Älä esitä rikkaampaa kuin oletkaan

Älä esitä rikkaampaa kuin oletkaan ja pidä kulisseja yllä. Rikkaana olemisen esittäminen tulee erittäin kalliiksi, ja todelliset ystäväsi eivät välitä siitä kuinka rikas olet.

Myös monet oikeasti rikkaat elävät tuloihinsa nähden varsin vaatimatonta ja ekologista elämää. Esimerkiksi IKEA-tavarataloketjun perustaja ruotsalainen Ingvar Kamprad ajaa vuosimallia 1993 olevalla Volvo 240 -merkkisellä autolla ja käyttää julkisia kulkuneuvoja, joilla matkustaa edullisesti eläkeläisalennuksella.

Myöskin maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva yhdysvaltalainen sijoittaja Warren Buffett asustelee yhtä vaatimattomassa vuonna 1957 ostamassaan talossa. Myöskin LIDL-kauppaketjun perustaja saksalainen Dieter Schwartz elelee vaatimatonta elämää poissa julkisuudesta. Wikipedian mukaan hänestä ei ole olemassa lähes ainuttakaan valokuvaa.

Opettele sanomaan kohteliaasti mutta napakasti "Ei"

Opettele sanomaan kohteliaasti mutta napakasti "Ei". Esim. jos olet kaupassa ostamassa uutta pyörää, myyjä todennäköisesti tyrkyttää oheistuotteita pyörään lisähintaan. Jos olet epävarma, saattaa myyjä saada sinut ylipuhutuksi. Jos sanot kohteliaasti ja napakasti "Ei kiitos tällä kertaa, mutta katsotaan sitten myöhemmin", näin säästät rahaa. Vastaavalla tavalla toimimalla voit mm. kieltäytyä esim. taloyhtiön hallituksen puheenjohtajuudesta, tästä hommasta on vaikea päästä myöhemmin pois. Pitämällä ohjat omissa käsissä ja kieltäymällä sanomalla "Ei" voit säästää rahaa ja omaa aikaasi ym. vältyt. Peruminen on yleensä aina helpompi muuttaa myöhemmin myönteiseksi kuin toisin päin.

Ajattele paljonko pienet menot tekevät vuodessa

Ajattele paljonko pienet menot tekevät vuodessa. Tässä muutamia. Voit yllättyä ja voit myös vastaavalla tavalla laskea paljonko omat menosi tekevät vuodessa.

Kahvi kahvilassa kerran päivässä 2 € x 365 d = 730 €

Lounas ulkona joka arkipäivä 9 € x 260 d = 2340 €

Tupakka-aski päivässä 5 € x 365 d = 1825 €

Auton pesu kerran viikossa 18 € x 52 d = 936 €

10 lottoriviä joka viikko = 10 € x 52 = 520 €

Mene lakkoon!

Mene lakkoon jotakin epäterveellistä ja kallista ruoka-ainesta/juomaa kohtaan. Päätä että pidättäydyt jostakin tai useammasta tuotteesta. Monet harrastavat esimerkiksi karkki- tai tupakkalakkoja. Lakon aikana säästät selvää rahaa, ja lakon jälkeen sinun ei enää ehkä tee edes mieli kyseistä tuotetta. Kiellon ei kuitenkaan tarvitse olla ehdottoman tiukka. Esimerkiksi eräs jonkin verran matkusteleva tuttavani on päättänyt, että hän saa juoda alkoholia vain ulkomailla. Hän on lisäksi edesauttanut lupauksen pysymistä vedonlyönnillä. Mikäli hän sortuu juomaan Suomessa niin sitten hän häviää vedon. Mikäli sinulla on tapana mutustella karkkia joka päivä, voi esimerkiksi päättää että saat syödä karkkia vain parillisina päivinä, jolloin saat helposti karkin kulutuksen puolittumaan ilman pidempiä vieroitusoireita. Lakko on myös hyvä tapa haastaa itsensä pysymään lujana. Toki lakon voi tehdä itselleen myös muista asioita, esim. auton käytöstä, kiroilusta, facebookin käytöstä tai mistä vain tahansa.

Niinkin pieneltä tuntuva asia kuin karkkilakko voi säästää valtavasti rahaa. Esim. jos syöt 1,50 euron pienen salmiakkipussin joka päivä, tekee se vuodessa noin 500 euroa!

Vinkki karkin syönnin lopettamiseen

Karkin syöntiä on monesti vaikea lopettaa. Kun avaat uuden karkkipussin tai pussin muuta naposteltavaa, tiputa joukkoon purukumi. Purkan osuessa kohdalle, loppuu herkunsyönti.

Niksi-Pirkasta

Käy ennen alennusmyyntejä tutkailemassa mitä tarvitset ja osta sitten alesta harkinnan jälkeen

Ennen alennusmyyntejä, käy katsomassa onko liikkeessä mitään tuotetta, jonka oikeasti tarvitset ja haluat sekä harkitse ostostasi kunnolla. Jos harkittuasi olet 100 % varma että haluat ostaa kyseisen tuotteen voit tulla alennusmyyntien alettua katsomaan onko sama tuote tarjouksessa. Jos jätät harkintakäynninkin alennusmyynnin alkuun, voi käydä niin että kuvittelet ryysiksessä monen muun himoitsevan samaa tuotetta, jolloin sinulle tulee paniikki ostaa esim. hyvännäköinen paita pois, ennen kuin joku muu siinä ryysiksessä hoksaa ostaa sen. Tällöin et ehkä ehdi harkita ostostasi tarpeeksi. Kaupat yrittävät vielä lietsoa "ostopaniikkia" mainostamalla alennusmyyntejä esimerkiksi tyyliin "Vain kolme päivää".

Tee ostoslista etukäteen äläkä osta mitään mitä ei lue listassa

Tutkimusten mukaan kuluttajat tekevät suurimman osan ostopäätöksistä vasta sisällä kaupassa ennalta suunnittelematta, eli impulssiostoina. Tämän takia kaupat ovat tarkoin harkinneet tavan, millä ja missä tuotteet ovat kaupoissa esillä. Kaupat sekä tuotteiden valmistajat käyttävät myös paljon tuotteiden asetteluihin erikoistuneita yrityksiä apunaan, maksimoidakseen tuotteiden myynnin ja saadakseen mahdollisimman paljon impulssiostajia ostamaan tuotteen, koska se on esim. kauniisti esillä. Tee etukäteen ennen kauppaan menoa ostoslista ja päätä ettet osta mitään mitä et tarvitse.

Älä mene nälkäisenä viikonlopun ruokaostoksille

Älä mene nälkäisenä viikonlopun ruokaostoksille. Silloin kaikki näyttää herkulliselta ja tulee kerättyä äkkiä koriin turhia herkkuja. Mene kauppaan kylläisenä, jos mahdollista, niin on helpompi pohtia ruokaostosten terveellisyyttäkin.

Lukijan vinkki

 

Ei kaveria kauppaan

Käy kaupassa yksin, äläkä ota edes kaveria mukaan. Mikäli kaverisi on sinua rikkaampi ja kovempi shoppailija, sinullekin voi tulla kiusaus ostaa jotain kun näet kaverisi shoppailevan hienoja vaatteita yms.

Opettele tunnistamaan kuinka mielialasi vaikuttaa ostosten tekoon

Opettele tunnistamaan kuinka mielialasi vaikuttaa ostosten tekoon. Jos sinulla on surullinen olo, ostat todennäköisemmin esimerkiksi karkkia ja sipsejä ja jos sinulla on kauhean menevä olo niin sinun tekee mieli ostaa esim. vaatteita tai koruja, joita et ehkä tarvitsisikaan. Ostovimma johtuu ilmeisimmin dopamiininistä, joka on keskushermoston välittäjäaineena toimiva hormoni. Aivot erittävät sitä kun näet esimerkiksi kaupan hyllyllä kivannäköisiä tuotteita. Odota hetki ja tee sillä aikaa pakolliset ruokaostot. Todennäköisesti ostosvimma laantuu sillä aikaa, koska tunnetilat eivät ole järin pitkäkestoisia.