Älä osta liian isoja tuotepakkauksia

Tunnettu tosiasia on, että että pakkauskoon kasvaessa tuotteen kilohinta yleensä laskee. Muista kuitenkin, että elintarvikkeilla on rajallinen säilyvyys eli jos asut yksin, mieiti ehditkö syödä kaiken ostamasi elintarvikkeen, esim. juusto, ennen kuin se pilaantuu käyttökelvottomaksi. Tai 5 kg:n porkkanapussin sisällöstä osa ehtii mädäntyä ennenkuin ehdit syöddä porkkanat. Näin 5 kg:n pussi voi tulla lopulta kalliimmaksi kuin 3 kg:n porkkanapussi jonka olet popsinut ennen pilaantumista.

Lukijan vinkki

Kierrä limsapullon korkit tiukalle

Kun kierrät limsapullon korkin tiukasti kiinni, kun olet siitä ottanut juotavaa, estät hiilihapon karkaamisen ja siten lopun limsan pilaantumisen. Toiseksi jos kotonasi pyörii lapsia, nämä eivät tiukkaan kierrettyä korkkia auki niin helposti tai ei ollenkaan. Näin ei tarvitse olla koko ajan kieltämässä lapsia, jolloin säästät limsan lisäksi hermojasi.

Lukijan vinkki

Kata kahvit ekologisesti

Erilaisia kattauksia, joista tulee erilainen määrä tiskiä

Erilaisia kattauksia, joista tulee erilainen määrä tiskiä

 

Voit vähentää turhan tiskin määrää käyttämällä esim. kuvan oikean reunan kattauksen neliön muotoisia astioita, jotka eivät vaadi lautasta kahvi- tai teekupin alle. Näin sinulle jää yksi lautanen vähemmän tiskattavaa per kahvittelija, mikä säästä sekä vettä, energiaa että aikaasi.

Mikäli kuitenkin joudut tekemään perinteisen kattauksen kahvilautasineen ja asetteineen, niin toinen hyvä vaihtoehto on käyttää mahdollisimman pieniä lautasia kahvikupin alla, kuten kuvan ruskean kupin alla on. Näitä mahtuu samaan tiskikoneeseen tuplasti se määrä mitä normaalikokoisia lautasia.

Edullista talkooapua

Jos tarvitset talkooapua kotonasi, esim. polttopuiden kantaminen sisälle liiteriin, muutto tms., kannattaa avustajaa kysellessä palkkioksi tarjota illan (ruoka)ravintolassa. Käytännössä tämä kannattaa toteuttaa siten että marssit talkoojoukon kanssa syö ja juo niin paljon kuin jaksat-tyyppiseen buffetravintolaan (esim. GoldenRax) ja maksat kaikille pöperöt. Näin saat edullisesti talkootyövoimaa ja jokainen voi vetää napansa täyteen ilman että se käy sinulle ylivoimaisen kalliiksi. Joskus kunnon ruoka on parempi vaihtoehto kuin pelkkä kylmä raha kouraan.

CD-levyllä ruoat talteen

Wanhasta naarmuuntuneesta CD-levystä saa mainion kaapimen, jolla voi kaapia talteen  kaiken esimerkiksi ämpäriin tai kattilaan jääneen tapettiliisterin, laastin, betonin, ruoan, taikinen jne. Voit käyttää CD-levyä myös kattilaan pohjaan palaneen ruoan irti hankaamiseen. Halutessasi voit myös leikata saksilla CD-levyn keskeltä poikki, joilloin saat yhdestä levystä kaksi kaavinta.

 

Syödäänkö herkkusi luvatta?

Syövätkö lapsesi ja/tai puolisosi ”luvatta” karkkeja ja muita herkkuja kaapeista? Hyvä keino estää tämä on vaihtaa pakkausten sisältöä siten, että kaadat karkit ja herkut pakkaukseen, joka ei voisi vähempää lapsia kiinnostaa. Tällaisia ovat esim. tyhjä kaurahiutalepakkaus tai pakastevihannespussi. Mikäli herkkuja on säilytettävä kylmässä, niin lapset tuskin osaavat etsiä herkkuja jääkaapin vihanneslokerosta.

Pop cornit pakkausmateriaaliksi

Mikäli pop cornien teko epäonnistuu niin palaneet tai muuten syömättä jääneet pop cornit voi kierrättää pakkausmateriaalina. Pop cornit voivat olla rasvaisia, mutta soveltuvat hyvin esim. lasitavaroiden suojaksi tai jo pakkauksessa olevien tavaroiden lisäsuojaksi. Poppareissa on myös se hyvä puoli että ne ovat kevyitä, jolloinka pakettiin ei tule juuri lisäpainoa. Voit toki tehdä pop corneja myös varta vasten pakkausmateriaaliksi, jolloin paketin saaja voi syödä ne avattuaan pakettinsa.

Sopiva kattila

Laittaessasi ruokaa käytä keittolevyn kokoista kattilaa. Suurempi levy voi kuluttaa sähköä jopa 20% enemmän kuin sopivan kokoinen. Paksupohjainen kattila on parempi kuin ohutpohjainen.

Tarjolle vähän kerrallaan

Jos tarjoat mitä tahansa niin älä laita tarjoiluastiaa kukkuralleen täyteen vaan laita vähemmän tarjolle ja täytä pikkuhiljaa asiaa sitä mukaan kun ruokaa/tavaraa kuluu. Esimerkiksi messuosastolla ihmiset rohmuavat kukkurallaan olevasta astiasta kourakaupalla karkkia. Kun täytät astiaa pikkuhilaa niin kukaan ei kehtaa rohmuta kuin pari karkki kerrallaan. Vinkki koskee niin messuja kuin lastenkutsujakin ja on sovellettavissa niin karkkeihin kuin kalliimpiinkin tuotteisiin.

Tyhiöpakkauslaite

Käytä ruoan säilömiseen tyhjiöpakkauslaitetta. Monet metsästäjät ja kalastajat käyttävät ruokiensa säilöntään tyhjiöpakkauskonetta, jonka avulla pystyt pakkaamaan esim. kalat ilmattomaan tyhjiöön jolloin ne säilyvät paremmin. Voit hyödyntää laitetta myös siten, että pystyt ostamaan ruokia suurempia eriä edullisesti ja pakkaat sitten itse ne piemepiin pakkauksiin. Tälaisen laitteen voit ostaa esimerkiksi Puuilosta

Lisätietoja: