Pienennä siivouskuluja

Mikäli omistat julkisen tilan, jossa on asiakas WC, maalaa vessan pisuaarin ja pöntön keskelle esimerkiksi kärpäsen tai maalitaulun kuva. Voit toki kuvan myös kotisi WC-pönttöön mikäli aviomiehesi, poikasi tai vieraasi ovat epäsiistejä. Tämä saa miehet vaistomaisesti kohdistamaan virtsasuihkunsa pytyn keskelle, jolloin WC-pytyn ohitse virtsaaminen vähenee olleellisesti ja siivouskulut pienenevät.

Tämä vinkki on kirjoitettu Tieteen Kuvalehdessä( Huhtikuu 2013) olleen jutun innoittamana. Jutussa kerrottiin että esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoaseman pisuaareihin piirretyt kärpäsen kuvat pienentävät WC-tilojen siivouskuluja.

 

Käytä palasaippuaa

Nestemäisen saippuan käytön olen lopettanut kokonaan, koska sitä kuluu sekä peseytyessä että vain käsiä pestessä enemmän kuin on tarvis. Minulla on käytössä palasaippua niin saunan pesuhuoneessa kuin käymälän lavuaarinkin reunalla. Palasaippua on minusta riittoisampaa kuin nestemäinen. Lisäksi palasaippuan kääre on helppo polttaa kotioloissa ja muovipullosta kertyy enemmän jätemateriaaliakin kuin pienestä paperi tai muovikääreestä. Olen siirtynyt käyttämään palashampoota (saa ostaa ainakin ekokaupoista). Palashampoon edut ovat samat kuin palasaippuan: pieni kartonkikääre on helpompi roska kuin muovipullo. Minulla on ollut palashamppo käytössä reilu 3 kuukautta ja vasta vajaa puolet siitä on kulunut. Samassa ajassa olisi pulloshampoo jo loppunut!

Lukijan vinkki

Asenna pisuaari

Mikäli omistat yrityksen, jossa käy paljon miespuolisia asiakkaita, kuten autokorjaamon tai kahvilan, hanki WC:hen pisuaari, joka ei tarvitse ollenkaan vettä toimiakseen. Säästyy huomattava määrä vettä vuodessa.

Lisätietoja:

Uusiokäyttöä dödöille

Vanhentuneita tai muuten pahantuoksuisia dödöjä, hajuvesiä partavesiä jne, ei kannata heittää roskiin, vaan ne voi käyttää vessassa hajustimena. Hädän jälkeen siis suihkautus miehistä tai naisellista tuoksua vessaan!

Lukijan vinkki

Saippuakanisteri

Nestesaippua kannattaa ostaa suurissa monen litran kanistereissa ja täyttää kanisterista vähitellen entistä pumppusäiliötä.

Kuivaa kädet pestäviin vaatteisiin

Jos olet urheilemassa esimerkiksi salibandyhallissa tai kuntosalilla ja käyt siellä vessassa. Koska joudut kuitenkin urheilun jälkeen pesemään vaatteesi niin voit ihan hyvin kuivata kätesi niihin, eikä sinun tarvitse ottaa vessasta irtonaista paperipyyhettä käsien kuivaukseen.

Paina hohtimilla hammastahnapurkin suuaukkoa kasaan

Paina hohtimilla hammastahnapurkin suuaukkoa kasaan, jolloin se kapenee. Näin lapsilla ei pääse lipsahtamaan niin helposti liikaa hammastahnaa kun putkilosta tulee pienemmän reiän kautta vähemmän hammastahnaa. Voit kokeilla samaa niksiä myös mm. Shampoo, sinappi ja ketsuppipurkkeihin.

Lukijan vinkki

Kaksitoiminen huuhtelu

Jos asut omakotitalossa ja sinulla vessoissa vanhanmallinen WC-pönttö, jossa huuhtelu on mallia "sopii kaikille tuotoksille", harkitse kannattaako investoida kaksitoimisella (iso/pieni) varustettuun pönttöön. Eli suomeksi sanottuna kuinka paljon uusi pönttö ja sen asennus maksaa ja kuinka paljon säästät vettä isolla/pienellä huuhtelulla tämän jälkeen. Tai kevytversiona, voiko nykyiseen pönttöön hankkia jälkiasennuksena kaksitoimisen huuhtelun. Uusissa pöntöissä myös iso huuhtelu kuluttaa vähemmän vettä kuin vanhojen pönttöjen huuhtelu. Näin säästät puhdasta vettä ja sitä kautta rahaa.

Paina wc-paperirulla lyttyyn

Paina wc-paperirulla lyttyyn ennen kuin laitat sen paikoilleen. Lapsilla tulee helposti rullattua wc-paperia liiankin kanssa eivätkä he välttämättä pysty vielä annostelemaan wc-paperia yhtä tarkasti kuin aikuiset, koska vapaasti pyörivästä rullasta saattaa nopealla vedolla rullautua paljonkin ylimääräistä wc-paperia. Kun painat aina paperirullan lyttyyn lapsilla on helpompi annostella sitä, koska paperia ei pääse vahingossakaan rullautumaan nopeallakaan vetäisyllä yhtä paljon kuin paremmin rullaavasta pyöreästä rullasta.

Omatekoinen saippua

Tuttu on autokorjaamolla töissä ja ylisti työpaikalla käytettävää käsienpesusaippuaa. Kysyin työnantajan rouvalta mitä tämä saippua mahtaa olla ja mistä sitä saa ostettua. Yllätyin kun rouva selitti että hän kehitellyt sekoituksen itse. Paljasti kuitenkin salaisen reseptinsä ja antoi luvan myös laittaa tänne. Resepti on seuraavanlainen tyhjään pumppupulloon mäntysuopaa, vettä ja ruokaoöjyä maun mukaan. Mäntysoopa puhdistaa ja öljy voitelee.

Lukijan vinkki