Säilö etukupongit heti lompakkoon!

Usein tulee leikattua kaikenlaisia talteen kaikenlaisia etukuponkeja esim. Hesburgeriin, pizzerioihin tai sitten S-ryhmän tarjousesitteestä oman osuuskauppani kuukauden tarjouskupongit.

Usein kävi niin että taksinkuljettajana työskennellessäni sain jonkun pidemmän kyydin tai kyydit pyörivät kauempana kotoa, jolloin etukupongeille olisi ollut käyttöä, jos ne vaan olisi ollut mukana lompakossa eikä magneetilla kiinni jääkaapin ovessa.  Tästä viisastuneena tajusin, että kannattaa ottaa kaikki etukupongit heti talteen ja säilyttää niitä lompakossa, jolloin ne ovat aina mukana jos niitä tarvitsee.

 

Tunnista sisäinen kuluttajasi

Kaupoissa on yleensä ”Poistopiste” tms., johon on kerätty erilaisia tuotteita, joita myydään alennuksella, esim. kausituotteita, valikoimasta poistuvia tuotteita jne.

Järkevä kuluttuja tutkii ja katsoo, josko löytäisi jotain tarpeellista ja ostaa vain tarpeellista. Näin järkevä kuluttaja säästää rahojaan kun ostaa vain mitä tarvitsee eli järkevän kuluttajan kannattaa aina kiertää ja tarkistaa poistopiste mahdollisten löytöjen takia.

”Kun halvalla saan”-kuluttuja puolestaan ostaa helposti näitä tuotteita vain sen takia että saa halvalla vaikka ei olisikaan akuuttia tarvetta -> näin sitten tulee helposti tuhlattua rahaa turhakkeisiin. Tämmöisen kuluttujan kannattaa kiertää kauppojen poistopisteet ja alelaarit kaukaa.

Lukijan vinkki

Älä osta liian isoja tuotepakkauksia

Tunnettu tosiasia on, että että pakkauskoon kasvaessa tuotteen kilohinta yleensä laskee. Muista kuitenkin, että elintarvikkeilla on rajallinen säilyvyys eli jos asut yksin, mieiti ehditkö syödä kaiken ostamasi elintarvikkeen, esim. juusto, ennen kuin se pilaantuu käyttökelvottomaksi. Tai 5 kg:n porkkanapussin sisällöstä osa ehtii mädäntyä ennenkuin ehdit syöddä porkkanat. Näin 5 kg:n pussi voi tulla lopulta kalliimmaksi kuin 3 kg:n porkkanapussi jonka olet popsinut ennen pilaantumista.

Lukijan vinkki

Huumorivinkki-Vähän kerrallaan

Extreme/huumori-säästövinkki:
Tätä ei tule vedättää liian pitkälle koska silloin homma tulpataan. Tunnetusti senttihinnat pyöristetään, kolmesta tulee viisi jne. Kaksi senttiä pyöristetään alaspäin. Ota kaupassa YKSI AINOKAINEN irtokarkki, luumu, viinirypäle tms. ja punnitse se asianmukaisesti tarroineen kaikkineen. Jos saat hinnaksi kaksi senttiä tai alle pyöristyy se alaspäin, eli nollaksi! Toista sama jos huumoria, viitseliäisyyttä, aikaa ja kassan ymmärrystä riittää. Jos tämä teoria toimii saat kourallisen karkkia, jos JOKA IKINEN IRTOKARKKI on punnittu & tarrattu jne. YKSITELLEN! Kokeile ja raportoi vaikka tänne…:)

 

Lukijan vinkki

Muista aina kassalla kysäistä, että käykö kyseisessä paikassa/tilauksessa mikään bonuskortti

Muista aina kassalla, puhelimessa, hotelliin kirjautuessasi tai mistä ikinä mitään tilaatkaan, kysäistä, että käykö kyseisessä paikassa/tilauksessa mikään bonuskortti. Ettei vaan unohdu näyttää. Muista alkoholia nautittuasikin, että bonuskortti kannattaa näyttää jopa myös monessa anniskeluravintolassa jokaisen tilauksen yhteydessä. Pins-kortilla  saat bonusta esimerkiksi ravintoloista Wanha mestari, RAX pizzabuffet, Onnen päivät sekä mm. Hartwall areenan ravintoloista, Linnanmäen Linnangrilliltä yms.

 

S-etukorttia kannattaa höylätä mm. Public cornerissa, Buffassa, Pressossa ja monessa muussa ravintolassa. Plussa kortti kannattaa puolestaan muistaa mm. ravintola Villassa, olutravintola Sir Einossa, HopLop-leikkipuistoissa ja monia lehtiä tilatessa. Suurimmassa osassa hotelleja käy joku bonuskortti. Myö lentoyhtiöt jakavat bonus-pisteitä myös normaalihintaisista hotelliyöpymisistä. SASin Eurobonus-pisteitä voit saada mm. Scandic-, ja Best Western Hotelleissa ja Finnair Plus-pisteitä mm. Scandic- Sokos- ja Hilton -hotelleista.

Muista myös että saat bonusta myös verkkokaupoista. mm. SAS-lentoyhtiä antaa bonusta Eurobonus jäsenilleen useissa verkkokaupoissa. Lisäksi kannattaa tsekata mm. netin ostyhyvitys.fi ja vastaavat palvelut, joilla saa ilmaista rahaa takaisin verkko-ostoksista.

Bonuskorttia kannattaa vilauttaa myös senkin takia että mikäli olet ostanut jotain vaarallista tai myrkyllistä elintarviketta viranomaiset voivat jäljittää bonuskorttien avulla tätä tuotetta ostaneet henkilöt ennen kuin he ehtivät syödä tätä elintarviketta ja sairastua. Tätä käytettiin menestyksekkäästi sen jälkeen kun tietyn merkkisistä italialaisista mantelioliivipurkeista oli löytynyt botuniliini-bakteerin erittämää hermomyrkkyä. EVIRAn toimesta kyseisiä oliiveja myyneet kauppaketjut avasivat asiakasrekisterinsä, joiden perusteella bonuskorttiaan vilauttaneet oliiveja ostaneet henkilöt, joita yli yli 100 kpl, voitiin jäljittää. Tämä ehkä esti heidän sairastumisensa botulismimyrkytykseen.

Punaisten lappujen kanssa

Kaupoissa myydään erilaisia tavaroita (elintarvikkeita, vaatteita, työkaluja tms.) alennettuun hintaan. Hinta voi joku alennusprosentti tai sitten kokonaan uusi alennettu hinta oranssilla hintalapulla. Kun ostan näitä alennettuja tuotteita, toimin seuraavalla tavalla:

– laitan kaikki alennustuotteet kassahihnalle yhteen ryhmään, joko ensimmäiseksi tai sitten viimeiseksi.

– oranssi alennuslappu ylöspäin. Joskus alennuslappu on lätkäisty toiselle puolelle kuin missä tuotteen viivakoodi on. Kassa ei ala pyörittelemään tuotetta etsiäkseen mahdollista alelappua, jolloin maksat täyden hinnan alennetusta tuotteesta, vaan alelapun tulee olla näkyvillä ja kassa saa etsiä viivakoodin.

– alennus täytyy lyödä myös kassaan jokaisen tuotteen osalta, eli kun tuote on mennyt lukulaitteen ohi, täytyy aina kassakoneeseen lyödä rivialennus (jos kyseessä on prosenttimuotoinen alennus) tai sitten kassan pitää korjata alennettu hinta (jos tuotteella on uusi alennettu hinta). Eli jos tuote menee kassan läpi ilman mitään toimenpiteitä, alennusta ei todennäköisesti ole huomattu/hyvitetty laskun loppusummaan eli kannattaa hieman kiinnittää huomiota myös kassan toimntaan aletuotteiden kohdalla.

Näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä varmistat ettet maksa liikaa tuotteista joista kauppa on myöntänyt alennuksen. Näin asiaa ei tarvitse harmitella autossa/kotona kun huomaa että olet maksanutkin täyden hinnan alennetuiksi määrtyistä tuotteista.

Lukijan vinkki

Rälläkkävinkki

Kaupoissa myydään tarjouksissa yleensä 115 mm:n ja 125 mm:n katkaisu- ja hiomalaikkoja kulmahiomakoneisiin yleensä samalla hinnalla. Jos omistat 115 mm:n rälläkän, kannattaa ostaa samaan hintaan vähän isompia (125 mm:n) laikkoja. Eroa halkaisijassa on 1 cm ja säteessä 0,5 cm. Tällöin 125 mm:n laikka ei välttämättä mahdu 115 mm:n kipinäsuojan alle joten sen joutuu poistamaan ainakin aluksi jotta isompi laikka mahtuu pyörimään kunnes se on kulunut 5 mm. Saat siis samalla rahalla enemmän leikkaus- tai hiontapintaa.

Lukijan vinkki

HOX! Lue varoitus tähän vinkkiin seuraavasta kommentista!

Huomioi hinnankorotukset ja -muutokset

Seuraa uutisia sekä medioita ja pyri huomioimaan mahdolliset hinnankorotukset ja -muutokset etukäteen. Esim. alkusyksyllä 2011 uutisoitiin voin hinnannoususta, joten ostin hyvän sään aikana pakastimen täyteen edullisempia voipaketteja. Samoin tämänkin vuoden viimeisninä päivinä kannattaa ostaa dieseliä tankit ja pöntöt täyteen vanhalla hinnalla ennen vuodenvaihteessa tapahtuvaa mahdollista veron/hinnankorotusta.

Vastaavasti kannattaa havannoida, mikäli jonkin käyttämäsi tuotteen tulee laskemaan, niin kannattaa odottaa sitä. Näin säästät taas hieman rahaa. Esim lokakuun 2009 alussa ruoan arvonlisävero laski 17 %:sta 12 %:iin. Tällöin kannatti tietenkin sinnitellä mahdollisimman vähillä ostoilla syyskuu ja ostaa samat ruoat huomattavasti edullisemmin lokakuussa. Jääkaapin täyttäminen veronalennuksen jälkeen maksoi jopa 10 euroa vähemmän kuin olisi maksanut ennen jääkaapin täyttämistä.

Hyödynnä ulkomaiset kolikot

Jos käyt ulkomaan matkalla €uroalueen ulkopuolella, älä heitä jäljellejääneitä kolikoita metallinkeräykseen. Jotkut kolikot voivat olla (hyvin lähelle) samankokoisia kuin €urokolikot, jolloin niitä voi käyttää esim. kärrypanttina, kaupan lokeropanttina ym. 2 ruplan kolikko korvaa ainakin 1 €:n kolikon edellämainituissa tilanteissa, joita täällä meillä Kaakkois-Suomessa löytyy aika usein. Näin sinulla on aina panttikolikko valmiina lompakossa (koska yleensä kolikot eivät kelpaa kauppoihin) eikä vahinko ole kovin suuri jos unohdat kolikon kiinni kärryyn tai kaupan lokeroon.

Maksa Visalla käteisen sijaan, saat korkohyödyn.

Jos taloutesi on kunnossa ja sinulla on VISA-ominaisuudella varustettu pankki/luottokortti, maksa isommat yksittäiset ostokset luotolla. Kokemukseni mukaan Suomessa tehtyihin ostoksiin ei tule lisäkuluja, vaan lasku tulee (seuraavan) kuun lopussa ja samansuuruisena kuin se oli kaupassa. Olen viime aikoina maksellut esim. auton bensat tällä tavoin. Näin voin lykätä maksamista myöhäisempään ajankohtaan, jolloin saan pienen korkohyödyn itselleni. HUOM! Ole varovainen, ettet osta VISA:lla enempää kuin pystyt maksamaan jos välillä tulee muita yllättäviä menoja. Laskukin kannattaa tietysti muistaa maksaa. Jotkut pankit antavat vielä bonuksia VISA:n käytöstä.

Lukijan vinkki