Pienennä siivouskuluja

Mikäli omistat julkisen tilan, jossa on asiakas WC, maalaa vessan pisuaarin ja pöntön keskelle esimerkiksi kärpäsen tai maalitaulun kuva. Voit toki kuvan myös kotisi WC-pönttöön mikäli aviomiehesi, poikasi tai vieraasi ovat epäsiistejä. Tämä saa miehet vaistomaisesti kohdistamaan virtsasuihkunsa pytyn keskelle, jolloin WC-pytyn ohitse virtsaaminen vähenee olleellisesti ja siivouskulut pienenevät.

Tämä vinkki on kirjoitettu Tieteen Kuvalehdessä( Huhtikuu 2013) olleen jutun innoittamana. Jutussa kerrottiin että esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoaseman pisuaareihin piirretyt kärpäsen kuvat pienentävät WC-tilojen siivouskuluja.

 

Käytä palasaippuaa

Nestemäisen saippuan käytön olen lopettanut kokonaan, koska sitä kuluu sekä peseytyessä että vain käsiä pestessä enemmän kuin on tarvis. Minulla on käytössä palasaippua niin saunan pesuhuoneessa kuin käymälän lavuaarinkin reunalla. Palasaippua on minusta riittoisampaa kuin nestemäinen. Lisäksi palasaippuan kääre on helppo polttaa kotioloissa ja muovipullosta kertyy enemmän jätemateriaaliakin kuin pienestä paperi tai muovikääreestä. Olen siirtynyt käyttämään palashampoota (saa ostaa ainakin ekokaupoista). Palashampoon edut ovat samat kuin palasaippuan: pieni kartonkikääre on helpompi roska kuin muovipullo. Minulla on ollut palashamppo käytössä reilu 3 kuukautta ja vasta vajaa puolet siitä on kulunut. Samassa ajassa olisi pulloshampoo jo loppunut!

Lukijan vinkki

Käytä kiinteää saippuaa

Käytä kiinteää saippuaa nestesaippuan sijaan. Kiinteä saippua on yleensä nestesaippuaa edullisempaa ja se riittää pidempään. Lisäksi se on pakattu paperikääreeseen muovipullon sijasta, jolloin myös pakkausmateriaali on ympäristöystävällisempää ja edullisempaa.

Raikastimen täyttögeeli tai raikastinpuikot

Mikäli käytät WC:n raikastinta. Osta siihen täyttögeeliä, jolla voit täyttää entisen raikastimen uudelleen ja uudelleen. Täyttögeeliä on saatavilla ainakin Wc-duck merkkisenä. Uusimpiin IDO-merkkisiin pönttöihin on saatavissa myös raikaistinpuikkoja, jotka tiputetaan huuhtelupainikkeessa olevasta reiästä WC-istuimen säiliön sisälle. Nämä ovat melko edullisia ja ekologisia. Raikastinpuikoista lisätietoa mm. sivustolla http://www.freshwc.fi

Lisätietoja:

Suojaa kiinteä saippuapala turhalta kastumiselta

Suojaa kiinteä saippuapala turhalta kastumiselta ja älä varsinkaan anna sen lillua vesilammikossa esim. rasiassa. Mikäli säilytät saippuaa esim. kotelossa tai vadilla niin kaada aina käytön jälkeen saippuasta valuneet vedet pois. Saippua kestää tällöin huomattavasti pidempään kun se ei lillu vesilammikossa, jossa vesi liuottaa sitä koko ajan.

Hammarjan eko-kastelu

Hammasharjan voi kastella superekotehokkaasti suihkuttamalla sitä kerran sumutinpullolla, jossa on vettä. Kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä kuin hanan aukaisu. Sumutinpulloa voi käyttää myös mm. hiusten kostuttamiseen ennen kampaamista yms. hanan aukaisun sijasta.

Lukijan vinkki

Asenna pisuaari

Mikäli omistat yrityksen, jossa käy paljon miespuolisia asiakkaita, kuten autokorjaamon tai kahvilan, hanki WC:hen pisuaari, joka ei tarvitse ollenkaan vettä toimiakseen. Säästyy huomattava määrä vettä vuodessa.

Lisätietoja:

Uusiokäyttöä dödöille

Vanhentuneita tai muuten pahantuoksuisia dödöjä, hajuvesiä partavesiä jne, ei kannata heittää roskiin, vaan ne voi käyttää vessassa hajustimena. Hädän jälkeen siis suihkautus miehistä tai naisellista tuoksua vessaan!

Lukijan vinkki

Saippuakanisteri

Nestesaippua kannattaa ostaa suurissa monen litran kanistereissa ja täyttää kanisterista vähitellen entistä pumppusäiliötä.

Kuivaa kädet pestäviin vaatteisiin

Jos olet urheilemassa esimerkiksi salibandyhallissa tai kuntosalilla ja käyt siellä vessassa. Koska joudut kuitenkin urheilun jälkeen pesemään vaatteesi niin voit ihan hyvin kuivata kätesi niihin, eikä sinun tarvitse ottaa vessasta irtonaista paperipyyhettä käsien kuivaukseen.