Muista sulkea takkasi pelti kun hiillos on täysin sammunut. Tällöin lämmin ilma ei pääse virtaamaan ulos harakoille. Hox! peltiä ei missään tapauksessa saa sulkea ennen kuin vähäinenkin palaminen on loppunut.
Muista sulkea takkasi pelti kun hiillos on täysin sammunut. Tällöin lämmin ilma ei pääse virtaamaan ulos harakoille. Hox! peltiä ei missään tapauksessa saa sulkea ennen kuin vähäinenkin palaminen on loppunut.
Polta polttopuuta niin paljon kuin mahdollista. Polttopuun lämpöarvo on noin 1 200 kwh – 1 700 kwh pinokuutiometri puulajista ja kosteudesta riippuen. Kotimaisista puulajeista suurin lämpöarvo on koivulla n. 1 700 kwh, koska se on tiheintä. Yhden kilowattitunnin tuottamiseen tarvitaan siis noin 240 g koivuhalkoa. Lämpöarvoon vaikuttaa myös puun kosteus. Vasta kaadetun puun kosteus on noin 50 % ja ylivuotisen puun noin 20 %, jopa tämän alle. Yhdestä pinokuutiometristä (= 1,63 heittokuutiometriä) sekapuuta saatava lämpömäärä on siis noin 1 500 kwh. Yksi kilowattitunti sähköenergiaa maksaa tällä hetkellä noin reilut 5 senttiä. Kun tähän päälle lisätään pakolliset sähköverot, perus- ja siirtomaksut niin yhden kilowattitunnin hinnaksi sähköä tulee siis noin 8 senttiä. 1 500 kilowattituntia sähkö maksaa siis noin 120 euroa. (1 500 kwh x 0,08 €). Polttopuun hinta vaihtelee melko paljon eri myyjien välillä. Lisäksi myyjien rahdista veloittama hinta vaihtelee todella paljon, mutta karkeasti voidaan sanoa että yksi pinokuutiometri sekahalko maksaa noin 50 € ja rahti 10 €, eli yhteensä 60 €. Säästät tällöin noin 60 € jokaista pinokuutiometriä kohti, jonka poltat takassa. Kevyen polttoöljyn energiasisältö on on 10 kwh litra. Saadaksesi 1 500 kwh energiaa, joutuisit siis polttamaan 150 litraa öljyä. Koska litra kevyttä polttoöljyä maksaa noin 60 senttiä niin 150 litran hinnaksi tulee 90 euroa. Myös öljy on siis polttopuuta kalliimpaa. Säästösi on vielä suurempi, mikäli lämmität takkaasi aamulla, jolloin se luovuttaa lämpöä päivällä, jolloin sähkö on kalliimpaa kuin yöllä. Lisäsäästöä saat lämmität ruokasi takassa samoilla puilla, esim. paistamalla makkarat.
Muista tulisijasi ja savupiipun säännöllinen nuohous. Tämä koskee erityisesti omakotiasukkaita sekä kesämökkiläisiä, sillä taloyhtiöissä yleensä hallitus ja isännöitsijä huolehtivat nuohoojan tilauksesta. Sisäministeriön vahvistaman nuohousasetuksen mukaan tulisijat (paitsi avotakka) on nuohottavat vakituisissa asunnoissa vuoden välein ja vapaa-ajan ei vakinaisissa asuinnoissa kolmen vuoden välein. Nouhous parantaan tulisijasi paloturvallisuutta, sillä savusta kovassa käytöstä pikeentynyt ja nokeentunut hormi saattaa syttyä nokipaloksi. Nuohouksen rahallinen hyöty tulee siitä että se parantaa tulisijan vetoa, jolloin puun polttaminen energiatehokkuus paranee. Saat puistasi myös enemmän lämpöä, sillä hormin sisäpinnalle pinnoittunut noki on erittäin tehokas eriste. Yhden millimetrin kerros nokea piipun sisäseinällä laskee polttopuusta saatavaa kotisi lämpöä kymmenyksellä. Säännöllinen nuohous auttaa myös hormia kestämään pidempään, koska noki ja savukaasut hormin seinissä rapauttavat sitä nopeammin. Lisäksi savukaasu- ja pienhiukkaspäästöt asuinalueellasi vähenevät. Mikäli nuohouksen laiminlyönnistä aiheutuu tulipalo, vakuutusyhtiöt voivat alentaa tulipalosta maksettavaa korvausta.
Sytytä takkasi päältä. Tällöin kuumentuneista puista ylöspäin erittyvät kaasut leimahtavat palamaan kohdatessaan polttopuiden yläpuolella olevan kuuman liekin. Tällöin saat hyödynnettyä suuremman osan polttopuun energiasta. Mikäli sytytät takkaa alhaalta päin, niin suurempi osa kaasuista karkaa piippuun palamattomina, jolloin hiukkaspäästöt ovat suuremmat. Lisäksi piippusi nokeentuu enemmän. Koska alhaalta sytyttäessä osa palokaasuista karkaa siis palamatta piippuun, saat myös vähemmän vastinetta polttopuillesi.
Tyhjennä palaneet tuhkat takan pesästä säännöllisen useasti. Tällöin puut palavat puhtaammin kun arinassa oleva tuhka ei estä puhtaaseen palamiseen tarvittavaa riittävää hapen määrää. Tämä koskee tavallisen takan lisäksi myös pellettilämmitystakkaa. Ole varovainen poistetun tuhkan kanssa ettei mahdollisesti kuuma tuhka sytytä mitään palamaan.
Tuo talvella takassa poltettavat polttopuut ulkoa sisälle ainakin vuorokausi ennen polttoa. Tämä siksi että kylmiin polttopuihin tiivistyy kosteutta. Ilmiö on sama kuin silloin kun kesähelteillä kylmää limonadia juodessasi juomalasi kastuu myös ulko- ja alapuolelta. Tämä johtuu siitä että kylmä juomalasi jäähdyttää sen läheiset ilmamolekyylit. Jäähtynyt ilma ei pysty sisältämään niin paljon kosteutta kuin lämmin ilma pystyi.
Älä ahda takkaa tai leivinuunia liian täyteen. Mikäli takka on ahdettu liian täyteen ilman kierto ja palaminen heikkenevät. Sitten kun puut ovat palaneet sen verran että takkaan tulee tilaa niin liian täysi takka ei pysty myöskään varaamaan kaikkea vapautuvaa lämpöä mikä polttopuista olisi tarjolla.
Säädä takan ilman kiertoa siten että palamisilmaa olisi sopivasti. Tällöin puut palavat parhaimmailla hyötysuhteella. Mikäli takka ei vedä tarpeeksi, puut palavat liian pienellä ja kylmällä liekillä savuttaen ja aiheuttaen hiukkaspäästöjä. Mikäli ilma kiertää niin paljon, että takka humisee niin tällöin kannattaa säätää ilman kiertoa vähän pienemmälle. Tällöin lämpö karkaa niin nopeasti pois takasta piippuun, että varaava takka ei ehdi varata kaikkea lämpöä mitä sille olisi tarjolla. Säästät siis myös rahaa mikäli poltat takkaasi sopivan kokoisella liekillä. Kun liekki on oikean kokoinen, myös hiukkaspäästöt pienenevät.
Aloita takan lämmitys aina varovaisesti jos et tiedä kuinka hyvin hormi vetää. Pikku tikkuja, paperia ym. niin kauan kuin tiedät varmasti että hormi vetää kunnolla. Pienet tikut voi tarvittassa sammuttaa helposti ja näin ehkäistä kalliin savuvahingon. Täynnä puuta oleva takka voi työntää todella paljon savua väärään paikkaan ennen sammumistaan.
Lukijan vinkki
Mökillä ym. kun sytytät uunia, joka syttyy huonosti, ota mukaasi esim. tuikkukynttilä. Sytytä ensiksi kynttilä ja sitten tarjoa tulta uuniin. Jos uuni ei syty, voit ottaa tulta kynttilästä eikä sinun tarvitse tuhlata tikkuja (mökillä ei koskaan ole liikaa tulitikkuja!) turhan takia.
Lukijan vinkki