Pienennä siivouskuluja

Mikäli omistat julkisen tilan, jossa on asiakas WC, maalaa vessan pisuaarin ja pöntön keskelle esimerkiksi kärpäsen tai maalitaulun kuva. Voit toki kuvan myös kotisi WC-pönttöön mikäli aviomiehesi, poikasi tai vieraasi ovat epäsiistejä. Tämä saa miehet vaistomaisesti kohdistamaan virtsasuihkunsa pytyn keskelle, jolloin WC-pytyn ohitse virtsaaminen vähenee olleellisesti ja siivouskulut pienenevät.

Tämä vinkki on kirjoitettu Tieteen Kuvalehdessä( Huhtikuu 2013) olleen jutun innoittamana. Jutussa kerrottiin että esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoaseman pisuaareihin piirretyt kärpäsen kuvat pienentävät WC-tilojen siivouskuluja.

 

Käytä palasaippuaa

Nestemäisen saippuan käytön olen lopettanut kokonaan, koska sitä kuluu sekä peseytyessä että vain käsiä pestessä enemmän kuin on tarvis. Minulla on käytössä palasaippua niin saunan pesuhuoneessa kuin käymälän lavuaarinkin reunalla. Palasaippua on minusta riittoisampaa kuin nestemäinen. Lisäksi palasaippuan kääre on helppo polttaa kotioloissa ja muovipullosta kertyy enemmän jätemateriaaliakin kuin pienestä paperi tai muovikääreestä. Olen siirtynyt käyttämään palashampoota (saa ostaa ainakin ekokaupoista). Palashampoon edut ovat samat kuin palasaippuan: pieni kartonkikääre on helpompi roska kuin muovipullo. Minulla on ollut palashamppo käytössä reilu 3 kuukautta ja vasta vajaa puolet siitä on kulunut. Samassa ajassa olisi pulloshampoo jo loppunut!

Lukijan vinkki

Laita WC-pöntön säiliön sisälle pari puolen litran muovipulloa

Laita WC-pöntön säiliön sisälle pari puolen litran muovipulloa. Nämä muovipullot pienentävät WC-pöntön säiliötä kokonsa verran, eli 0,5 litraa kumpikin. Mikäli WC-kuluttaa muutenkin vähän vettä niin yksi pullokin voi riittää. Näin jokaisella pöntön vedolla säästät siis litran tai puoli litraa verran vettä riippuen pullojen määrästä. Voit toki käyttää pullojen asemasta myös esim. tiiliskiviä, mutta ylläpitäjän tuntema LVI-guru suositteli kuitenkin muovipulloja tiiliskivien asemasta.

Vedä wc vain isomman hädän koittaessa

Lukijan vinkki. Kun käyt WC:ssä ”pikkutarpeilla”, eli virtsalla, kulutat aivan turhaa vettä, jos käytät WC-pöntön huuhteluun koko säiliön, eli noin 5-8 litraa. Kun viruttelet pöntön, paina vetonuppi alas käsin niin, että veden virtaus pönttöön loppuu. Normaalille pikkutarpeelle riittää pienempikin vesimäärä, kuin koko astia. Vuoden mittaan säästää satasia, suurperheissä tuhansia, jos kaikki tekevät näin. Ps. ei toimi kaikilla pöntöillä! Ylläpitäjä lisää, että myös mikäli WC huuhdellaan painamalla, voit säästää vettä painamalla vipua vain vähän, jolloin koko säiliö ei tyhjene.

Hammastahnan annostelu lapsille

Paina hohtimilla hammastahnapurkin suuaukkoa kasaan, jolloin se kapenee. Näin lapsilla ei pääse lipsahtamaan niin helposti liikaa hammastahnaa kun putkilosta tulee pienemmän reiän kautta vähemmän hammastahnaa. Voit kokeilla samaa niksiä myös mm. sinappi ja ketsuppipurkkeihin.

Käsienpesuvesi pönttöön

WC-käynnin jälkeen, pesen käteni juoksevan hanan alla, mutta lavuaarissa on vati, vettä kuluu 2-3 litraa, kaadan sitten veden WC jolloin vetoa pissin jälkeen ei enää tarvita.

(Pesu ulostamisen jälkeen: Pesuvesi säästää paperin ja vedon, koska vesi riittää huuhteluun.

Minulla on 4 litra IDO. Pöntön pohjanmalli vaikuttaa siihen, paljonko vettä tarvitaan huuhtoutumiseen.)

Lukijan vinkki. Lähetti Rajanka

Vessan ovi auki

Älä laita vessassa käydessäsi ovea kiinni, jos olet yksin kotona. Monet laittavat WC:n oven kiinni automaattisesti tottumuksesta vaikka olisivatkin yksin kotonaan. Näin sinun ei tarvitse turhaan valoisaan aikaan turhaan sytyttää vessaan valoja, kun ovea auki pitämällä voit hyödyntää ulkopuolelta tulevaa valoa.

Yritä opettaa lapsesi kuivaksi mahdollisimman varhaisessa iässä

Yritä opettaa lapsesi kuivaksi mahdollisimman varhaisessa iässä, ennen kuin herkkyyskausi menee ohitse. Jos lapsi oppii ainakin päiväkuivaksi jo kaksivuotiaana, säästät jopa satasia siihen verrattuna, että lapsi oppisi tämän vasta 4 vuotiaana.

Annostele kuiviketta kädellä

Jos kesämökilläsi on käytössä kuivakäymälä ja siellä kuivikesanko josta heitellään kuiviketta jätösten päälle. Älä käytä tässä sankossa annostimena mitään kauhaa tms. välinettä, vaan heitä kuiviketta omalla kädelläsi. Näin kuiviketta säästyy kun sitä ripottelee kädestä vain riittävän määrän oikeaan paikkaan, samoin astian täyttyminen hidastuu ja se tarvitsee tyhjentää siten harvemmin.

Lukijan vinkki

Älä anna hanan eikä WC-pöntön tippua tai vuotaa

Älä ikinä anna hanan eikä WC-pöntön tippua tai vuotaa. Ja tarvittaessa tilaa välittömästi huoltomies korjaamaan viat. Pisaroista tulee ajan kuluessa yllättävän kallis lasku. Ylläpitäjä yritti mitata pienesti tippuvan hanan vedenkulutusta, siten että laittoi hanan tippumaan hiljakseen. Yksi pieni tippa tipahti alussa neljän ja lopussa viiden sekunnin välein. Laitoin hanan alle 50 ml mitta-astian, jonka täyttymineen meni 16 minuuttia. Tällöin 100ml vettä olisi kulunut joka 32. minuutti. Vuorokaudessa on 1440 minuuttia, josta voidaan laskea, että vuorokaudessa täyttyisi 45 vastaavaa yhden desilitran astiaa. (1440/32= 45). Tällöin tosi pienesti tippuvan vesihanan kulutus olisi 4,5 litraa päivässä. Isommasti vuotava hana ja varsinkin WC:n pönttö voi kuitenkin kuluttaa jopa 80 litraa vettä päivässä. Kolmen euron kuutiohinnalla 10 litraa vettä maksaa 3 senttiä ja 80 litraa vettä maksaa 24 senttiä. 24 senttiä päivässä tekee jo 88 euroa vuodessa.