeet mm. viagra soveltuvat erittäin hyvin pilkottaviksi. Keskustele kuitenkin lääkärisi kanssa ennen lääkkeiden puolittamista, sillä kaikkia lääkkeitä ei saa puolittaa sen takia että ne imeytyisivät juuri oikeassa kohtaa mahassasi.

Tietyt lääkkeet kannattaa ostaa ulkomailta

Tietyt lääkkeet kannattaa ostaa ulkomailta. Ensiksi on sanottava että reseptilääkkeiden ostaminen ulkomailta ilman reseptiä on laitonta ja kaikenlainen lääkkeiden internet-tilaaminen ETA -alueen (EU-maat + Islanti, Norja ja Liechtenstein) ulkopuolelta on ehdottomasti kiellettyä, laitonta ja mahdollisesti vaarallistakin. Sen sijaan lääkkeiden ostaminen turvallisesti virallisesta apteekista muista pohjoismaista voi olla hyvinkin kannattavaa. Pohjoismaissa kirjoitetut lääkereseptit kelpaavat myös muissa Pohjoismaissa ja monet sellaiset lääkkeet, joita KELA ei korvaa ovat huomattavan paljon edullisempia Ruotsissa kuin Suomessa. Tällaisia ovat esimerkiksi matkailijoiden tarvitsemat lääkkeet. Ylläpitäjä perheineen osti A-hepatiittia varten tarkoitetun Havrix-rokotteen suomalaisessa reseptillä Haaparannan apteekista Ruotsista lähes puoleen hintaan siitä mitä se olisi Suomessa maksanut. Lisäksi kyseisen lääkkeen myynyt farmaseutti osasi puhua Suomea, joten ohjeetkin tulivat varmasti ymmärrettyä. Ylläpitäjän suosittelema sivusto on www.apoteket.se .

Kyseiseltä sivustolta löydät Ruotsin apteekeissa myytävien lääkkeiden hinnat, joita voit verrata sitten suomen hintoihin. www.apoteket.se -sivustolta löytyvat myös Ruotsin apteekkien yhteystiedot, osoitteet ja aukioloajat. Mikäli käyt esim. Haaparannan apteekissa niin muista että Ruotsin kellonaika on tunnin jäljessä Suomen aikaa.

Lisätietoja:

Ole huolellinen siinä, mihin lasket silmälasisi

Ole huolellinen siinä, mihin lasket silmälasisi, ettet vaurioita niitä esim. istumalla päälle. Myös linssit pöytää vasten saavat naarmuja aikaan, samoin kuuma höyry. Kun hoidat silmälasejasi hyvin, ei tarvitse mennä ennen aikojaan vaihtamaan uusiin.

Lukijan vinkki

Lääkkeet edullisimmin reseptillä

Muista että saat monet lääkkeet paljon edullisemmin reseptillä kuin ilman reseptiä. Joten jos olet menossa lääkäriin niin ei välttämättä kannata hankkia suuria määriä reseptivapaita lääkkeitä ennen lääkärissä käyntiä. Vinkin numero 1 yhteydessä olevasta linkistä näet myös mitkä lääkkeet ovat KELAN korvaamia.

Osta kuukautiskuppi

Osta kuukautiskuppi (lisätietoa esim. http://www.kuukuppikunta.net/) niin sinun ei tarvitse ostaa siteitä tai tamponeita. Samaa kuukautiskuppia voi käyttää 5-10 vuotta, ja vaikka se maksaa noin 30-40 euroa, niin se säästää itsensä takaisin jo huomattavasti lyhyemmässä ajassa. Lisäksi kuukautiskuppi on käytössä miellyttävä ja hygieninen.

Lukijan vinkki

Älä heitä vanhoja reseptejä pois ennen kuin ne menevät umpeen

Älä heitä vanhoja reseptejä pois ennen kuin ne menevät umpeen, mikäli niissä on vielä lääkkeitä saamatta. Mikäli sairastut vuoden kuluessa uudestaan ja tarvitset taas esim. särkylääkettä niin saat ne reseptillä edullisemmin.