Älä osta liian isoja tuotepakkauksia

Tunnettu tosiasia on, että että pakkauskoon kasvaessa tuotteen kilohinta yleensä laskee. Muista kuitenkin, että elintarvikkeilla on rajallinen säilyvyys eli jos asut yksin, mieiti ehditkö syödä kaiken ostamasi elintarvikkeen, esim. juusto, ennen kuin se pilaantuu käyttökelvottomaksi. Tai 5 kg:n porkkanapussin sisällöstä osa ehtii mädäntyä ennenkuin ehdit syöddä porkkanat. Näin 5 kg:n pussi voi tulla lopulta kalliimmaksi kuin 3 kg:n porkkanapussi jonka olet popsinut ennen pilaantumista.

Lukijan vinkki

Kierrä limsapullon korkit tiukalle

Kun kierrät limsapullon korkin tiukasti kiinni, kun olet siitä ottanut juotavaa, estät hiilihapon karkaamisen ja siten lopun limsan pilaantumisen. Toiseksi jos kotonasi pyörii lapsia, nämä eivät tiukkaan kierrettyä korkkia auki niin helposti tai ei ollenkaan. Näin ei tarvitse olla koko ajan kieltämässä lapsia, jolloin säästät limsan lisäksi hermojasi.

Lukijan vinkki

Kata kahvit ekologisesti

Erilaisia kattauksia, joista tulee erilainen määrä tiskiä

Erilaisia kattauksia, joista tulee erilainen määrä tiskiä

 

Voit vähentää turhan tiskin määrää käyttämällä esim. kuvan oikean reunan kattauksen neliön muotoisia astioita, jotka eivät vaadi lautasta kahvi- tai teekupin alle. Näin sinulle jää yksi lautanen vähemmän tiskattavaa per kahvittelija, mikä säästä sekä vettä, energiaa että aikaasi.

Mikäli kuitenkin joudut tekemään perinteisen kattauksen kahvilautasineen ja asetteineen, niin toinen hyvä vaihtoehto on käyttää mahdollisimman pieniä lautasia kahvikupin alla, kuten kuvan ruskean kupin alla on. Näitä mahtuu samaan tiskikoneeseen tuplasti se määrä mitä normaalikokoisia lautasia.

Edullista talkooapua

Jos tarvitset talkooapua kotonasi, esim. polttopuiden kantaminen sisälle liiteriin, muutto tms., kannattaa avustajaa kysellessä palkkioksi tarjota illan (ruoka)ravintolassa. Käytännössä tämä kannattaa toteuttaa siten että marssit talkoojoukon kanssa syö ja juo niin paljon kuin jaksat-tyyppiseen buffetravintolaan (esim. GoldenRax) ja maksat kaikille pöperöt. Näin saat edullisesti talkootyövoimaa ja jokainen voi vetää napansa täyteen ilman että se käy sinulle ylivoimaisen kalliiksi. Joskus kunnon ruoka on parempi vaihtoehto kuin pelkkä kylmä raha kouraan.

CD-levyllä ruoat talteen

Wanhasta naarmuuntuneesta CD-levystä saa mainion kaapimen, jolla voi kaapia talteen  kaiken esimerkiksi ämpäriin tai kattilaan jääneen tapettiliisterin, laastin, betonin, ruoan, taikinen jne. Voit käyttää CD-levyä myös kattilaan pohjaan palaneen ruoan irti hankaamiseen. Halutessasi voit myös leikata saksilla CD-levyn keskeltä poikki, joilloin saat yhdestä levystä kaksi kaavinta.

 

Syödäänkö herkkusi luvatta?

Syövätkö lapsesi ja/tai puolisosi ”luvatta” karkkeja ja muita herkkuja kaapeista? Hyvä keino estää tämä on vaihtaa pakkausten sisältöä siten, että kaadat karkit ja herkut pakkaukseen, joka ei voisi vähempää lapsia kiinnostaa. Tällaisia ovat esim. tyhjä kaurahiutalepakkaus tai pakastevihannespussi. Mikäli herkkuja on säilytettävä kylmässä, niin lapset tuskin osaavat etsiä herkkuja jääkaapin vihanneslokerosta.

Dyykkaa ruokasi

Dyykkaa ruokasi esimerkiksi kaupan roskiksesta. Kaupoilla ei ole oikeutta myydä vanhentunutta ruokaa ja siksi ne joutuvat heittämään pois paljon käyttökelpoista ruokaa, joista vain päiväys on mennyt umpeen. Dyykkaus kuitenkin omalla vastuulla. Myöskaan Saasto.fi -sivusto ei ota vastuuta dyykkauksen seurauksista.

Opettele juomaan vettä

Jos käytät ruokajuomana muuta kuin vettä, kokeilepa aluksi parina päivänä viikossa vettä ruokajuomaksi. Suomessa vesijohtovesi on (yleensä) hyvää ja juomakelpoista. Säästät vähän rahaa, kaloreita tulee vähemmän, eikä ole kaupasta kantamisen vaivaa siltä osin.

Lukijan vinkki

Keitä perunat kuorineen

Keitä perunat kuorineen. Mikäli kuorit perunat ennen keittämistä niistä et saa kuorta irti kovin tarkasti, vaan melko paljon perunaa irtoaa kuoren mukana. Kun kuorit perunat vasta keittämisen jälkeen kuori irtoaa helposti ja pystyt kuorimaan tarkasti vain kuoren irti. Sen sijaan uuniperunat ovat maukkaita kuorineenkin. Ylläpitäjä tekee aina uuniperunoihin marinadin merisuolasta, ruokaöljystä ja grillauskastikkeesta, jolloin kuoret maistuvat parhaalle koko perunassa.

Kaikki margariini talteen

Margariinirasioiden muovikannen alla on vielä toinen foliopaperista tehty suojakansi. Tämä foliopaperi on usein tahriintunut margariiniin. Voitele tällä tahriintuneella foliopaperilla esim. uunivuokat ja pellit, joita tarvitse leivonnassa ja ruoanlaitossa. Saat siten nämäkin margariinit hyödynnettyä.