Extreme vinkki: Pyydä aina kuitti

Ota aina ja kaikkialla kaikesta kuitti, myös silloin kun et mihinkään sitä tarvitsisi. Myös seteliautomaatilla tankatessasi ota kuitti. Pyydä erikseen ellet muuten saa. Kaikki kuittilappuset toimivat paitsi muistilappusina, myös sytykkeinä. Niin kauan kun kuitti on ilmainen ota ihmeessä, se on sinun oikeutesi ja polta, lämpöarvo on lähellä vastaavaa painoa polttopuuta. Sopivassa pöntössä, takassa tai hellassa poltettuna voi koittaa keittää vaikka vettä. Itse revin ja liotan vedessä josta teen sitten ”pellettejä”.

 

Lukijan vinkki

 

Huumorivinkki-Vähän kerrallaan

Extreme/huumori-säästövinkki:
Tätä ei tule vedättää liian pitkälle koska silloin homma tulpataan. Tunnetusti senttihinnat pyöristetään, kolmesta tulee viisi jne. Kaksi senttiä pyöristetään alaspäin. Ota kaupassa YKSI AINOKAINEN irtokarkki, luumu, viinirypäle tms. ja punnitse se asianmukaisesti tarroineen kaikkineen. Jos saat hinnaksi kaksi senttiä tai alle pyöristyy se alaspäin, eli nollaksi! Toista sama jos huumoria, viitseliäisyyttä, aikaa ja kassan ymmärrystä riittää. Jos tämä teoria toimii saat kourallisen karkkia, jos JOKA IKINEN IRTOKARKKI on punnittu & tarrattu jne. YKSITELLEN! Kokeile ja raportoi vaikka tänne…:)

 

Lukijan vinkki

Ajoita menot pimeään ajankohtaan

Ajoita kaupassa käynti, koiran ilta ulkoilutus yms harrastukset. pimeään ajankohtaan. Säästät tällöin kotisi valaistuksessa. Mikäli käyt jo valoisalla kaupassa, olet luultavasti sitten pimeällä kotona, ja pidät kotonasi valoja päällä sen ajan kun olisit kaupassa.

Mikäli käyt kaupassa pimeällä, niin kotiasi ei tarvitse valaista sillä aikaa, edellyttäen että ketään ei ole kotona. Tämä vinkki ei ole keneltäkään pois, ei edes kaupalta, sillä kauppias joutuu joka tapauksessa pitämään valoja päällä, vaikka hänen liikkeessänsä ei olisi yhtään asiakasta. Mikäli kuljet kauppaan autolla saat kuitenkin suuremmat säästöt mikäli käy kaupassa esim. työmatkalta tullessasi, jolloin ajokilometrejä tulee vähemmän.

Muita hyviä paikkoja hyödyntää ilmaista valoa ovat mm. luistelukentät, hiihtoladut, bussit, junat jne. Supersäästäjä tekee esim valoa vaativat kotiaskareet vaikkapa linja-auton valossa.

Hyödynnä koulun ja uimahallien vessat

Lukijan vinkki. Käy ennen töistä kotiin lähtöäsi työpaikan WC:ssä, näin vähennät kotonasi WC-paperin ja veden kulutusta. Tätä vinkkiä voi kuitenkin hyödyntää myös muissa paikoissa, eli käymällä WC:ssä ennen koulusta, oppilaitoksesta, uimahallista ja vaikkapa työvoimatoimistosta lähtöä.

Kommentteja: Jos ajat autolla töihin, voi olla kannattavaa "tyhjentää" ennen töihin lähtöä, jolloin elopainosi on kevyempi. Tällä on suora vaikutus auton kulutukseen. Vastaavasti kannattaa tyhjentää töissä ennen kotiin menoa. :)

Aja autoa sukkasilteen

Tässä ihan extreme-säästövinkki kaikkein kovimmille säästäjille. Aja autoa sukkasilteen. Tällöin saat herkemmän tuntuman kaasuun ja voit paremmin säännöstellä kaasujalkaasi ja siksi tämä konsti on laajalti käytössä mm. taloudellisuusajokilpailuissa. Mainittakoon vielä, että Formula-1 kuskitkin käyttävät ohutpohjaisia ajosaappaita mm. saadakseen paremman tuntuman kaasuun. Hox! Harjoittele ensin sukkasiltaan ajoa turvallisessa paikassa vähän aikaa ennen liikenteen sekaan menemistä.

Ultimate säästövinkki. Aja kaarteiden sisäreunaa

Ultimate säästövinkki. Aja mutkaisilla maanteillä kaarteiden sisäreunaa. Yleisurheilussa kakkosrataa juokseva juoksee jokaisessa kaarteessa 3,5 metriä pidemmän matkan kuin sisärataa juokseva. Koska 400 metrin matkalla on kaksi mutkaa niin eroa ykkösrataan tulee siis 7 metriä jokaisella kierroksella. 10 000 metrin juoksussa rata kierretään 25 kertaa, jolloin matka pitenee ykkösrataan nähden jo 175 m, mikä vastaa tietenkin 1,75 % koko matkasta. Tämä on melko paljon kun otetaan huomioon, että yhden juoksuradan leveys on vain 1,22 metriä. Joten miksei tätä voisi soveltaa myös autoiluun. Maanteillä mutkat voivat olla paljon pidempiäkin kuin juoksuradoilla, joten uskoisin jopa 2 % säästön matkassa ja polttoaineen kulutuksessa olevan mahdollinen.

Ylläpitäjä testasi tämän vinkin. Ensiksi piti löytää tarpeeksi mutkainen, mutta riittävän leveä tie, jossa mahtuisi ajamaan hieman lähempänä sisäreunaa kuitenkin pysyen koko ajan selvästi omalla kaistalla. Liikenneturvallisuutta ei tietenkään vaarannettu, sillä ylläpitäjä on varovainen kuljettaja ja useissa kaarteissa ajolinja poikkesi vain senttejä normaalista. Tarkoitukseen sopiva tie löytyikin Oulu-Ylikiiminki väliltä, eli tie numero 833, jota ajettiin 12,6 kilometrin pätkä. Mittauksesta ei kuitenkaan tullut kovin tarkka, sillä auton trippimittarin tarkkuus on 100 m, joka on liian epätarkka tällaiseen mittaukseen. Lisäksi koska liikennettä ei siis vaarannettu niin muun liikenteen takia trippimittari piti nollata hitaassa vauhdissa ja toisella kertaa piti ohittaa mopoauto. Näistä epävarmuustekijöistä johtuen tulos on melko epätarkka. Säästö matkassa jäin noin 50 metriin, mikä prosenteissa tekee vain 0,4 %. Tarkoituksena on myöhemmin jatkaa tämän vinkin testaamista ajamalla laajempi t

Jätä auto lähelle tietä

Tässä hiustenhalkomisvinkki, jonka ylläpitäjä keksi käydessään autolla pihallaan, mutta laitetaan tämäkin tänne. Ihmisillä tulee vaistomaisesti ajettua auto aina pihan perälle katokseen tai autotallin eteen. Monet ihmiset tekevät tottumuksesta näin vaikka he tietäisivät että heidän pitää kohta lähteä uudestaan auton rattiin. Toki piha on siistimpi jos auto on ajettu katokseen eikä jätetty keskellä pihaa, mutta jos tiedät että olet kohta lähdössä uudestaan ajamaan niin miksi ajaa turhaan pihan perälle. Säästät muutaman tipan polttoainetta sekä mennessäsi että tullessasi kun muutama metri ajoa jää pois. Vaimolle tämä kannattaa myydä sillä taka-ajatuksella, ettei hän ainakaan kolhia autoa ajaessaan sitä katokseen! :-)

Tankkaa kylmällä ilmalla

Extreme-vinkki. Tankkaa polttoaineesi kylmänä päivänä tai kylmän yön jälkeen aamulla. Polttoaine tulee toki maan alla olevasta varastosta pumppuun noin 4 asteisena, mutta tankatessasi kylmänä päivänä saat saat loppupeleissä enemmän polttoainetta koska kaikki nesteet, myös polttoaineet, laajenevat lämmetessään. Tämän takia talvella ei myöskään kannata tankata ihan piripintaan. Jos ajat heti tankkauksen jälkeen lämpimään talliin, tankki voi vuotaa yli. Ylläpitäjä kysyi NesteOil Oyj:stä tarkemmin huoltoaseman polttoainemittarin toiminnasta. He kertoivat, että annostellut polttoaineen määrän mittaava mittalaite sijaitsee mittarin sisällä. Polttoaine tulee maan alaisesta säiliöstä, mutta mittari mittalaitteineen ja imuputkistoineen pidetään takaiskuventtiilien avulla täynnä polttoainetta, jotta polttoaineen mittaamisessa saavutetaan optimaalinen mittaustilanne.

Älä liiku matkapuhelimen kanssa

Tässä taas ultimate säästövinkki. Älä liiku matkapuhelimen kanssa. Äskeisessä vinkissä olleen linkin mukaan matkapuhelin lähettää huomattavasti vähemmän pulsseja mikäli se on paikallaan tai yhden tukiaseman alueella. Näin olleen matkapuhelin virran kulutus pienenee sekä myös matkapuhelinverkon kuormitus vähenee mikäli puhelin ei joudu vaihtamaan tukiasemaa. Kaupungissa jo muutaman metrin liikkuminen voi aiheuttaa tukiaseman vaihdoksen, mutta maaseudulla yksittäisten tukiasemien alueet ovat huomattavasti suurempia.

Osta apteekista 200 ml lääkeruisku ja täytä sen avulla tyhjät trippipurkit

Extreme säästövinkki. Osta apteekista 200 ml lääkeruisku ja täytä sen avulla tyhjät trippipurkit. Lapsien mielestä mehu maistuu paremmalta niistä, ja tulee edulliseksi.

Niksi-Pirkasta